MORH: Proizveli smo bolju pušku nego Heckler

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.05.2009. u 07:51

ZAGREB - Pripadnici Hrvatske vojske za dvadesetak dana dobit će prve primjerke hrvatskih jurišnih pušaka VHS koje proizvodi tvrtka HS iz Ozlja, najavio je jučer ministar obrane Branko Vukelić.

rubrike
VIJESTI
više iz
Do kraja godine ta bi tvrtka trebala Oružanim snagama isporučiti prvih tisuću pušaka. Bit će isporučene dvije verzije pušaka - model komando kratka verzija (VHS-K) i model karabin duga verzija (VHS-D).

Te bi puške u sljedeće tri do četiri godine trebale zamijeniti kalašnjikov.  Stručne službe Oružanih snaga provele su na puški sva tehnička ispitivanja prema NATO-ovim standardima. - Nulta serija puške spremna je za korištenje  - rekao je jučer na konferenciji za novinare general Milan Knežević. Prema njegovim riječima, puška je testirana prema smjernicama NATO-ovih direktiva - pod umjetnom kišom, u slanoj i blatnoj kupki, nakon uranjanja u pijesak i prašinu na temperaturi od minus 40 i plus 52 Celzijeva stupnja.

Iz svake testirane puške ispaljeno je 6000 metaka i zadovoljava sve potrebne uvjete.

Prema riječima državnog tajnika MORH-a Mate Rabotega, puška iz Ozlja bolja je od G36 koju proizvodi Heckler & Koch, a koju koriste pripadnici Oružanih snaga u misijama. Puška s osnovnom opremom stajat će 9000 kuna.


- dužina -675 mm
- kalibar 5,56x45
- širina  45 mm
- visina bez spremnika 230 mm
- dužina cijevi - 410 mm
- masa bez spremnika - 3450 g

Model karabin (duga) -VHS-D

- dužina -765 mm
- kalibar 5,56x45
- širina  45 mm
- visina bez spremnika - 230 mm
- dužina cijevi - 500 mm
- masa bez spremnika - 3350 g

Karatkteristike VHS puške

Model komando (kratka) VHS -K

K. Žabec

Izdvajamo