Mobilizacija svim sredstvima

Jedan od prvaka HDZ-a Vladimir Šeks, gospodin pravnik, važni predsjednik prošlog saziva Hrvatskog sabora i autor knjige 'Ogledi o slobodi savjesti' koja mi stoji doma na polici kućne biblioteke, moći će se do kraja života ponositi svojom mobilizacijskom predizbornom budnicom kakva bi se rijetko dala čuti i u najgoroj krčmetini najzadrtije provincije na kraju svijeta. 



Evo tog citata da svi znamo o čemu govorimo. Dakle, Šeks je ovih dana u Slavoniji najurio birače HDZ-a da po svaku cijenu izađu na izbore - ovako. "Sada je stvarno vrijeme biti ili ne biti. Crveni će sve svoje dovlačiti na birališta, i to one kojima je duša već na samrti. Vući će ih na grobljanskim kolicima prije nego što im duša ode ne na nebo, nego u pakao."



U ovoj kampanji već smo čuli dosta neumjesnih pokliča, laže se za koji glas više, podvaljuje se i manipulira, rabe se mračni izrazi iz oružanih sukoba, od rata, borbe i veleizdaje, do zastrašujućeg biti ili ne biti, obećava se sve u šesnaest.   



Na ovom internom svehrvatskom natjecanju Šeks je, međutim, za sada laureat bez konkurencije. Može li uopće gore, ružnije i prljavije? Poticanje građana da izađu na glasanje teoretski je legitimna stvar, ali dokle će se u tome još ići u ovih preostalih najvrućih devet dana i kakvim sredstvima, to je, poslije Šeksa, krajnje problematično i zamišljati. Jer, Šeksova je stranka prije ovog predizbornog finala već iskoristila sve metode i sva ljepila za birače kojih se itko igdje može sjetiti i bodovi se još mogu dobiti samo na jeziku. 



Od 263 glasačka mjesta za hrvatsku dijasporu na cijeloj kugli zemaljskoj, polovica je određena za susjednu Bosnu s naglaskom na Hercegovinu. U BiH se bune da su Sanaderovi plakati njihovu državu politički anektirali Hrvatskoj, a nagađa se da je prekograničnim Hrvatima, za skladnu suradnju sa Sanaderom, šaptom obećana i neka para iz hrvatskog državnog proračuna. Glavni na HDZ-ovoj listi ondje je ministar Primorac, a neki tamošnji političari biračima već javno obećavaju da će im Hrvatska platiti neka prava jer osvojeni mandati za Hrvatski sabor imaju, bože moj, i svoju egzaktnu novčanu vrijednost.    



Dinamovci, reprezentativci i drugi "HDZ-ovi sportaši", od kojih znatan broj ne zna adresu nijedne porezne uprave u Hrvatskoj jer svoje privatne novce i poslove drže u inozemstvu, dali su se snimiti u skupim spotovima za Sanadera i HDZ jer oni valjda najbolje znaju kako u Hrvatskoj treba voditi politiku i ekonomiju, ma što to njima i za njih značilo.



Predsjednik HDZ-a za ove je izbore promijenio prebivalište i sada, po papirima, stanuje u Splitu. Baš me zanima kako bih ja to mogla u MUP-u promijeniti prebivalište ako i dalje živim i radim u Zagrebu, i prijaviti se u svojoj vikendici, ali dali su mi dobru ideju. Tamo ću plaćati puno manji prirez nego ovdje gdje ga plaćam jer je to zakonito. 



Poruke na HDZ-ovim plavo-crvenim plakatima temeljene su na eklatantnim neistinama o politici glavnog konkurenta, ali Etičko povjerenstvo ne može sa sigurnošću utvrditi nešto što je tako očigledno. Na mail adrese određene državne službenice u Ministarstvu obrazovanja stigao je iz HDZ-a Sanaderov izborni slogan "Idemo dalje", a ona ga je odaslala svim kolegama. O političkoj mobilizaciji u drugim ministarstvima javnost nema dovoljno pouzdanih saznanja, ali ima naznaka da se i tamo pametno javno izjašnjavati za HDZ. 



Umirovljenicima nova rata otplate duga stiže prije izbora, a ne poslije kako je bilo planirano, tako da  Jordanov milijun može na birališta doći posve razdragan. Crkvi je Sanaderova vlada, na sjednicama zatvorenima za javnost, dala predizborni dar u ukupnoj vrijednosti od 71,4 milijuna kuna uz uobičajenu godišnju proračunsku uplatu od 200 milijuna. Zašto, to ne znamo.



Apsolventa prava policija je privela na zahtjev redara HDZ-a i 12 sati ga zadržala u pritvoru jer je čekao autobus u blizini stranačkog skupa na kojem je govorio premijer i jer se odbio maknuti sa stanice. Sada kažu da je bio pijan i da je odbio alkotest, ali dečko je sve to snimio i snimka pokazuje da on govori istinu. Sanader je nedavno javno optužio protukandidata najjače rivalske stranke da se 2003. "nudio HDZ-u". Sada kaže da on to nikad nije rekao. 



Sve su to zgodne stvari i vrlo motivirajuće. Nešto manipulacije, nešto novca, nešto zvijezda i asova, nešto pod križem i, eto, biračko tijelo je uglavnom pokriveno, koliko se god dalo. Valjda više ništa nema na lageru osim da se, recimo, svima koji se prijave do 25. studenog, plate plastične operacije klempavih ušiju i da Sanader svim građanima malo ranije pošalje čestitku za Božić sa svojom slikom. O izbornim programima se na skupovima HDZ-a ionako više ne govori. 



Ostao je, dakle, još jedino prostor za jaku verbalnu inovaciju. Ali i tu je Šeks već potukao sva očekivanja. Zato bi nam do izbora, kad očekujemo klimaks, moglo na kraju biti krajnje, krajnje dosadno.  



  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sanja Modrić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:34