'Mozartova čarobna frula': Glazbena igra koju treba ponuditi djeci

Nakon "Orašara" i "Alise i Četiri godišnja doba", serija "Interaktivni klasici" u pomnoj obradi naklade Bulaja obogaćena je softverskom igrom "Mozartova čarobna frula".



Iako su djeca starija od četiri godine ovdje prvi naslovljenici, igra je doista namijenjena svima onima koji dovoljno vjeruju svom sluhu da ga se usude testirati javno, odnosno pred djecom. Za razliku od glazbenog obrazovanja koje je djeci lako steći uz nešto (roditeljske) muke, sluh je, kako bi rekao jedan od svijetu najpoznatijih glazbenih pedagoga Leonard Bernstein, "najosjetljiviji instrument koji traži vašu pomoć". Interaktivna glazbena igra u tom je smislu tehnička podrška, jer provocira osjetljivost sluha i uči vještini slušanja: notorni stereotip o "klasici" kao teškom materijalu za glazbeno neobrazovane nestaje na prvi pogled.



Glazbena igra

Music Games International, Bulaja naklada, 2006.

Glasove dali: Nina Violić, Tvrtkok Jurić, Irma Bulaja
'MOZARTOVA ČAROBNA FRULA'

Dramaturgija priče i svih sedam igara koje igrač/ica treba prijeći da bi pobijedio/la čaroliju uspjela je na svim razinama najprije zato što je inače vrlo komplicirana priča opere svedena na rudimente - mali Mozart i njegov vodič, veseli lovac na ptice Papageno uz pomoć čarobne frule spašavaju svijet od zle Kraljice noći. Igrači trebaju skupiti pera rješavajući igre memorije, glazbenog kviza, enciklopedije glazbenih instrumenata i prepoznavanje glazbenih motiva opere: distorzirane Mozartove melodije koje u jednoj igri treba "zaobići" odličan su test za bolje sluhiste.



Bez ijednog traga marketinško-obljetničkog kiča, Mozartova igra je odličnog zvuka, vizualno atraktivna i muzički nepretenciozna - zahtjevna koliko to želi igrač/ica. Čak je i biografija "malog genija", uklopljena u tempo čarobnog putovanja, blagotvorno lišena didaktičnosti. Sistemski zahtjevi igre za PC sežu od Windowsa 98 SE ili novijeg Pentiuma 360 MHz, a odlična je stvar dodatni sadržaj na CD ROM-u, gdje su neki stavci Mozartove muzike (g-mol simfonija, Koncert za klarinet, Koncert za violinu, Varijacije za klavir), uz neizostavnu "Malu noćnu muziku", pohranjeni u MP3 formatu.     


Branimira Lazarin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:10