'Milanović je kriv što nemamo većinu u Zagrebu'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.05.2009. u 20:16

LOKALNIM
IZBORIMA
SVE O
ZAGREB, SPLIT - Zagrebački SDP zaoštrit će kampanju za drugi izborni krug, potvrdio nam je jedan član stožera Milana Bandića. Iako većina SDP-ovaca smatra kako Bandić ne bi trebao imati velikih problema s Kregarom, socijaldemokrati ne žele riskirati.

- Naša kampanja će biti puno žešća i očekujemo kako će Bandić odnijeti veliku pobjedu - rekao je naš sugovornik iz stožera SDP-a. .

Milanovićeve brige


Deset najboljih rezultata na lokalnim izborima

'Ovo je 4 % više za HDZ nego 2007.'

Dragovan: Osvojili smo velike gradove

Osijek: HDZ želi da Đapić odustane od kandidature?

Červar čeka da mu HDZ kaže koga treba podržati u Istri

Oštra borba u 2. krugu: Šuica razotkriva Vlahušićeve afere

Autor slogana 'Meni sve vama ništa' ušao u drugi krug

Šaman Luka Hodak porazio HDZ i ide u drugi krug
Birači nisu za promjene jer se boje krize
Nadalje, činjenica da je Bandić kao kandidat osvojio 16 posto više glasova od SDP-ove liste koju je nosio Zoran Milanović promjenit će odnos snaga između njih. Tu informaciju za Jutarnji su potvrdili socijaldemokrati bliski Bandiću, ali i oni bliski Milanoviću.

SDP-ovac iz Milanovićevog stožera kaže kako će se nakon ovih lokalnih izbora Bandića morati puno ‘češće pitati za neke stvari’. O budućoj koaliciji, primjerice.

- Iako bi Milanoviću više odgovorao HNS, naposlijetku će se koalicija morati sklopiti s  listom Tatjane Holjevac, koja je puno odanija Milanu Bandiću - rekao je suradnik šefa SDP-a.

Izvor blizak Milanu Bandiću kaže da više ne stoje najave i kalkulacije kako će Bandić biti samo fikus. Radikalnije krilo Bandićevog stožera pak smatra kako Milanović ne bi trebao ni sjediti u Skupštini s obzirom na rezultat koji je ostvari.

Kregarov šamar Bandiću

- Koliko poraza Milanović mora doživjeti da napusti funkciju predsjednika stranke. Njegov eksperiment s listom stajao nas je većine u Skupštini i sada moramo razmišljati s kim ćemo u koaliciju - rekao je isti sugovornik.

U stožeru Josipa Kregara danas je vladalo dobro raspoloženje. On neće mijenjati svoju kampanju. ‘Kada se radi o sukobu Davida i Golijata, David mora biti zadovoljan time da je opalio šamar Golijatu’, kometirao je Kregar svoj izborni rezultat.

Kregar je odmah pozvao svog protukandidata da ne koristi funkciju gradonačelnika u predizborne svrhe.

- Gradonačelnik sada može obavljati samo nužne djelatnosti za funkcioniranje grada, a sve drugo je zloupotreba njegove istekle funkcije - poručio je Kregar.

Bandićev suparnik traži da Bandić objavi podatke o  financiranju kampanje. SDP je potrošio oko 40 milijuna kuna, dok je Kregarova kampanja, tvrde, koštala nešto više od 800 tisuća kuna.

Podrška HDZ-a

U drugom krugu Kregar računa na podršku onih koji su odlučni izabrati promjene. Dobit će podršku zagrebačkog HNS-a, što je potvrdio i Čačić, a mogao bi računati i na potporu koalicije HDZ-HSS-HSLS.  Jasen Mesić je otkrio kako će njegova stranka u dogovoru s HSS-a i HSLS-a vjerovatno pozvati svoje birače da glas daju Kregaru.U Splitu, gdje se sprema veliki politički okršaj u drugom krugu izbora za gradonačelnika. I Ranko Ostojić (SDP) i Željko Kerum (nezavisni) nadaju se pobjedi. Zasad ni jedan ne otkriva koliko će ih na kraju sve to koštati - ili taj podatak još skrivaju. ‘Ne manje od dva milijuna kuna’, poručuju iz Kerumova stožera.” Mi pobjeđujemo’, najavljuje Kerumov PR strateg Krešimir Macan. Ostojić je znatno oprezniji. “Građani će izabrati - kaže Ostojić.

Bijeli prah i srednji prst

Kada je kandidat SDP-a  pitoresknom Kerumu, poluozbiljno, poručio da bi se ovaj kao Indijanac zvao Bijeli prah,  potonji se jako uvrijedio. Osim tužbe, u izbornoj noći kad se na televiziji pojavio Ostojić, Kerum mu je, kako to on već zna, pokazao srednji prst.

- I što bi ja sad trebao? Najaviti tužbu?! - komentirao je Ostojić. Njegova strategija u drugom krugu bit će inzistiranje na sučeljavanjima i konkrenim projektima gdje je Kerum najslabiji.  

“On već sad planira kako će svoju firmu preseliti u gradsku vlast, pa na njegovoj listi je I skipper s njegove jahte, sestra, zaposlenici…-  tvrdi Ostojić.  Vjeruje da će glasači prepoznati štetnost poruka koja promiče njegov suparnik.  

Kerumov sukob interesa

- Kerum zapravo kaže: ‘Ne treba vam knjiga, ni škola, ni diploma mi možemo kupiti bilo koga, pa I doktore znanosti’.

Ako pobijedi, Kerum će imati problema s prebacivanjem poslova kako ne bi bio u sukobu interesa.

- Nismo još odlučili kako ćemo to riješiti. Ne smije firme prenijeti ni na bližu rodbinu, morat re na neki odvjetnički ured ili tako nešto. Kerum je legalist I riješit će to na zakoniti način - objasnio je Krešimir Macan koji artikulira tajkunova stajališta . Iz poduzetnikova stožera najavljuju da neće vrijeđati ni u drugom krugu. Ali još se ne kani ispričati televizijskim voditeljima za uvrede . ‘O tom - potom’, stav je Kerumovog stožera.

Ostojiću je pak drago što se uspio izboriti za drugi krug. I da je uskratio Kerumu zadovoljstvo pobjede u prvom krugu. ‘Uspjeli smo zaustaviti njegovu bahatost. Sad nas čeka još jedna stepenica…’
Ante Milković;Goran Penić i Vanja Nezirović

Izdvajamo