Mesićev savjetnik nudio je Zagorcu obustavu postupka

BEČ - Vladimir Zagorec bit će izručen Republici Hrvatskoj - prvostupanjska je odluka Zemaljskog suda u Beču koju je danas objavila istražna sutkinja Christina Forstner. Nakon višemjesečnog postupka, sutkinja Forstner zaključila je da ne postoje argumenti ni za jednu od tri glavne tvrdnje Zagorčeve obrane, pa tako ni da je postupak u slučaju dragulji protiv njega u Hrvatskoj politički motiviran.



DVD - vremenski slijed



- Iz videosnimki razgovora Vladmira Zagorca i Saše Perkovića jasno je da savjetnik predsjednika u predsjednikovo ime nudi Zagorcu obustavu kaznenog postupka ako za njih napravi određene stvari. No ni iz čega se ne da zaključiti da bi predsjednik RH inicirao ovaj kazneni postupak, dakle da se radi o politički motiviranom postupku, nego je jasno da se radi o intervenciji kojom bi predsjednik, u trenutku kada je postupak već pokrenut, mogao iskoristiti situaciju i zaraditi političke poene. Dakle, politika jest intervenirala, a primjere takvih intervencija imamo i mi u Austriji, ali ne na način da je netko nepravedeno optužen - izjavila je sutkinja Forstner obrazlažući odluku o izručenju diplomiranog inženjera Vladimira Zagorca, kako ga je oslovljavala.



Osvrćući se na prijašnje tvrdnje obrane o upitnoj neovisnosti hrvatskog pravosuđa, sutkinja je navela da je obrana stalno isticala Hrvoja Petrača, koji je optužio Zagorca za krađu dragulja, kao jakog i moćnog čovjeka koji ima utjecaj i na političare i na samo procesuiranje Zagorca.





Jedan od dodatnih argumenata Zagorčeve obrane zašto sud ne bi trebao udovoljiti zahtjevu hrvatskih vlasti bila je i činjenica da u Austriji žive i njegova trudna supruga i trogodišnji sin

Argument

- Ako je taj čovjek tako moćan, a unatoč tome je osuđen, znači da hrvatsko pravosuđe ipak radi svoj posao neovisno o centrima moći - dodala je sutkinja.



Famozni DVD sastanka Zagorca i Perkovića u jednom bečkom hotelu danas ipak nije javno prezentiran. Sutkinja je dobila transkripte tog razgovora na njemačkom te je u sudnici na prijenosnom računalu pustila tek minutu-dvije snimljenog materijala da bi se potvrdio identitet Saše Perkovića. Osim što je Zagorec izjavio da je to uistinu savjetnik predsjednika Stipe Mesića za nacionalnu sigurnost, sutkinja je potvrdu tražila, naravno i dobila, od jednog novinara u sudnici.



Drugi DVD na kojemu je snimljen razgovor Zagorca i navodnog francuskog tajnog agenta pušten je još kraće i ostalo je nerazjašnjeno kako se taj agent zove i o čemu je razgovara sa Zagorcem. Prema neslužbenim informacijama, radi se o manje konkretnom razgovoru na koji je, međutim, francuski agent navodno došao također u ime hrvatskih vlasti.



Manji dio transkripata razgovora između Zagorca i Perkovića citirao je Zagorčev odvjetnik Michael Dohr u svom završnom obraćanju sudu prije donošenja odluke.



Iz onoga što su novinari tako mogli čuti proizlazi da je Perković tražio Zagorca da pomogne "sistemu" tako da preda određene dokumente i iznese svoj svjedočki iskaz. Osim što je Zagorcu obećavao obustavu postupka, napominjući mu da će se pritom morati pridržavati procedure, Perković je Zagorcu rekao i sljedeće:



- Možemo puno pomoći. Možemo lansirati priče o vama. A garanciju ćete dobiti od Mladena Bajića. Bajić je spreman doći i u Austriju.



Odvjetnik Dohr potom je citirao dio razgovora u kojemu Perković kaže kako nešto mora "dolje" odnijeti, dok ga Zagorec pita što treba pokazati predsjedniku kao znak dobre volje. Potom razgovaraju o Zagorčevoj sigurnosti u Hrvatskoj.



