Mesićev savjetnik sa Zagorcem se sastao 25. svibnja

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.06.2007. u 11:27

BEČ - Odluka o traženom izručenju umirovljenoga generala Vladimira Zagorca Hrvatskoj ni u srijedu nije donesena na Zemaljskom sudu u Beču. Razlog tome su dvije videosnimke koje je Zagorčeva obrana željela predočiti sudu radi dokazivanja svojih tvrdnji da je proces protiv Zagorca u "slučaju dragulji" politički motiviran i da mu se u Hrvatskoj neće pravedno suditi.

Druge detalje o snimkama Zagorčev novi odvjetnik Michael Dohr nije želio otkriti. Ročište je odgođeno za 25. srpnja zbog prevođenja, jer se radi o razgovorima na hrvatskom i engleskom jeziku.


Tijekom ispitivanja Marija Keinza spomenut je i razgovor koji su Zagorec i Saša Perković, savjetnik predsjednika Mesića za sigurnost, vodili 25. svibnja. Rekao je da zna tko je Perković te da o spomenutom razgovoru postoji i neka zabilješka
SAŠA PERKOVIĆ
Odvjetnik Dohr prethodno je stalno upozoravao da iza procesa Zagorcu stoji politika, pri čemu je istaknuo da je i predsjednik Stipe Mesić iskoristio svoj službeni posjet Austriji da se još jednom uplete u ovaj slučaj. Zagorčev odvjetnik naveo je i kako je Zagorec imao ponudu najviših hrvatskih državnih instanci da će predmet protiv njega pasti u vodu ako za njih napravi određene stvari. No, Zagorec nije pristao. Dodao je i kako Zagorcu u Hrvatskoj prijete razni klanovi.

Na sudu u Beču kao svjedok obrane pojavio se njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner koji je, prema tvrdnji Državnog odvjetništva, 1993. predao Zagorcu dragulje vrijedne barem pet milijuna dolara. Sutkinja Christina Forstner isključila je javnost s njegova svjedočenja.

Neslužbeno doznajemo da je Rothaichner izjavio da Zagorcu nije ostavio sporne dijamante. Obrana nije ni sporila da je Rothaichner tada preuzeo pet milijuna dolara u MORH-u, ali uz napomenu da je on bio samo kurir tvrtke Winsly LTD.

Iza zatvorenih vrata svjedočio je i Zagorčev poslovni suradnik Roman Binder, dok je treći svjedok obrane bio Mario Keinz, službenik austrijske državne policije u Odjelu za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. Keinz je ispričao kako je Zagorca upoznao 2003. godine radeći na lociranju generala Ante Gotovine. Ujesen 2006. Zagorec mu je donio dokumente o intenzivnoj medijskoj kampanji protiv njega i mogućem kaznenom progonu.

- Donosio mi je dokumente sve do ovog proljeća. Predao mi je i popis osoba koje bi navodno trebale poduzeti akcije protiv njega i članova njegove obitelji. Kontaktirao sam kolege u hrvatskim službama sigurnosti, ali nisam puno saznao - izjavio je Keinz.

Jedan dio ispitivanja bio je otvoren za javnost. Tada je generalov odvjetnik iznio dosad nepoznati detalj o tajnom susretu Zagorca sa savjetnikom predsjednika Stjepana Mesića Sašom Perkovićem.

Odvjetnik Dohr pitao je inspektora Keinza poznaje li Sašu Perkovića. Keinz mu je odgovorio da zna tko je Perković. Nakon toga je odvjetnik pitao zna li i za sastanak Zagorca i Perkovića 25. svibnja ove godine. - Da, o tome postoji i neka zabilješka - odgovorio je austrijski inspektor.

O detaljima toga razgovora nije bilo govora, niti je Zagorčev odvjetnik poslije o tome želio razgovarati. Može se pretpostaviti da je dolazak tako visokoga dužnosnika u Beč vjerojatno povezan s istragom o daljnjim tokovima novca u koje bi  Zagorec mogao biti dobro upućen.

Vladimir Zagorec danas nije želio dopunjavati svoju izjavu na sudu, a njegov odvjetnik Michael Dohr ponovno je istaknuo kako je optužba protiv njegova klijenta i pravno nevaljana, jer ga se tereti da je zloupotrijebio položaj u trenutku kada više nije bio na položaju. Nakon dovršetka današnjeg ročišta, odvjetnik Dohr novinarima je samo izjavio da je sve proteklo prema očekivanju obrane.

Dohr : Optužba pravno nevaljana


Iako je tijekom svjedočenja Vladimir Zagorac bio poprilično opušten i miran, generala je na samom početku ročišta itekako razljutila odluka sutkinje koja je dopustila brojnim fotoreporterima da ga nakratko snime. U sudnicu je Zagorac ušao poprilično smrknuta lica te je nevoljko pristao na fotografiranje.

Nakon ročišta pod "zaštitom" odvjetnika Michaela Dohra Zagorac je trčećim korakom bježao pred TV kamerama iz sudske zgrade. Dok ga je odvjetnik stalno pokušavao zakloniti tijelom i aktovkom, Zagorac se u Armanijevu odijelu i izglancanim Pradinim cipelama hitro i spretno spustio stubištem s drugog kata i na ulici doslovno uskočio u Porsche Cayenne u kojem ga je na ulici čekao vozač.  Sve to je bilo prebrzo čak i za odvjetnika Dohra koji je u auto uspio uskočiti tek iz drugog pokušaja.

Ljut jer je sutkinja dozvolila snimanje


Željko Petrušić

Izdvajamo