Na Peruči viđeno 'čudovište'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2008. u 14:16

SINJ - Dvije bake iz zaseoka Duvnjaci - Matkovine na lijevoj obali jezera Peruča i dva ribiča u srijedu poslijepodne spazili su neobično stvorenje koje je puzalo po travi i potom skočilo u vodu te otplivalo i nestalo u dubinama jezera.

"Bile smo u našem vrtu, stotinjak metara od obale. Spazila sam nešto crno dugo možda 4-5 metara sa sjajnim ljuskama po sebi. Dozvala sam susjedu Mariju, a ona je viknula ribičima da dođu i ponesu dvogled," priča krepka starica Mara Duvnjak (83), koja sa svojom susjedom  Marijom Duvnjak (79) živi na lijevoj obali Peručkog jezera u napuštenom zaseoku.

"Sinko, nije ti to bila zmija. Viđala sam ja zmije. Ova je debela k'o ljudska noga u butu. A kad je došla do obale nije skliznula, nego je skočila u vodu i po zvuku sam ocijenila da je teška", kaže susjeda Marija Duvnjak.

Ribiči koji nisu htjeli pred fotoaparat ispričali su istu priču. "Ja sam bio u vodi kad me je prijatelj zovnuo. Došao sam do obale i ponio mobitel u namjeri da snimim to neobično stvorenje. Nisam uspio jer se brzo kretalo, ali i ja procjenjujem da je dugo 4 do 5 metara. U jednom trenutku je izronilo iz vode i glava mu je bila veličine ljudske, ali mislim da se radi o nekoj velikoj zmiji", u jednom dahu nam je ispričao mladi ribič koji je želio ostati anoniman zbog straha da ga prijatelji ne bi zafrkavali.

U svakom slučaju, četvero ljudi je vidjelo i isto opisalo neobično stvorenje, koje je, praveći velike valove na vodi, otplivalo prema jednoj maloj uvali na jezeru. Bake Mara i Marija kažu da takvu vrstu životinje dosad nisu vidjele, a žive na obali jezera od rođenja.

Sinjski prirodoslovac Slaven Kardoš kaže da bi se moglo raditi o dalmatinskom udavu, koji se rijetko viđa u ovim krajevima, a zna narasti i do dva metra dužine, s tim što je košuljica udava u pet boja. On je inače bezopasan, a glasa se zviždanjem. Inače, u ovim se krajevima pojavi svako 15 do 20 godina.

Jedan mještanin je također ispričao da je 1983.g. u jezeru vidio slično veliko crno stvorenje s ljušturama po koži koje su se presijavale na suncu. Kada se gradila HE Đale na Cetini radnici su 70-ih godina prošlog stoljeća rovokopačem zahvatili i prepolovili veliku zmiju koja je po priči nalik ovoj iz jezera.

Inače, postoji legenda o čudovištu iz jezera Peruča koje se zove Karakonđula. Kako nam je ispričao sakupljač takvih priča iz Cetinskog kraja Branko Mravak, to čudovište je najprije otkriveno na Radošiću u davna vremena.

Mještani nisu znali što je, pa su odlučili da ga ispeku i pojedu. Po predanjima, čudovište je došlo iz vode, a nakon što je napravljeno jezero Peruča nastanilo se u potopljenim seoskim kućama jer mu paše život u toplom blatu i mulju pod okriljem tame. Možda će i Cetinski kraj dobiti svoga Nessieja.


Vito Perić/EPEHA

Izdvajamo