PLAVA ŠAPA

MONA OBOLJELIMA OD ALZHEIMERA VRAĆA GOVOR Pionirski projekt u domu za starije bilježi odlične rezultate

Mona je jedini pas u Hrvatskoj koji sudjeluje u terapiji s oboljelima od demencije, a projekt Plave šape širit će se i na druge ustanove
 Foto: Udruga Plava šapa

Alzheimerova bolest mnogim ljudima starije dobi predstavlja veliku prepreku u normalnom životu, ona svojim napredovanjem uzrokuje demenciju, gubitak pamćenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika. Od Alzheimera je oboljela i gospođa Eva, koja u zagrebačkom Domu za starije osobe Sveti Josip Zagreb provodi veći dio dana. Njezino se raspoloženje uvijek popravi kada joj u posjet dođe Mona, sedmogodišnja mješanka bigla i posavskog goniča. Ona već dvije godine sa svojom vlasnicom Snježanom Belančić volontira u domu za starije. Njezina udruga Plava šapa pokrenula je u Hrvatskoj prvi projekt usmjeren upravo osobama s Alzheimerom, u kojem kroz interakciju pasa i korisnika postiže izvrsne rezultate.

Mona je pionirka ovakvog tretmana u Hrvatskoj i jučer je za svoj doprinos dobila zahvalnicu Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb.

Vjeruju samo psima

Gospođa Eva nije jedina koja odlično reagira na prisustvo psa u dnevnom boravku zagrebačkog doma za starije. Mona svojim dolaskom uveseljava i ostale korisnike, a promjenu u ponašanju korisnika doma prepoznala je i socijalna radnica Ana Čizmin, zaposlena u Sv. Josipu.

- Svi živnu kada dođe Mona. Pred psima su oboljeli puno otvoreniji i opušteniji. Psi ne procjenjuju i ne ispituju. Jednostavno, njima vjeruju više nego nama. Učinci koje daje ovaj projekt su izvrsni - korisnici vrlo brzo kroz druženje sa psom počinju pokazivati napredak. Na primjer, oni koji nisu pričali počnu pričati sa psom, oni koji su nemirni, uz psa se smire, oboljeli postaju komunikativniji i aktivniji - priča Ana Čizmin ispred doma za starije osobe u Zagrebu.

Zagrebački dom za starije jučer je proslavio petu godišnjicu rada, koju je posvetio izvaninstitucionalnim oblicima skrbi namijenjenoj starijim osobama, osobito osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija i to u tjednu kada se obilježava i Svjetski dan oboljelih od Alzheimerove bolesti. U okviru programa proslave prikazan je isječak iz dokumentarnog filma Andree Čakić “Jedan sasvim običan dan”, koji prati volontersku priču udruge Plava šapa.

Volonterski rad

- Interakcija psa i korisnika na svojevrstan način ‘izvlači’ oboljele iz ljušture te ih potiče da psa pomaze, daju mu keksić, popričaju s četveronožnim ljubimcem. Tu su i neke osmišljene vježbice uz pomoć psa, kao što je bojenje po modelu, igra ‘koji je ovo dio psa’ - priča Snježana Belančić iz udruge Plava šapa, koja volontira već više od godine dana u Dnevnom boravku za oboljele od Alzheimerove bolesti u Zagrebu, na obostrano zadovoljstvo korisnika i pasa.

Nakon dobrih i pozitivnih iskustava, u planu je proširenje projekta te izrada znanstvenog rada, jer takvi programi u Hrvatskoj ne postoje, a rijetki su i u svijetu, pričaju iz doma.

Osim Snježane i Mone, u pripremi je i drugi tim vlasnika i psa, koji čine Hana Božićević i Ruby, koje će se priključiti u radu s oboljelima od Alzheimera. Udrugu Plava šapa čine samo volonteri, a svi psi koji sudjeluju u projektima su udomljeni, nisu prošli obuku koju inače prolaze terapijski psi, ali su prošli stroge procjene i obuku kako bi pridonijeli napretku oboljelih od Alzheimera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:36