Meteor snage granate padao ravno na Westin

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.04.2007. u 12:23

ZAGREB - Kao da je netko upalio divovski reflektor na nebu, tako je izgledala eksplozija meteora veličine ljudske šake nad Zagrebom u noći s prošle nedjelje na ponedjeljak.

Eksploziju meteora, koja je sretnicima što su je vidjeli izgledala kao bljesak u trajanju od nekoliko sekundi, zabilježile su i kamere nedavno osnovane Hrvatske meteorske mreže u četiri hrvatska grada.

Meteor, inače pripadnik Lyrida, bio je težak 30-ak dekagrama, sastavljen je od leda i silikata, a padao je okomito brzinom od 40 kilometara u sekundi, procjenjuje se, direktno na hotel Westin u središtu grada. Eksplodirao je na visini od 60-ak kilometara odnosno samo 1,5 sekundu prije udara i pritom zabljesnuo snagom od 200 do 300 megavata, koliko u tom vremenu može proizvesti i elektrana u Krškom, tvrde stručnjaci.

- Zasjao je kao Mjesec u prvoj četvrti, sve je trajalo nekoliko sekundi, ali zahvaljujući učenicima gimnazija u Bjelovaru i Osijeku koji su dežurali u sklopu Hrvatske meteorske mreže uhvatili smo ga u trenutku eksplozije - kaže Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan, dodajući kako bi meteor, da je pao na hotel, imao razornu snagu kao topovska granata, posebice zbog brzine. Zvjezdarnica u Višnjanu je, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pokrenula Hrvatsku meteorsku mrežu prije nekoliko mjeseci, a ovo je druga efektna snimka koju je Mreža napravila.

- Posebnost je to da smo u mrežu uključili učenike diljem zemlje kako bi motrili nebo. Uskoro će mreža biti postavljena u cijelosti i tada će to biti najbolja i najjeftinija mreža za praćenje meteora u svijetu - tvrdi Korlević. Da bi se ovakva pojava zamijetila, inače je potrebno oko 3000 sati neprestanog gledanja u nebo. Sretnici koji su je primijetili u Zagrebu za nju su trebali pogledati u nebo na nekoliko sekundi.Tomislav Novak

Izdvajamo