Na Viru 400, a na Braču 500 rješenja o rušenju?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.05.2006. u 15:14

ZADAR, SPLIT - Općinsko vodstvo Vira planira do ljeta usvojiti konačni prijedlog Prostornog plana općine Vir, a ministrica Marina Matulović-Dropulić ostaje pri izjavi da do ljeta na Vir stižu bageri.

Ministrica je to potvrdila načelniku Općine Vir, Kristijanu Kapoviću, koji je u telefonskom razgovoru ovog ponedjeljka s ministricom demantirao njen navod da izrađivači Plana nemaju namjeru usvojiti taj plan.

- Ministricu je netko pogrešno informirao jer mi u Općini Vir s izrađivačem, Zavodom za urbanizam, od danas krećemo u obradu 775 pristiglih primjedbi na prijedlog plana - istaknuo je danas Kapović. Iako je na posljednjem sastanku Virana s resornom ministricom dogovoreno da na Viru neće biti rušenja dok se ne usvoji PP usklađen s Uredbom o zaštiti priobalja, ministrica je u telefonskom razgovoru rekla Kapoviću da ona više ne može čekati.

- Ja sam je samo upozorio da je to avantura jer što ako se 300 kuća od podijeljenih, prema neslužbenim informacijama, 400 rješenja za rušenje, može uklopiti u PP, odnosno legalizirati - ustvrdio je načelnik Općine Vir.

U općini Sali također su iz novina doznali za akciju rušenja na Dugom otoku, gdje je inspekcija imala akciju prije godinu dana.

- Sve što se u posljednje vrijeme sagradilo na otoku bespravno je jer je PP izvan snage i tek će u lipnju biti javna rasprava na prijedlog plana usklađenog s Uredbom - rekao je dr. Ivo Basioli, načelnik Općine Sali. Iako Basioli drži da taj otok nije u velikoj mjeri nagrđen bespravnom gradnjom, on osobno bi rušio "grdosije" od kuća koje su u Savru sagradili investitori iz Njemačke i Slovenije. 

Najava ministrice Dropulić uznemirila je Brač, tim prije što se iz Ministarstva ne može dobiti podatak kada i gdje će se nastaviti rušenje koje je počelo prošle godine u listopadu, kada je porušeno stotinjak kuća, mahom vikendica.

Državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva, Josipa Blažević Perušić, iznijela je podatak da to ministarstvo za bespravne građevine na Braču ima čak 500 izvršnih rješenja o uklanjanju, uz napomenu da će se neki objekti moći legalizirati.

Podsjetimo, prošle je godine u Milni na području Nadosibove uz pomoć interventne policije porušeno više od 70 kuća, mahom vikendica, a Miroslav Tomac, jedan od vlasnika, procjenjuje da je rušenjem uništeno oko 10 milijuna eura imovine. U tijeku je postupak koji su vlasnici porušenih objekata pokrenuli protiv Ministarstva pred Upravnim sudom jer, obrazložio je Tomac, Ministarstvo nije uzelo u obzir sve činjenice prilikom donošenja rješenja o uklanjanju. Naime, porušene se kuće nalaze u građevinskoj zoni namijenjenoj komercijalnom turizmu i većina ih se mogla ukopiti u prostorni plan čije je donošenje u proceduri. Od načelnika Općine Milna, Frane Lozića, saznajemo da je u proceduri izmjena županijskog plana kojim se građevinska zona namijenjena turizmu na području Nadosibove proširuje sa 44 na 60 hektara.

Kako vlasnicima kuća u Nadosibovi, među kojima ima i branitelja i stranih državljana, mahom iz bivših republika bivše države, nisu pomogli ni prosvjedi, ni tužbe splitskom sudu ni podrška Općinskog vijeća Milne i načelnika Frane Lozića koji je tvrdio da bi se kuće mogle uklopiti u prostorni plan, strah bespravnih graditelja na Braču posve je opravdan.


Na tom dijelu nalazi se 80-ak kućica, među kojim je i kućica Ivice Mudrinića, generalnog direktora T-coma. Iako nije dobio rješenje o rušenju, Mudrinić, koji je kućicu s gruntovnicom kupio 1997. godine, kada je na snazi bio plan kojim je to trebala biti građevinska zona, moći će legalizirati kuću na osnovi tek usvojenog plana.

Ivica Mudrinić može legalizirati vikendicu

Ministrica je najavila da će do ljeta početi i rušenja na otoku Pašmanu i Dugom otoku, gdje je građevinska inspekcija bila u akciji prošle godine. Ljetos je na području općine Tkon inspekcija ostavila 22 rješenja za rušenje vlasnicima kuća na području zvanom Vitane, koje bi se prema PP-u, usvojenom prije desetak dana, mogle legalizirati. Ministarstvo je prihvatilo odredbu Plana prema kojoj se mogu legalizirati kuće rekonstruirane kao legalni objekti tradicijske gradnje.


Dijana Mijatović;Duška Čolović

Izdvajamo