Mi smo Crveni križ za informacije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.10.2008. u 08:15

Kada vam u istoj godini Forbes kaže da ste “internetska zvijezda”, Time vas proglasi jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, a svjetski gospodarski forum oda priznanje kao jednom od “mladih globalnih vođa”, onda se zaista ne morate čuditi što ste popularni u bilo kojem dijelu svijeta.

No, Jimmy Wales tome se skromno i dalje čudi. Ovaj 42-godišnji  internet poduzetnik iz Alabame u svom CV-u ima posebnu notu - on je osnivač Wikipedije. Wales je jučer u Zagrebu bio gost-predavač na HT-ovoj godišnjoj konferenciji, a prije početka predavanja izdvojio je vrijeme i za novinare.

Možete li se sjetiti vremena kada ste počinjali s Wikipedijom?

- To je zaista bilo interesantno razdoblje u mom životu jer sam iza sebe imao jedan propali projekt. On se zvao Newpedia i to je bio prvi pokušaj da se napravi isti proizvod enciklopedije za sve internet korisnike. No, on nije uspio zato što je  bio vrlo akademski ustrojen, u sedam cjelina. No, onda smo se okrenuli Wiki načinu rada i volonterima i time smo uspjeli napraviti više posla u dva tjedna nego što smo s Newpedijom napravili u dvije godine. I osjećali smo se svi sjajno, pokrenuli smo nešto sjajno.

Mislite li daljnji razvoj Wikipedije okrenuti  razvoju multimedije?

- Naravno da nam je to jedno od važnijih područja za razvoj. No, mi već sada imamo videoopcije, razmišljamo o audiosnimkama, ali mogu reći da naša zajednica  traži informaciju kroz tekst.

Ovo vam je treći posjet Hrvatskoj. Jeste li posjetili neku od web stranica u Hrvatskoj?

- Neke od stranica izgledaju jako moderno i lijepo dizajnirano.

S obzirom  da ste internet poduzetnik, ima li u malim zemljama poput Hrvatske šanse da netko pokrene neki veliki internet projekt i uspije s njim?

- Naravno da ima. Zanimljivo je da danas više za takve projekte ne treba puno novca, nego da se oni, poput Wikipedije, mogu pokrenuti samom zajednicom.

Wikipedija je već sada promijenila puno u svijetu interneta. Koji je vaš sljedeći potez?

- Mene u ovom trenutku veseli činjenica da Wikipedija dnevno raste u cijelom svijetu, u svakom kutku. Svi znamo da je Wikipedija najveća na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku, no ono što se ne može vidjeti jest to da broj članaka na drugim jezicima mjesečno raste i deset posto. Za mene je to sjajno, to me veseli, kao i činjenica da me je nedavno u Indiji došlo slušati više od 3000 studenata. To nam je sada važno, rasti u cijelom svijetu. Primjerice, uspjeh s finskim jezikom na Wikipediji jest sjajan, a tko osim Finaca govori finski.

Imate li ikakve impresije o našoj verziji Wikipedije?

- Naravno da imam. Ovdje postoji jako velika zajednica, s kojom sam čak i razgovarao prije i poslije predavanja. Očekivao sam to pitanje, pa sam pokušao na mobitelu naći broj članaka na hrvatskom, ali ga nema. No, svjestan sam njihove veličine i rasta. Hrvatska verzija nam je i poseban izazov s obzirom da uz nju postoji i srpska  verzija Wikipedije koje su zaista slične. Oni sjajno surađuju i mislim da imaju sjajnu budućnost.

Koliko bih ja sada morao imati novca u džepu da kupim Wikipediju?

- Wikipediju ne možete kupiti, mi smo ipak neprofitna organizacija koja nema cijenu, baš poput Crvenog križa. Nismo na prodaju.

Hoćete reći da ste vi i Crveni križ isti?

- Da, mi smo Crveni križ za informacije.

Sanjin Španović

Izdvajamo