MUP je spreman kupiti narukvicu za praćenje Gotovine

S ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom razgovarali smo u njegovu rodnom gradu Virovitici. Formalno je bio na godišnjem, ali požalio se da nije imao pravi odmor.



- Ovo i nije pravi godišnji odmor. S obitelji sam bio nekoliko dana u Matuljima, ali stalno sam imao neke obaveze. Zbog požara sam bio u 24-satnom kontaktu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Mladenom Jurinom i ravnateljem policije Marijanom Benkom. S premijerom sam bio i u Divuljama.



Druga velika stvar kojom sam bio zaokupljen velike su gužve na prometnicama i velik broj prometnih nesreća. Obitelj nije najsretnija zbog toga, ali supruga razumije da zbog obaveza nemam vremena i ne mogu si dopustiti luksuz isključiti mobitel na tri dana. 



• Kako supruga doživljava politiku?



- Mi smo zajedno krenuli u političke vode. Zajedno smo ušli u Mladež HDZ-a, zajedno išli na sastanke, ali dogovorili smo se da nećemo oboje žrtvovati obitelj zbog politike. No, i supruga je ostala aktivna na lokalnoj razini. Predsjednica je Kluba županijskih vijećnika i Udruge žena HDZ-a 'Katarina Zrinski' te je u mnogim upravnim vijećima. No, glavni joj je posao stručnog referenta za gospodarstvo u gradskoj upravi.



• Kad je preuzela funkciju referentice za gospodarstvo u Virovitici, vaša je supruga izjavila da joj je pritom pomoglo prezime Kirin.




- Nije, to je tako ispalo. Možda je i pomoglo moje ime, ali je sve u životu učinila sama, kao Sanja Kirin. Prezime Kirin joj ponekad odmaže. Bilo što da napravi, uvijek će se reći: to je Kirinova žena. Ne gledaju se njezine stvarne vrijednosti, nego ju se prosuđuje prema meni. Svoje uspjehe može zahvaliti samo svojoj pameti, inteligenciji i prodornosti. Da se nije odlučila posvetiti očuvanju obitelji, vjerojatno bi postigla puno više od mene.



• Je li točno da ste za obitelj nabavili Jubito majice?



- Čitavu stvar smo dodatno okrenuli prema apsurdu. Željeli smo poslati poruku da se predstava otela kontroli i prerasla u cirkus. Prestalo je biti važno koliko i što radimo, a jedino je postalo važno jesmo li negdje pogriješili u komunikaciji. Međutim, očito je da su neki shvatili čime su se naslađivali tek kad se slično dogodilo njima samima. Jer, složit ćete se, svi griješimo.



Takav internet uradak vjerojatno bi se mogao montirati o svakome od nas. Otad svojim javnim nastupima pridajem više vremena i pozornosti. Više nemam iluzija o tome koliko su poneki mediji, ali i kolege političari spremni daleko ići u namjeri da nekoga kompromitiraju.



Takav uradak o čovjeku predstavlja montiranu stvarnost, temeljenu isključivo na pogrešci, stvarnost potpuno izvađenu iz konteksta, jednom riječju - cirkus. Zato smo obukli majice. Unatoč svemu, građani su me često zaustavljali, pozdravljali i pitali kako sam.



• Vaša supruga kaže da je sina poučila neka onima koji mu nešto kažu za Jubito, odgovori da je njegov tata ministar.




- Netočno citirate dio teksta iz jedne revije. Tamo piše da se stariji sin već sam naučio braniti od Jubito zezancija riječima: 'Kakav je da je, on je moj tata. On je ministar, a je li i tvoj tata ministar?' Još dok sam bio gradonačelnik, supruga i ja smo počeli djecu pripremati da će njihov život biti pod povećalom.



Sva djeca ponekad su sklona nestašlucima, ali kad to naprave djeca poznatih roditelja, onda se posebno tretira. Stoga smo našu djecu odmalena učili da u društvu moraju paziti na svoje ponašanje. No, ona se ipak ni po čemu ne izdvajaju od svojih vršnjaka, a njihovim prijateljima nije važno je li im tata ministar ili nije. Uostalom, mnoga me djeca u Virovitici jednostavno zovu Kiro.



• Podržavate li registrirano partnerstvo?



- Homoseksualnim parovima trebalo bi dopustiti da se registriraju kao partneri, ali im ne bi trebalo dopustiti da posvajaju djecu. Za mene i dalje takvi odnosi nisu prirodni, ali to što netko ima drugačije seksualne sklonosti nije razlog da bude manje vrijedan.



