MORH prodaje jedinu hrvatsku podmornicu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.08.2007. u 19:22

SPLIT - Nakon 103 godine hrvatski će dio Jadrana ostati bez ijedne podmornice. Naime, od veljače ove godine odlukom ministra obrane Berislava Rončevića prodaje se po cijeni od osam milijuna kuna jedina podmornica Hrvatske ratne mornarice, P-01 Velebit.

- Strateškim dokumentima MORH-a odlučeno je da hrvatske Oružane snage više neće razvijati podmorničarstvo, pa je donesena odluka o prodaji Velebita. Jednostavno je ta grana ocijenjena besperspektivnom - kaže zapovjednik HRM-a komodor Ante Urlić, po struci protupodmorničar.

Podmornica Velebit, koja je od 2005. godine na suhom u ratnoj luci Lora u Splitu, prodaje se od veljače ove godine za osam milijuna kuna
Jedina hrvatska podmornica sagrađena je 1985. godine u splitskom Brodogradilištu specijalnih objekata te je jedina preostala nakon odlaska Jugoslavenske ratne mornarice (JRM) iz Lore. Podmornicu su sačuvali škverski radnici dok je bila na remontu, a ostalih pet odvučeno je u Boku kotorsku. Koristila se za polaganje ležećih mina na dnu, prevoženje, iskrcavanje i prihvat diverzanata, izviđanje i tajno prevoženje. No sve do 1996. godine Velebit nije zaplovio, a i tada bez jednog od najvažnijih elemenata - sonara. Bila je namijenjena samo prevoženju diverzanata, ali i to do 2001. kada se pokvario set baterija. Par godina je plutala u jednom kutu Lore, a onda je 2005. izvučena na suho u ratnoj luci. Tamo leži do danas, o njoj se brine mala grupa ljudi predvođena narednikom Kazimirom Šuperom.

Prvi čovjek ratne mornarice kaže da su sada u igri tri opcije što s Velebitom. Prva je prodaja u stanju u kakvom je sada - neispravna i konzervirana - za osam milijuna kuna, druga je doniranje podmornice ili splitskom Hrvatskom pomorskom muzeju, ili pak Tehničkom muzeju u Zagrebu. Treća varijanta nešto je ambicioznija.

Kazimir Šuper zadužen je za Velebit
- Postoji opcija po kojoj bi se kupio novi sonar i novi set baterija, što košta oko milijun i pol eura. Podmornica bi se poslala na remont i prodala za petnaestak milijuna eura - kaže Urlić, dodajući da nove podmornice iste klase koštaju od trideset do četrdeset milijuna eura.

Takve podmornice imaju ih ili ih žele imati zemlje poput Južne Koreje, Pakistana, Kolumbije, Katara, čak i SAD-a. Zašto njima podmornica treba, a Hrvatskoj ne, Urlić ne želi komentirati. No neki časnici s kojima smo pričali nezadovoljni su što se HRM odriče podmornice, no ne žele javno govoriti. Ta su plovila, kažu, najsavršeniji komad željeza koji plovi po moru, višestruko koristan, a i pridonosi imidžu pomorske sile.

- Da nam je bila jedna ovakva u ratu, tko bi nas zaustavio da im ubacimo diverzante - rekao je umirovljeni bivši zapovjednik HRM-a admiral Vid Stipetić.


1985. godine sagrađena u Brodosplitu
duljina : 21,095 metara
širina: 2,7 metara
gaz: 2,38 metara
najveća brzina podvodna: 7,8 čvorova
najveći doplov: 800 milja
maksimalna dubina: 120 metara
posada: 5 članova i 6 diverzanata
naoružanje: 4 mine, 4 ronilice
  Podmornica Velebit

Ivica Profaca

Izdvajamo