Mirjana: Drogirao me i zlostavljao

ZAGREB - Psihičko, fizičko, seksualno zlostavljanje, preljubi te uvlačenje u ovisnost o drogi kratki je rezime sadržaja vrlo opsežne kaznene prijave koju je Mirjana Pukanić podnijela protiv svoga supruga, novinskog izdavača Ive Pukanića.



U kaznenoj prijavi koju je M. Pukanić policiji podnijela nakon što je sud pustio iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, gdje je prisilno provela šest dana, vrlo se detaljno navode brojne okolnosti iz bračnog života Pukanićevih.



Dr. Jasna Lulić: Iz Centra su me nagovorili



M. Pukanić je policiji ispričala da su problemi u njihovu braku s godinama postajali sve ozbiljniji. Prema njezinu opisu, Pukanićeva vjernost vrlo je brzo postala upitna, a paralelno s time išla su vrijeđanja, psihička, a potom i fizička zlostavljanja. M. Pukanić je policiji navela kako bi, nakon što bi suprugu predočila nevjeru ili štogod slično, slijedila svađa, a onda i fizičko nasilje.



Ustvrdila je i da joj nije dao raditi, a da je s godinama fizičko i verbalno nasilje preraslo i u seksualno.  U prijavi je navela da suprug nije sam sudjelovao u seksualnom nasilju, nego da je u to uključivao i druge muškarce.



Prema njezinim tvrdnjama, paralelno s time, počeo joj je davati drogu. M. Pukanić tvrdi i da su zajedno uživali drogu, a spomenula je da je njezin suprug donosio drogu koju je skrivao po stanu. Ova kaznena prijava policiji, međutim, nije prva informacija da je I. Pukanić u vezi s narkodilerima i da uživa drogu.



U listopadu prošle godine kada je pozvala policiju tvrdeći da ju je suprug silovao, M. Pukanić je policiji također davala izjave o tome da se u njenoj kući uživa kokain. Policiju je čak uputila da zavire u sef, no oni to nisu učinili. 



Budući da je M. Pukanić tada povukla prijavu i izjavila da se ne želi razvesti od supruga, policija je od svega odustala. Navodi da je u stanu pohranjena veća količina kokaina nisu se provjeravali unatoč tome što prelaze okvire obiteljskog nasilja i ulaze u sferu trgovine drogom.





- Zašto policija nije u listopadu 2007. otvorila istragu o drogi kod Pukanićevih kada im je M. Pukanić prvi put to rekla?



- Zašto još nisu uzeti uzorci krvi ili kose bračnog para Pukanić kako bi se utvrdilo drogiraju li se?



- Kako može liječnik naložiti policiji stavljanje lisica i kakvu će mjeru prisile upotrijebiti?

Pitanja za ravnatelja policije





 Zagrebačka policija koja istražuje pokušaj atentata u samome središtu grada našla je sumnjivca i pozvala Pukanića na klasično prepoznavanje. Ivo Pukanić je u policiji najprije prepoznao svog atentatora, ali se potom pokolebao i na kraju zaključio da to ipak nije osoba koja je pucala na njega.
Pu kanić u policiji prepoznao atentatora pa se predomislio



  

Tvrdi da su događaji u obitelji Pukanić privatna stvar. No da je to ostalo unutar obitelji, javnost ne bi doznala da institucije krše zakon. Odvođenje u lisicama ne smatra javnim ponićenjem



I on smatra da se Mirjani Pukanić moglo pomoći samo - bez prisutnosti medija. U tom bi slučaju ona možda još bila u bolnici, a javnost ne bi doznala da institucije krše zakon

Berislav Rončević, ministar unutarnjih poslova

Darko Milinović, ministar zdravstva



  

Uvjerava da slučaj nije u njezinoj nadležnosti iako je u zatvaranju M. Pukanić sudjelovao Centar za socijalnu skrb. I ona ponavlja da je sve što se kod njih događa obiteljska stvar 



Tvrdi da Centar nije prekoračio ovlasti, a angažiranje dr. Lulić naziva “uobičajenom procedurom”. Negira da je osoba iz Centra zvala policiju i tražila hospitalizaciju iako o tome postoje dokazi 



Mirjanu Pukanić se zadržava u bolnici iako je jasno da nije došla po proceduri koju propisuje zakon. Nezavisni vještak je, suprotno psihijatrima u Vrapču, smatrao da nije opasna ni za sebe ni za druge

 
Doris Nikolić, državna tajnica u ministarstvu zdravstva

Nada Ptaček, šefica centra za socijalnu skrb na Črnomercu

Vlado Jukić, ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče



Tihana: Ne znam otkud Mesiću da smo prijatelji

ZAGREB - Predsjednik Stipe Mesić, inače sklon komentiranju svega bitnog i nebitnog u državi, danima se izbjegava očitovati o kršenju ljudskih prava Mirjane Pukanić, a činjenicu da je vrlo dobar prijatelj s Ivom Pukanićem pokušao je prekjučer zamaskirati u izjavi da je “s Ivom Pukanićem prijatelj kao i s Tihanom, sa svim novinarima” (još je i dodao: “S njom sam malo više”). Tko je ta Tihana i što je predsjednik htio reći? Radi se o Tihani Tomičić, novinarki Novog lista, ali i ona sama je iznenađena da je Mesić stavlja u prijateljski rang kakav ima s Pukanićem, kojemu, kako su mediji ranije objavljivali, predsjednik dolazi na rođendan i s kojim provodi vrijeme u sauni.



- Mesić me poznaje imenom i prezimenom kao novinarku, ali to je sve - kaže Tihana i objašnjava da 15-ak godina prati politiku u Rijeci pa je stoga pratila i sve Mesićeve posjete, bilo da je dolazio kao dužnosnik, predstavnik stranke ili kao predsjednik. Mesić je s vremenom očito upamtio nju i njezino ime, ali nipošto se ne radi o tome, kako je u izjavi sugerirao, da ih veže prijateljski odnos. Mesić je, kažu novinari koji su bili prisutni, smislio “štos” s Tihanom kako bi “presjekao” niz od četiri ili pet pitanja koje mu je ona, zajedno s drugim novinarima, postavljala o prisilnoj hospitalizaciji M. Pukanić. (T. Krasnec)

Zašto Stjepan Mesić šuti o prisilnoj hospitalizaciji Mirjane Pukanić? Zašto krije da je prijatelj s Ivom Pukanićem s kojim odlazi čak i u saunu?



Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:12