Msgr. Ratko Perić: Papa neće priznati ukazanja u Međugorju

MOSTAR - Benedikt ne priznaje međugorska ukazanja i ne kani priznati Međugorje kao međunarodno svetište, kao što se nedavno najavljivalo u medijima. Ustvrdio je to mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić nakon susreta s papom Benediktom XVI. tijekom "ad limina" pohoda bosanskohercegovačkih biskupa.



- On se samo s čuđenjem osmjehnuo - kaže biskup Perić u intervjuu "Crkvi na kamenu", mjesečniku svoje biskupije, nakon što je, kako kaže, papi "rekao i napisao" da novine pišu da je spreman priznati međugorsko svetište.



- S obzirom na zbivanja u Međugorju, naše je stajalište poznato: ne postoji ni jedan dokaz da je riječ o nadnaravnim ukazanjima i objavama. Stoga, s crkvenog motrišta, nisu dopuštena nikakva hodočašća koja bi ovjeravala takva navodna ukazanja - kaže biskup Perić i dodaje da mu je to potvrdio Papa.

Neiskrenost i neposluh



- Papa mi je rekao: 'Mi smo na Kongregaciji uvijek pitali kako za jednoga vjernika mogu biti vjerodostojna ukazanja svakog dana i kroz tolike godine. Traju li još uvijek svakoga dana' - priča biskup Perić. On je Papi odgovorio da navodna ukazanja i dalje traju, i to različitim vidiocima - "jednom u Bostonu, jednoj pokraj Milana, a jednoj u Krehinu Gracu" - te da se sve vodi pod protokolom "međugorska ukazanja" te da je dosad bilo oko 35.000 "ukazanja".



Papa je pitao biskupa Perića jesu li Biskupska konferencija BiH i Hrvatska biskupska konferencija potvrdile izjavu Biskupske konferencije Jugoslavije da je "na temelju dosadašnjeg istraživanja nemoguće ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima ili objavama". On mu je odgovorio da nije bilo neke zajedničke potvrde, ali da se "svaki biskup kada o tome govori poziva na tu izjavu". Dodao je kako je "sigurno da se ne radi o nadnaravnim ukazanjima".



- Dokaz su toga tolike besmislene poruke, neiskrenosti, neistine, neposlušnosti povezane s međugorskim pojavama i 'ukazanjima' od samoga početka - kaže biskup Perić, kojem je Papa rekao da su na Kongregaciji (za nauk vjere - op.) smatrali da svećenici izađu ususret vjernicima koji traže svetu ispovijed i svetu pričest, "apstrahirajući od vjerodostojnosti samih ukazanja".

Papa na strani biskupa



I upravo iz te rečenice izvlači se zaključak da papa Benedikt XVI. nije na strani međugorskih ukazanja i vidjelaca, nego na strani biskupa Perića, koji se, otkako je poslan u Mostar 1992., bori protiv Međugorja i tamošnjih zbivanja.

Biskup Perić: To je samo privatni biznis

Biskup Perić pojašnjava kako su mu na Kongregaciji za nauk vjere sugerirali da kao mjesni biskup prati zbivanja u Međugorju i povremeno ih izvješćuje.



- Imao sam dojam da su ta "privatna ukazanja" doista privatna stvar, privatni biznis, da bi Sveta Stolica tomu posvećivala toliku pozornost koliko bi željeli uzastopni molitelji i senzacionalni novinari - rekao je biskup Perić u "Crkvi na kamenu".



Preslika članka o razgovoru Pape i biskupa u mjesečniku Crkva u kamenu



































































Biskup Perić: Nije bilo zajedničke potvrde, ali svako se biskup poziva na tu Izjavu.

Papa: Smatrali smo da svećenici izađu ususret vjernicima koji traže ispovijed i pričest, apstrahirajući od vjerodostojnosti samih ukazanja.



Biskup Perić: Na Kongregaciji za nauk vjere osobito su zabrinuti zbog šizme ili raskola koji postoji u našoj Crkvi.

Zabrinutost zbog raskola u Crkvi BiH

Biskup Perić: Svakoga dana, Sveti Oče, i to jednom u Bostonu, jednoj pokraj Milana, a jednoj u Krehinu Gracu, pod protokolom "međugorskih ukazanja".

Papa: Je su li BK BiH i HBK potvrdile prijašnju Izjavu BK BKJ?







25. lipnja 1981.četvero od njih (Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković i Ivan Dragićević) osjetili su se snažno privučeni prema mjestu gdje su dan prije vidjeli onu koju su prepoznali kao Gospu.



S Gospom su molili i razgovarali, kako su svjedočili.



Od toga dana imali su svakodnevna ukazanja, zajedno ili odvojeno.



Milka Pavlović i Ivan Ivanković Gospu više nikad nisu vidjeli.



Organiziraju se hodočašća u Međugorje, koje postaje jednim od najvećih neformalnih marijanskih svetišta



11. travnja 1991.



Biskupska konferencija Jugoslavije donosi izjavu koju svaka strana tumači na svoj način: zagovornici Međugorja da se dopuštaju hodočašća i molitve, a protivnici da biskupi nisu priznali ukazanje i nadnaravno



Medicinska ispitivanja vidioca provode se povremeno od siječnja 1985. do prošle godine i uglavnom nemaju znanstvenog odgovora na ekstatična stanja u kojima se oni nalaze



Od 1985.do danas u međugorskom je svetištu podijeljeno 18,815.540 pričesti

Od 1985. do danas u međugorskom svetištu podijeljeno 18,8 milijuna pričesti

24. lipnja 1981. oko 18 sati šestero mladih iz župe Međugorje (Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović) vidjeli su na brdu Crnica, na predjelu zvanom Podbrdo, bijelu pojavu s djetetom u naručju.



Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:34