Ministarstvo Marosu ruši jer ima dvije kuće u Vitezu

VIR - Smiluj se ministrice, to je mom mužu jedini dom, neka u njemu živi bar još godinu dana - plakala je danas Jozefina, supruga Nike Marosa, nakon što je preko novinara u 15.30 sati doznala da će Ministarstvo uputiti bagere još istog dana na njihovu kuću u Viru.



Bosanski Hrvat Niko Maros, kojem je određen pritvor od mjesec dana jer se odlučio ubiti ako mu bageri sruše kuću, danas je ležao na zadarskoj kardiologiji i nije znao da će ipak ministrica rušiti njegov dom.



Ministarstvu graditeljstva četvero vlasnika kuća danas je poslalo navodne dokaze da im je to jedina nekretnina u Hrvatskoj. Da im se kuće na Viru priznaju kao jedini dom, tražila je danas Zinka Roksandić iz Siska, Dragutin Bertović koji radi u Nizozemskoj, Ljupko Nakić kojem je mjesto prebivališta na Viru, ali radi u Austriji i obitelj Nike Marosa.



Po nalogu ministrice Marine Matulović-Dropulić Građevinska je inspekcija provjerila raspoloživu dokumentaciju u predmetima inspekcijskih postupaka o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata  te utvrdila da Maros ima dvije kuće i zemlju na području Viteza, Zinka Roksandić stan u Sisku, a Ljupko i Ilija Nakić investitori su troetažnog objekta dvojnog objekta sa šest stanova, priopćilo je Ministarstvo koje navodi kako, s obzirom na navedene činjenice nema elemenata za promjenu operativnog plana Građevinske inspekcije.



Navedene vlasnike jutros je obišao glavni koordinator akcije na Viru, inspektor Čelić, u pratnji načelnika policije Nikole Šindije, te im svima dao rok od dva sata da se isele jer će na njihove kuće krenuti bageri Ministarstva.



Međutim, bageri Ministarstva nisu se danas pokrenuli sve do kasnih poslijepodnevnih sati.  Mađarima koji su podnijeli pet tužbi Općinskom sudu u Zadru danas je održana rasprava, a odluka će se donijeti za koji dan.





• Uredba o zaštiti obalnog područja (ako grade unutar neizgrađenog područja unutar 70 metara od mora)



• Zakon o komunalnom gospodarstvu (ako ne plaćaju komunalni doprinos)



• Zakon o PDV-u (ako ne plaćaju PDV kod prodaje apartmana)



• Zakon o vlasništvu (stranci ne mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj bez suglasnosti Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravosuđa)



• Ako na Viru iznajmljuju apartmane, rade to ilegalno.     (K. S.)

Koji su zakoni kršeni na Viru

• Zakon o gradnji (ako nemaju dozvole za gradnju)



D. Mijatović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:45