• Idete li na narodnjake?



- Ne. Osim kada s društvom dođem negdje gdje se sviraju.



• Biste li Ceci dali radnu dozvolu?




- Ovisi.



• Što mislite o dekriminalizaciji posjedovanja lakih droga? Mnoge zemlje idu u tom smjeru.



- Idu i žale zbog toga. Problemi se ne rješavaju na taj način. Da bismo dekriminalizirali posjedovanje lakih droga, prethodno moramo provesti određene promjene u društvu. Naše društvo još nije zrelo za to. Još nemamo institucije koje bi pratile asocijalna ponašanja i koje bi mogle reagirati u pravom trenutku.



• Što bi konkretno trebalo učiniti da se dekriminalizira posjedovanje lakih droga?




- Prvo treba uvesti u škole edukaciju o štetnosti droga. Ako se netko i navuče na drogu, država treba imati instrumente da promptno reagira i pomogne ovisnicima, ali i njihovim obiteljima.



• Kako ste doživjeli to što je predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, vratio obraćanje 'drugovi i drugarice'?




- Mislim da se time izblamirao. S takvim se obraćanjem prekinulo u cijelom svijetu jer je to obilježavalo jedno doba koje nije bilo najsretnije. Kao mlad čovjek i političar, Milanović bi se trebao baviti budućnošću Hrvatske i svoje stranke, a to sigurno nije 'drugovi i drugarice'. Ako ćemo se pozdravljati s 'drugovi i drugarice' i vraćati u povijest, za ovu zemlju neće biti napretka.



• Je li vas iznenadio Milanovićev stav prema generalu Anti Gotovini?



- Nije me iznenadio. Svi mi smatramo da su nebulozne točke optužnice kojima se tereti Gotovinu, bilo je vrijeme da to shvati i SDP i drago mi je zbog toga. Tim više što sada kad gotovo imamo politički konsenzus oko Gotovine, možda možemo još više zajedno napraviti za njegovu i obranu Hrvatske. Naravno, sud je taj koji će osloboditi generala Gotovinu ili neće. Bitno je, međutim, da nije to pitanje Gotovine, nego je to pitanje Hrvatske.



• Jesu li krivi generali kojima se sudi u Zagrebu?




- Ne znam jesu li krivi. O tome će odlučiti sud. Činjenica je da se svaki zločin mora sankcionirati. No, je li general taj koji mora odgovarati za zločin pojedinaca? Mislim da ne, nego je trebalo kazniti neposredne počinitelje.



• Generali optuženi u Haagu, ali i oni u Zagrebu, već su počeli s prebacivanjem krivnje. Treba li im zamjeriti ili svakome dati za pravo da se brani onako kako misli da je za njega najbolje?



- Ja im zamjeram jer u tome oni nisu pojedinci. Prije svega se moraju ponašati kao hrvatski generali. Oni nisu postali generali, niti su išli u rat radi sebe, nego zbog cijele Hrvatske i branili su cijelu Hrvatsku. Vrlo je loše to što se događa među odvjetničkim timovima. To nije dobro za generale, ali ni za Hrvatsku.



• Jesu li se Gotovinini branitelji obratili MUP-u sa zahtjevom da uvede sustav za praćenje uz pomoć narukvice, na što bi general pristao kada bi ga Haaški sud privremeno pustio?



- Obratili su se Haaškom sudu s tim prijedlogom. Mi smo im rekli da bi MUP mogao pribaviti opremu koja bi zadovoljila sudske zahtjeve. MUP je već s nekoliko tvrtki, koje proizvode takvu opremu, obavio razgovore i one bi to mogle dostaviti u kratkom roku. Bit ćemo spremni ako Sud u Haagu generala Gotovinu privremeno pusti na slobodu.



• U predizbornoj smo kampanji. Vidite li se u timu s kojim premijer Ivo Sanader namjerava osvojiti još jedan mandat?




- Na terenu uvijek imam posla. Tamo se odvija život s onim dnevnim problemima. No, podsjetit ću da u Vladu nisam došao bez utakmica u nogama, već kao jedan od najuspješnijih gradonačelnika. Od 1997. do 2003. Viroviticom je vladala koalicija, a mojim dolaskom na mjesto gradonačelnika to se promijenilo. Kada se uz grad zbroje i sve općine, u 97 posto područja na vlasti je HDZ.



• Znači li to da se vidite kao nositelj liste u 4. izbornoj jedinici?



