Mesić želi ušutkati Jezerinca

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić tražit će od Vatikana, preko Apostolske nuncijature u Zagrebu, da disciplinira vojnog biskupa msgr. Jurja Jezerinca. Ali, barem zasad, neće tražiti njegovu smjenu s mjesta vojnog biskupa, tvrdi naš izvor blizak Pantovčaku.



- Predsjednik Mesić bi, naime, tražio da Papa smijeni biskupa Jezerinca kada bi bio siguran da će to ovaj učiniti, ali kako se to sigurno neće dogoditi, neće se na tome niti inzistirati - rekao nam je naš sugovornik, tvrdeći kako su se hrvatski biskupi prilično osamostalili u svom političkom djelovanju i udaljili od Vatikana, koji nema interesa “staviti u red sve biskupske konferencije koje su se osamostalile”.



- To proizlazi najviše iz stava ovoga pape, koji je teolog i nije do kraja postao papa u svjetovnim pitanjima, kao što je bio njegov prethodnik koji je inzistirao na oprostu, toleranciji i socijalnim pitanjima - kaže naš sugovornik, tvrdeći da Pantovčak može postići maksimum ako iz Vatikana biskupu Jezerincu “ukažu na to da je prešao rubikon i nije za vjerovati da će ga smijeniti”.



Crkva, naravno, niti ne pomišlja na smjenu Jezerinca, premda se pribojavaju Mesićeve intervencije u Vatikanu, prisjećajući se njegovih pritužbi na protueuropske stavove nekih biskupa, koji su nakon toga dobili instrukcije da prestanu govoriti protiv EU.  



- Ne želim ništa komentirati. To predsjednika Mesića netko navlači - rekao nam je danas biskup Juraj Jezerinac.



- Iza Jezerinca stoje biskupi i Vatikan će poštovati njihovo mišljenje, a to je da politika radi pritisak na Crkvu, o čemu je Bozanić govorio u Mariji Bistrici - rekli su na Kaptolu.




Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:25