Minimalac se povećava za 376 kuna

ZAGREB - Od danas je minimalna plaća u Hrvatskoj veća za nešto više od 376 kuna i iznosi 3123,22 kune, pokazuju izračuni Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).



Posljedica je to stupanja na snagu odredbi Zakona o minimalnoj plaći, prema kojima će se iznos minimalne plaće za razdoblje od 1. lipnja 2009. do 31. svibnja 2010. te za svako sljedeće jednogodišnje razdoblje, uskladiti s rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prethodnu godinu, i to na način da se udio minimalne plaće u prosječnoj plaći uveća za postotak gospodarskog rasta u prethodnoj godini.

rubrike

NOVAC

više iz



Primjenom te računice, objašnjava Goran Bakula, ekonomski analitičar NHS-a, minimalna bruto plaća, koja je dosad iznosila 2747 kuna, od 1. lipnja iznosi 3123,22 kune.



Naime, prosječna bruto plaća u državi prošle je godine iznosila 7544 kune, a udio minimalne plaće u njoj bio je 39 posto. Kako je realni rast gospodarstva u 2008. iznosio 2,4 posto, udio minimalne plaće se, sukladno zakonu, povećava za taj postotak i sada iznosi 41,4 posto, što na prosječnu plaću iz prošle godine daje novi iznos “minimalca” od 3123,22 kune.



- Zakon je na snazi i njegove su odredbe jasne, što znači da minimalna plaća sa 1. lipnjem raste - poručuje Bakula.



No, poslodavci upozoravaju da rast minimalne plaće za posljedicu ima poskupljenje radne snage, i to u kriznim uvjetima, kada je upitan opstanak brojnih tvrtki. Stoga su iz redova poslodavaca prema sindikatima krenule inicijative zamrzavanja “minimalca”, što su, međutim, sindikalci odbili.



Pritom sindikalci  upozoravaju da će prosječan radnik čak i s uvećanom minimalnom plaćom teško moći skrpati kraj s krajem, to više što ona doseže samo 40 posto prosječne plaće za ožujak ove godine. Upitno je i kako će se taj zakon u praksi provoditi, posebice ako se uzme u obzir da u Hrvatskoj nema precizne evidencije o broju ljudi koji rade za minimalnu plaću.  



Na jučerašnoj sjednici GSV-a nije se razgovaralo o minimalnoj plaći. No,  Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade i GSV-a, nakon sjednice je poručila kako su u Banskim dvorima svjesni problema rasta minimalne plaće, ali da se o tome moraju dogovoriti sindikalci i poslodavci.



Adriano Milovan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:12