KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA

Može li uhićenje Sanadera donijeti pobjedu na izborima Kosor i HDZ-u?

Zagreb, 260408.XII. opci sabor HDZ-a. Predsjednik stranke Ivo Sanader drzi govor.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

Krug se zatvara. Uhićenje Mladena Barišića dovelo je USKOK i policiju na centimetar ili dva od Ive Sanadera.

Podsjetimo, Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a i šef Carine, bio je jedan od najbližih povjerenika Ive Sanadera, osobito kad je riječ o novcu.

Barišića su u pritvor vjerojatno poslali neki od prethodnih uhićenika koji su ga, među ostalim, optužili da su mu isplaćivali novac iz javnih tvrtki, za potrebe Hrvatske demokratske zajednice.

Nemoguće da to nije znao

Ako je Mladen Barišić doista, u ime HDZ-a, naplaćivao reket javnim poduzećima, posve je nemoguće da Ivo Sanader to nije znao. Ne samo zbog njihova bliskog odnosa, nego i zato što je dr. Sanader osobno odlučivao i o znatno manjim pitanjima u HDZ-u nego što je prikupljanje novca za stranku i upravljanje stranačkim novcem.

Ako je, dakle, Mladen Barišić doista, u ime HDZ-a, naplaćivao reket javnim poduzećima, i ako je to radio po nalogu i uz znanje Ive Sanadera, samo je pitanje vremena kad će policija pozvoniti i na Sanaderovu adresu. Ne tvrdimo, naravno, da će se to dogoditi ovih dana (iako to ne možemo isključiti); primjerice, Barišićevo se uhićenje najavljivalo više mjeseci, ali USKOK i policija čekali su dok ne prikupe dovoljno čvrstih elemenata za akciju.

Pritvaranje i zatvaranje

Eventualno uhićenje bivšeg premijera, događaj koji se Barišićevim padom iz sfere spekulacija seli u sferu očekivane realnosti, posjeduje dvije važne političke dimenzije.

Prva je međunarodna: Sanaderovo bi pritvaranje vjerojatno zatvorilo Pogavlje 23 (ono o pravosuđu) u pregovorima s EU. Uistinu, tko bi državi koja je zatvorila bivšeg predsjednika Vlade i bivšeg predsjednika sadašnje vladajuće stranke više mogao prigovoriti da ne misli ozbiljno dok se bori protiv korupcije?

Unutarnja dimenzija Sanaderova uhićenja tiče se, naravno, izbornih šansi Hrvatske demokratske zajednice.

Više smo puta - i dok Jadranka Kosor nije tako loše stajala u istraživanjima javnog mišljenja - ustvrdili da bi eventualno Sanaderovo uhićenje moglo predstavljati glavni politički argument gospođe Kosor i njene stranke na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ovdje valja ponoviti, po n-ti put, da je Jadranka Kosor - koliko god joj je HDZ to dopuštao - dosad odigrala solidnu ulogu u čišćenju državne korupcijske hobotnice.

Valja također reći da se nadamo kako policijske akcije, koje bi mogle dovesti do samog Sanadera, nisu motivirane neposrednim političkim interesima Jadranke Kosor i sadašnjeg HDZ-ova vodstva.

Čini se, međutim, da u aktualnim političkim okolnostima čak ni eventualno Sanaderovo uhićenje više ne mora bitno utjecati na izborne šanse Hrvatske demokratske zajednice.

Antihadezeovski pokret

Evo zašto.

Prije svega, Jadranka Kosor će još dugo ispaštati svoju dugogodišnju vjernost Ivi Sanaderu. Bez obzira na protukorupcijsku kampanju i njene krajnje učinke, gospođa Kosor stalno će se morati suočavati s pitanjima kako je moguće da ona, kao jedna od najbližih suradnica bivšeg premijera, nije baš ništa znala o masovnoj korupciji u državnim i stranačkim tijelima.

Nadalje, i važnije, ova Vlada i ova državna uprava toliko su neefikasne i kompromitirane - bilo da je riječ o propasti proturecesijskih mjera, bilo da je riječ o zaštiti od poplava, bilo da je riječ o nepriznavanju volje građana da se raspiše referendum o Zakonu o radu - da je masovno nezadovoljstvo birača gotovo nemoguće kompenzirati jednim političkim potezom, koliko god taj potez bio efektan.

Treće, sve je jači dojam da se među stanovništvom javlja antihadezeizam, masovni pokret kojemu je jedini cilj da se HDZ što prije makne s vlasti. Antihadezeizam se danas doima podjednako snažnim kao u prvim mjesecima 2000. godine.

Izgubila momentum

Zbog svih tih okolnosti sve je teže vjerovati da bi eventualno uhićenje Ive Sanadera moglo Jadranku Kosor i HDZ učiniti izbornim pobjednicima, kao što je to moglo izgledati prije deset ili šest mjeseci.

Premijerka je, naprosto, izgubila momentum.

U svakom slučaju, početak ovoga tjedna pokazao se neobično dobrim za pravnu državu.

Prvo je u zatvoru završio Branimir Glavaš, da bi policija zatim pritvorila glavnog HDZ-ova financijaša. Ti događaji predstavljaju stanovitu nadu za društvo koje je, nažalost, već davno izgubilo vjeru i u pravo i u pravednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:39