- Ne znači. Mi u stranci ne razmišljamo o tome tko će gdje biti. Ono što stranka i predsjednik Sanader od mene budu zahtijevali, to ću napraviti. S te strane sam vojnik partije. Ali, budite uvjereni da bolje od bilo koga znam kako dišu moj grad i županija i da ćemo opet osvojiti vlast. Što se tiče 4. izborne jedinice, Vladimir Šeks je osoba koja može vrlo dobro odraditi taj posao. On ima golemo iskustvo, a okružen je s nama mlađim ljudima koji možemo puno raditi.



• Može li se nakon idućih izbora očekivati koalicija s HSP-om?



- Na lokalnoj razini surađujemo s HSP-om. Na državnoj je širok krug potencijalnih koalicijskih partnera. Pod vodstvom Ive Sanadera HDZ je postao otvorena, suvremena, proeuropska stranka koja je poželjan partner gotovo svim strankama. To je naša velika prednost u odnosu na razdoblje prije Ive Sanadera. Pitanje hoće li biti suradnje na državnoj razini treba postaviti predsjedniku Sanaderu i vodstvu stranke.



• Zar ne možete kao član Vlade iznijeti svoj stav o ulasku HSP-a u izvršnu vlast?



- Mislim da HSP pokazuje kako postaje spreman za preuzimanje funkcija na državnoj razini, no koliko su stvarno spremni, tek će vrijeme pokazati. Napravili su nekoliko dobrih poteza, posebno što sa sebe skidaju stigmu stranke koja vapi za prošlošću i poviješću za koju ne želimo da nas opterećuje.



• Bi li Ruža Tomašić bila dobra ministrica unutarnjih poslova?



- Ne mogu to komentirati jer je nikad nisam vidio na srodnim poslovima. Ona je radila kao policajka, pa vjerojatno zbog toga ima afinitet prema policiji i vjerojatno bi to htjela raditi.



• Jeste li kao predsjednik Savjeta za koordinaciju sigurnosnih službi znali da Saša Perković, savjetnik predsjednika države za nacionalnu sigurnost, ide u Beč razgovarati sa Zagorcem?



- Nisam znao detalje, što će se i kada dogoditi, niti je to bilo nešto čime se Savjet bavio.



• Kako, ako predsjednik Stjepan Mesić kaže da je Perković išao na razgovor kao potpredsjednik Savjeta?




- Na Savjetu o tome nismo raspravljali, i to je sve što mogu reći. Osobno smatram da je predsjednik Mesić želio pomoći da se neke stvari brže riješe, što mu je kao predsjedniku države na neki način i dužnost. No, s druge strane, ja sam ipak pobornik toga da institucije ove države efikasno rade svoj posao i onda neće biti potrebe za ovakvim pokušajima ubrzavanja i podupiranja određenih procesa.



• Vlada je donijela odluku o kupnji još dva kanadera i tri zračna traktora. Na čemu temelji tu odluku?



- Postoji protupožarni plan za Hrvatsku, a glavni vatrogasni zapovjednik Jurin i Uprava za zaštitu i spašavanje točno znaju koliko im i kakvih tehničkih sredstava treba. Ljudi iz struke rekli su da Hrvatskoj trebaju još dva kanadera i tri zračna traktora kako bi se i u najgorim uvjetima mogli suzbijati požari.



• Koliko stoji jedan kanader?




- Oko 27 milijuna dolara.



• Koliko će vremena trebati da se nabave novi kanaderi?



- Za njihovu nabavu potrebno je najmanje godinu dana.



• Hoće li biti problema s financiranjem?




- Pa, od turizma je i ove godine polučena rekordna zarada. Prihodit ćemo više nego što su procjenjivali i najveći optimisti. Kako stvari stoje, više od sedam milijardi. Vlada će osigurati sredstva, i to neće biti problem. To je investicija u hrvatsku budućnost. Ove smo godine za zaštitu od požara izdvojili 550 milijuna kuna, i to za nabavu novih vozila, više ljudi, dnevnice, drugu opremu.



• Nakon požara premijer je rekao da će mijenjati zakon i povisiti kaznu za piromane, nakon nekoliko slučajeva kamatarenja najavio je povećanje kazne za njih, nakon prometnih nesreća rekli ste da ćete pooštriti zakon za prometne prekršaje. Zar Vlada nema druga rješenja, nego od slučaja do slučaja poseže za izmjenom Kaznenog zakona?



- Vlada reagira onako kako bi svaka reagirala. Mislim da je to dobro. Kada se uoči da nešto nije u redu, to treba mijenjati. Zar nije upravo to naš posao? Vlada predlaže stroge zakone, ali kada dođu u Sabor, zbog pritiska javnosti često su sasječeni, i to upravo u kaznenim odredbama. Tek kada se dogodi zlo, ljudi vide da su potrebni strogi zakoni.



