Ministru Vukeliću Schanzov ovratnik

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2008. u 13:37

ZADAR - Ministar obrane Branko Vukelić doživio je danas nakon povratka iz Splita prometnu nesreću kod odmorišta Nadin prije čvora Zadar 2, na autocesti Zagreb - Split. Nesreća se dogodila oko 10.45 sati u smjeru Zagreba, potvrdio je glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić.

Ministar je u trenutku nesreće sjedio na zadnjem sjedištu, a uz vozača je sjedio pripadnik osiguranja. Na tom dijelu autoceste padala je jaka kiša i tuča pa je na kolniku bio i sloj leda. Zbog loših vremenskih uvjeta došlo je do lančanog sudara, a vozač službenog Audija A6 Ministarstva obrane kao posljednji u nizu udario je u već formiranu kolonu automobila. Prilikom udarca vozač i pripadnik osiguranja nisu zadobili nikakve ozljede, te su odmah s posljednjeg sjedala izvukli ministra Vukelića. Potom su zaustavili jedno od vozila koje je prolazilo pokraj njih, ministra su stavili u auto i od vozača automobila tražili da ih odveze u zadarsku bolnicu.

Na hitnom prijemu zadarske Opće bolnice Vukelić je ambulatno obrađen. Utvrđen mu je niz ogrebotina, hematoma i nagnječenja te mu je preventivno stavljen tzv. Schanzov ovratnik.

Brojne ozljede koje je ministar obrane zadobio govore da nije bio vezan sigurnosnim pojasom te da je uslijed sudara “letio” po zadnjem sjedištu i pritom dobio više ozljeda. Kako nam je rekao glasnogovornik MORH-a, nakon obavljenog pregleda liječnici su ministru Vukeliću dopustili odlazak kući te se očekuje da će se Vukelić nakon nekoliko dana odmora vratiti na posao.Glasnogovornik demantira sve neslužbene vijesti da je pripadnik ministrova osiguranja od ljudi koji su se našli na mjestu nesreće uzimao mobitele jer su snimali ozlijeđenog ministra.

Prema informacijama kojima raspolažemo, u trenutku kada je na tom dijelu autoceste počela padati jača kiša djelatnici Centra za kontrolu prometa ograničili su brzinu vožnje na 100 kilometara na sat. Kako na dijelu gdje se dogodio sudar HAC nema postavljene kamere, o nesreći su Centar za kontrolu promate obavijestili pripadnici policije. Odmah nakon obavijesti na info portalima, deset kilometara od mjesete nesreće stavljene su obavijesti da je ograničenje brzine 40 km/h, da je kolnik klizav te da se vozi samo jednim trakom.

Zasad nije poznata informacija je li ministar već doživio sudar prije ograničenja brzine na 40 kilometara ili kasnije. No, prema neslužbenim informacijama, prije nesreće ministrov vozač je vozio brzinom od oko 80 kilometara na sat. Vukelić se u Zagreb vraćao iz Splita, gdje je dao iskaz u slučaju Brodosplit.

Ministar Vukelić svjedočio u 'Aferi Brodosplit'

SPLIT - Ministar obrane Branko Vukelić, koji je u vrijeme "afere Brodosplit" bio ministar gospodarstva i predsjednik Nadzornog odbora, danas je svjedočio pred istražnim sucem Županijskog suda u Splitu Nevenom Cambjom.

Kako se doznaje od suca Cambja, Vukelić je rekao da je kao predsjednik NO-a s njegovim članovima dao suglasnost na "Brodosplitov" ugovor s njemačkom tvrtkom Wesselsom za izgradnju tankera.

Nadzorni odbor dao je suglasnost jer su ugovorne stavke bile znatno povoljnije nego u svim prijašnjim ugovorima, a dajući suglasnost na ugovor, procijenio je da je on bitno povoljniji i da će u konačnici njegova provedba pridonijeti da "Brodosplit" dođe na pozitivnu nulu, kazao je Vukelić. No ministar Vukelić je također, kako kaže sudac Cambj, kazao i da je on na toj sjednici osobno pitao je li sigurno da je to najpovoljnija ponuda i da nema povoljnije, a da mu je tadašnji direktor "Brodosplita" Goran Vukasović odgovorio da povoljnija ponuda od te nije prispjela.

Vukelić je rekao i da Nadzorni odbor samo daje ili odbija dati suglasnost na potpisane ugovore, a da ne sudjeluje u njihovoj izradbi.Nikolina Radić Ančić/EPEHA;Krešimir Žabec

Izdvajamo