Mladi hrvatski blizanci otkrili rijetki asteroid

Devetnaestogodišnja braća Stefan i Aleksandar Cikota i njihov mentor Reiner M. Stoss otkrili su novi asteroid iz skupine Marsovih trojanaca.   



Koliko je važno otkriće Marsova trojanca 2007 NS2, govori podatak da su od 377.000 otkrivenih asteroida dosad bila poznata tri Marsova trojanca. Do toga otkrića blizanci Cikota došli su na španjolskoj Zvjezdarnici La Sagra koja se nalazi na visini od 1613,8 metara na brdu Sierra de La Sagra u Andaluziji.



- Asteroid 2007 NS2 prvi put je snimljen u noći sa 13. na 14. srpnja. Sljedeće smo noći radili follow-up objekta da bismo osigurali otkriće i dobili naziv. Treće noći imali smo kandidata za Marsova trojanca, što je potvrđeno 18. srpnja - pojasnio nam je Stefan Cikota.



Marsovi trojanci su skupina asteroida koji prate Mars na orbiti u Lagrangovim točkama L4 i L5, u kojima se poništavaju gravitacijske sile dvaju tijela s centripetalnom silom. Tijelo koje se nalazi u Lagrangeovoj točki s matičnim planetom obilazi oko Sunca na uvijek istoj udaljenosti od njega. Mnogi astronimi smatraju da će planetarni trojanci (uz Marsove su poznati i Jupiterovi te Neptunovi) biti rudnici kovina koje nedostaju na Zemlji. Procjenjuje se da 2007 NS2 ima promjer između jedan i dva kilometra.



Iako najznačajnije, otkriće Marsova trojanca nije i jedino do kojega su bliznaci Cikota, zajedno sa svojim kolegama na Zvjezdarnici La Sagra, došli u posljednjih desetak dana.



- Otkrili smo i potvrdili 40-ak novih asteroida, a za još 20-ak čekamo potvrdu. Većina novootkrivenih asteroida spada u glavni asteroidni pojas koji se nalazi između Marsa i Jupitera, a sadrži 98,5 posto dosad poznatih asteroida - rekao je Stefan Cikota.





ZAGREB - Aleksandar i Stefan Cikota rođeni su u Osijeku, ali su se kao dvogodišnjaci s roditeljima preselili u Švicarsku, gdje su živjeli 9,5 godina. Nakon toga su se doselili u Zagreb, gdje su ove godine maturirali, a obojica planiraju studirati fiziku u Zürichu. Zajedničku strast prema astronomiji otkrili su kao 12-godišnjaci sudjelujući na Višnjanskoj školi astronomije. Prošloga studenoga Aleksandar i Stefan otkrili su potencijalno opasni asteroid.     (T. R.)


Astr onomi još od 12. godine







Tanja Rudež
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:56