Ministarstvo ne ruši bespravnu gradnju na otoku Lošinju

RIJEKA - Udruga Eko Kvarner nakon priopćenja Ministarstva graditeljstva o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata na otoku Lošinju izričito tvrdi da spomenuto ministarstvo laže.



Naime, dok ministarstvo uvjerava kako su svi bespravni objekti uklonjeni, Eko Kvarner tvrdi da nije uklonjena sva infrastruktura.



- Tvrdnje Eko Kvarnera o postupanja Građevinske inspekcije u naselju Artatore na otoku Lošinju nisu točne. Naime, nije istina da je prostorija s infrastrukturom pažljivo zaštićena prilikom zatrpavanja kolnog puta - stoji u priopćenju Ministarstva. Eko Kvarner pak tvrdi kako je infrastrukturu trebalo ukloniti.



Međutim nije uklonjena infrastruktura kao ni dio bespravnih objekata vezanih uz suhu marinu, poput žičane ograde, dvokrilnih željeznih vrata i polovice kamenog zida. Infrastruktura nije uklonjena s predumišljajem, odnosno kako bi se prostornim planom, u kojem je planirano da u uvali budu svi objekti koji su sada uklonjeni, došla u funkciju.



- U Ministarstvu lažu da je sve učinjeno prema rješenjima jer neka nisu ni napisali, a neka nisu provedena - ističe Andreja Gregorina iz Eko Kvarnera. U Ministarstvu tvrde kako prostorija s instalacijama nije uklonjena jer to nije bilo moguće bez daljnje devastacije prirodnog terena, ali su iz nje uklonjeni uređaji elektroinstalacija, a vrata su zatrpana zemljom.



Inače, inspekcijskim rješenjima naređeno je investitoru, tvrtki Kamenolom brdo Kušć d.o.o. iz Artatora, zastupanoj po direktoru Davorinu Jurekoviću, uklanjanje više građevina koje je sagradio bez građevinske dozvole u uvali Ružmarinka i na području mjesta Artatore.



Kako investitor nije u zadanom roku postupio po naredbi inspektora, izdano je ukupno šest zaključaka o dozvoli izvršenja rješenja putem druge osobe, temeljem kojih je administrativni postupak izvršenja rješenja u travnju 2006. započela građevinska inspekcija.



Što se tiče neuklonjenih ograda, u Ministarstvu ističu da je ograda zbog svoje visine u odnosu na okolno tlo jednostavna građevina za koju nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu.



U priopćenju Ministarstva stoji kako su sva rješenja o uklanjanju bespravne gradnje investitora Kamenolom brdo Kušć d.o.o. u uvali Ružmarinka, kao i na području "suha marina Artatore" u potpunosti izvršena, sukladno zakonskim propisima i pravilima struke te da su inspekcijskim rješenjima obuhvaćene sve građevine i radovi koji se u smislu Zakona o gradnji smatraju građenjem, a sagrađeni su bez građevinske dozvole, odnosno potvrde glavnoga projekta.







Suha marina i kolni put napravljeni su bez lokacijskih i građevinskih dozvola, mini marina, uz navedeno, nema ni koncesiju, ni studiju utjecaja na okoliš. - Ni prošla, niti sadašnja lokalna vlast nisu podnijele prekršajnu ili kaznenu prijavu protiv devastatora - rekla je Andreja Gregorina iz Eko Kvarnera

Prijava Europskoj komisiji

Devastaciju područja Artatore na otoku Lošinju udruga Eko Kvarner prijavit će sljedećeg tjedna Europskoj komisiji, jer sve dosadašnje prijave nadležnim institucijama nisu zaustavile uništavanje okoliša i gradnju ilegalne marine.







Jasmin Đečević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:55