MUP bez natječaja kupio registarske pločice vrijedne devet milijuna kuna

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova u 2005. godini bez javnog natječaja nabavilo je registarske pločice u vrijednosti 9,1 milijun kuna, stoji u nalazu Državne revizije za 2005. godinu o MUP-u s kojeg je skinuta oznaka tajnosti. To je, prema reviziji, najveći  grijeh MUP-a u 2005. godini, a prigovaraju i to da prihodi i primici nisu bili realno planirani.



U nalazu stoji da je u razdoblju od 1991. godine do 2005. godine MUP nabavljao registarske pločice od dobavljača na temelju ugovora iz 1991. godine. Riječ je o tvrtki Končar alati koja je taj posao za MUP obavljala punih 15 godina, da bi prošle godine MUP nakon provedenog javnog natječaja pločice počeo nabavljati od državne tvrtke AKD.



Revizija je zamijetila da je aneksom ugovora u srpnju 2005. godine određena nabava pločica za razdoblje od siječnja do kolovoza te godine. Nije naveden ni broj pločica ni njihova ukupna vrijednost.
Revizija je zamijetila da je aneksom ugovora u srpnju 2005. godine određena nabava pločica za razdoblje od siječnja do kolovoza te godine. Nije naveden ni broj pločica ni njihova ukupna vrijednost.



U svojem očitovanju MUP navodi da je aneks ugovora u trajanju od osam mjeseci potpisan jer postupak natječaja za izbor izrađivača pločica nije bio završen na vrijeme te bi na tržištu ponestalo registarskih tablica, što se, kažu, nije moglo dopustiti. U MUP-u također smatraju da nisu pogriješili što 15 godina nije raspisavan natječaj za nabavu pločica jer od 1991. godine pločice mogao isporučivati samo jedan dobavljač koji je imao opremu za njihovu izradu.



Prema nalazu Državne revizije, Ministarstvo obrane u 2005. godini ostvarilo je prihode i rashode koje nije planiralo te nije sastavilo cjelovit popis imovine. Tako, primjerice, nije unaprijed isplaniralo da će se za potrebe prijevoza zaposlenika na posao i s posla utrošiti 54,6 milijuna kuna.



Osim toga, vlastite prihode u visini od 80,4 milijuna kuna Ministarstvo nije uplatilo na jedinstveni račun Državne riznice. Također je primijećeno da je bez provođenja postupka javne nabave nabavljeno materijala i obavljeno usluga u vrijednosti od oko 16 milijuna kuna.   



Izvještaj Državne revizije za 2005. od 22 tisuće stranica, koji je pokazao kako su od 484 revidirana subjekata samo 102 dobila bezuvjetno, pozitivno mišljenje, 373 uvjetno s manjim nepravilnostima, a 9 njih nepovoljno, češljali su danas i saborski zastupnici.



IDS-ovac Damir Kajin ocijenio je kako glavni problem postaju javna poduzeća u kojima se golem novac vrti bez nadzora.



- Kako funkcioniraju njihovi nadzorni odbori najbolje oslikava slučaj Brodosplita, Croatia osiguranja, a što bi tek bilo da je revizija na primjer ušla u željezare i druge državne tvrtke - istaknuo je Kajin. Smeta mu što revizija nije obuhvatila i Inu, čija je dionica porasla gotovo tri puta.



- Umjesto toga mi revidiramo jednu općinu Lanište sa 400 stanovnika - kaže Kajin.

Kajin: Umjesto Ine revidiramo općinu sa 400 stanovnika



K. Žabec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:17