- Znači, ugrožen sam ako dođem dolje? Netko bi me onako u noći mogao i ubiti? - pita Zagorec. - Naravno - odgovara Perković. Isti odgovor Zagorec dobiva i na pitanje o fizičkoj ugroženosti članova svoje obitelji. Nakon što u razgovoru spominju džentlmenski dogovor "njih trojice", Zagorec pita Perkovića koliko je sada jak Hrvoje Petrač. - Po mojoj procjeni, Petrač se polako topi, popušta. Nije više capo, drugi su - izvještava ga predsjednikov savjetnik.



Vladimir Zagorec danas je austrijskoj sutkinji potvrdio da je njegov razgovor s Perkovićem trajao puno dulje od onih 90-ak minuta na snimci. - To je amaterska snimka i nije sve uspješno snimljeno. Osim toga, razgovor nismo vodili samo u toj hotelskoj sobi gdje je bila kamera nego i u predsoblju, na hodniku - izjavio je Zagorec.



Unatoč najavama njegovih odvjetnika da će Zagorec nakon ovog ročišta dati izjavu novinarima, on to ni danas nije učinio.



Odvjetnik Zvonimir Hodak, koji je postupak pratio iz publike, nakon ročišta je izjavio kako je očekivao ovakvu odluku sutkinje Forstner. Izrazito optimistično najavio je žalbu "apelacionom sudu", odnosno Visokom zemaljskom sudu u Beču, tvrdeći da je sutkinja Forstner odbijanjem prijedloga obrane dala dobre argumente za nastup pred drugostupanjskim sudom.



Ako i odluka tog suda bude ista, Hodak je najavio podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti austrijskom tužiteljstvu te tužbu Međunarodnom sudu u Strasbourgu od kojega će ujedno tražiti da donese privremenu mjeru zabrane izručenja. Zagorec neće u Austriji tražiti politički azil. Vladimir Zagorec konačnu odluku austrijskog pravosuđa čekat će na slobodi, uz plaćenu jamčevinu od milijun eura.





Zagorčeva obrana danas je iznijela i nove dokazne prijedloge, ali ih je sutkinja Forstner odbila provesti smatrajući ih nebitnima. Tako je Markica Rebić, nekadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, nepotrebno putovao u Beč. Svjedočenje o tome je li njegov nasljednik u uredu predsjednika Mesića prekoračio ovlasti razgovarajući sa Zagorcem sutkinja nije željela čuti jer je već imala jasnu sliku i zaključak o svemu.



Odbila je i saslušanje jednog austrijskog profesora, stručnjaka za istočnoeuropske prilike, a nije željela gledati ni novi DVD sa snimkom intervjua koji je predsjednik Mesić dao u emisiji "Fokus" na HTV-u. Obrana je željela sudu prezentirati dio Mesićeve izjave u kojoj je govorio kako povremeno mora intervenirati jer Hrvatska još nije pravna država.

Odbijeni dokazni prijedlozi





Izjavu austrijske sutkinje da je na DVD-u vidljivo kako je savjetnik predsjednika Mesića nudio Zagorcu obustavu kaznenog postupka ako im preda određenu dokumentaciju, ustavni stručnjaci nisu ocijenili kao nešto zbog čega bi trebalo otvarati pitanje je li predsjednik prekoračio svoje ovlasti. Nekoliko ustavnih stručnjaka s kojima smo razgovarali smatraju da o cijelom slučaju nema dovoljno informacija za bilo kakav zaključak o tome je li predsjednik Mesić zloupotrijebio svoju funkciju. Ne sumnjaju u ono što je vidjela austrijska sutkinja, no naglašavaju da je sve pitanje okolnosti u kojima su neke stvari izrečene, ali i interpretacije, a posebnu težinu daju činjenici da je snimka rezana i kraćena.



- Bilo bi bolje da do sastanka predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost i Zagorca uopće nije ni došlo. No, iz onog što za sada znamo, stvari nisu takve da bi zahtijevale opoziv predsjednika države - kaže dr. Zvonimir Lauc s Pravnog fakulteta u Osijeku. Bivši predsjednik Ustavnog suda Jadranko Crnić navodi da ni jedan ustavni stručnjak na temelju činjenica koje su poznate ne može dati mišljenje. - Trodioba vlasti izričito uključuje suradnju - kaže Crnić.    (Ivanka Toma)
Ustavni stručnjaci: Bolje da sastanka nije ni bilo  



Iz Beča Željko Petrušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:19