Mesić: Holokaust i sustavno ubijanje Srba počeli su kod jame Jadovno

JADOVNO - Ovdje kod ove jame počeo je holkaust u Hrvatskoj. Ovdje je počelo sustavno ubijanje Srba - rekao je na komemoraciji žrtvama ustaškog režima predsjednik Stjepan Mesić u Jadovnom na Velebitu, jednom od najstrašnijih stratišta iz vremena Drugog svjetskog rata na području Hrvatske.



Mesić je obećao da će on biti na čelu onih koji će se oduprijeti svima koji bi htjeli učiniti Hrvatsku zarobljenicima i taocima jednog kratkoga, ali užasnog dijela naše povijesti. - Toga se moramo sramiti, ali nikada ne smijemo zaboraviti - dodao je Mesić pored duboke Šaranove jame na komemoraciji gdje su 1941.godine pogubljene nedužne civilne žrtve iz cijele Hrvatske.



rubrike

VIJESTI
više iz
Mesić je prvi položio vijenac i zapalio svijeću, a na komemoraciju su stigli i nekadašnji partizani i antifašisti iz cijele Hrvatske. Počast žrtvama odali su veleposlanici Izraela, Srbije i Bosne i Hercegovine. Kod devastiranog spomenika ustaškim žrtvama na Velebitu, evocirani su događaji iz tih tragičnih dana kada je pogubljeno tisuće muškaraca, žena i djece. Inače, kako su pričali hrvatski antifašisti logor smrti na Velebitu osnovan je 24. lipnja 1941. godine.



- Poslije Jasenovca to je bio najveći ustaški logor u kome je prema podacima bilo 20.000 osoba, a preživjelo ih je svega nekoliko tisuća u drugim logorima - rekao je povjesničar Ivo Goldstein koji je u svega nekoliko mjeseci po drugi put došao obići mjesto gdje mu je pogubljen djed. Na Jadovno je došao i predsjednik SNV Milorad Pupovac koji je čak i zaplakao, a zasmetala ga je i tabla na ulasku u selo na kojoj je pisalo 'Dobro došli'.

Željko Popović / EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:42