• Kako možete objasniti da Hrvatska nikada nije imala stroži zakon o prometnim prekršajima, nikada bolje ceste, da policija ima presretače, Kobre, a nikada nije bilo više nesreća i poginulih na cestama?



- Broj poginulih na cestama u izravnoj je vezi s brojem vozila. Kada pogledate broj vozila, shvatit ćete da je on rastao brže od broja nesreća, pri čemu je broj policajaca ostajao isti. Tek kada tako postavimo stvar, vidimo kakav je posao odradila policija. Problem je u prometnoj nekulturi.



Ako je na cesti znak s ograničenjem 40 kilometara na sat, a netko se doveze 130 km/h, tko je kriv? Kažu - policija. Zar policajac može biti svugdje? Treba vrlo strogo kažnjavati one koji često krše propise. Zakon nije dovoljno oštar i još ćemo ga pooštriti. Uz to ćemo na ceste postaviti kamere. No, neće biti rezultata ako ne promijenimo prometnu kulturu.



• Što će biti s vozačem iz osiguranja premijera Sanadera, koji je u Makarskoj skrivio prometnu nesreću?




- Pitanje je je li on skrivio nesreću. On ima pravo pretjecati pod policijskim svjetlima. Tu je pitanje onoga tko je kočio, zašto je kočio ako je imao mjesta za izbjegavanje sudara. No, sve to utvrdit će se očevidom. Ja mogu samo reći da obilježeno policijsko vozilo ima pravo prednosti prolaza i da to svi vozači moraju shvatiti. Vozače koji ne poštuju prednost vozila pod rotirajućim svjetlima, a pritom posebno mislim na one koji smetaju Hitnoj pomoći, vatrogascima ili policiji, ubuduće ćemo strože kažnjavati.



• Je li premijer bio u koloni ili je vozač zloupotrijebio rotirajuće svjetlo?




- Ne znam je li premijer bio u koloni. Čekam da završi policijski očevid.



• Koliko ljudi primate u policiju?




- Ukupno bismo trebali primiti oko 1550 ljudi, a od toga 250 kriminalista.



• Statistike govore da smo među zemljama s najvećim brojem policajaca na broj stanovnika. Je li opravdano dodatno širiti sustav?



- Hrvatska je preuzela određene obaveze, a među njima je i Schengen. Cijelo vrijeme su me uvjeravali da u odnosu na zemlje u okruženju i zemlje EU spadamo u sredinu prema broju policajaca. No, nitko mi nije rekao da se u Njemačkoj granična policija ne broji pod policiju. Ne znam što bi značila racionalizacija ako stalno imamo zahtjeve za dodatnim policajcima.



• Koju ste knjigu posljednju pročitali?

- Najbolji roman koji sam pročitao, i to oba nastavka, jest 'Pleme spiljskog medvjeda'.



• Što volite čitati?

- Pustolovne knjige i krimiće.



• Najbolji pisac?

- Charles Grant, pisac Dosjea X.



• Najbolji filim?

- 'Gladijator', 'Povratak kralja', 'Gospodar prstenova', 'Shrek'.



• Najbolji pjevač?

- Phill Collins.



• Kako biste reagirali da vam sin kaže da je homoseksualac?

- Rekao bih mu da je to njegova odluka. Prihvatio bih.



• A da više ne vjeruje u Boga?

- Tada bih mu rekao da je glup te da će, kao i mnogi drugi, shvatiti kada mu bude teško u životu da mu treba Bog.



• Jeste li na dijeti?

- Nisam. Smršavio sam, ali i vratio se na 106 kilograma.



• Što su za vas metroseksualci?

- Dečki koji se lijepo odijevaju, depiliraju, odlaze pedikeru i na njegu lica. Osobno više volim tradicionalni macho izgled.



• Biste li prisustvovali porodu?

- Da ako bi to žena htjela. Malo su mi čudni muškarci koji inzistiraju da budu na porodu, iako žena to ne želi.

Najbolji film - 'Shrek'



• Jeste li slavodobitniku Alke obećali posao u policiji?



- To je pogrešno interpretirano. On se prije javio na natječaj, prošao sve testove i vjerojatno bi bio primljen i da nije pobijedio na Alki. Ja sam mu samo rekao da mi je čast što će jedan takav sportaš biti primljen u policiju.

Slavodobitnik Alke bio bi primljen u policiju i da nije pobijedio



Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:01