Na Viru ovaj tjedan rušenje 50 kuća, 8000 objekata moći će se legalizirati

ZAGREB - Na Vir krećemo ovaj tjedan. Rušit će se oko 50 bespravnih objekata, od toga 12 temelja kuća i 10 nedovršenih, ostali su poludovršeni i dovršeni objekti.



Rušimo isključivo ono što se nalazi na pomorskom dobru i unutar 70 metara neizgrađenog dijela građevinskog područja - najavila je danas Marina Matulović-Dropulić, ministrica prostornog uređenja.



Uklanjat će se objekti koji se ne mogu uskladiti s prijedlogom prostornog plana Vira iz 2004., odnosno oni koji nisu u skladu s Uredbom o zaštiti pomorskog dobra. Od 50 objekata koji su na listi, 23 su sagradili građani Hrvatske, 18 Mađarske, šest BiH i jedan Slovenije.



- Građani moraju shvatiti da se prema svima ponašamo jednako i da je rušenje najteži dio posla ovog ministarstva, ali reda mora biti. Pojedinci su tamo kupili zemljište 2004. godine, a gradili su 2005., bez obzira na to što smo već tada jasno rekli šte se može, a što ne može i provodili akciju rušenja - istaknula je ministrica.



Pozitivnim naglašava činjenicu da će se oko 8000 objekata moći legalizirati. Također, neće se uklanjati objekti u unutrašnjosti otoka, čija će se sudbina riješiti donošenjem prostornog plana Vira.



- Pojedinci će biti ogorčeni, ali uklanjanje bespravnih objekata ne možemo zaustaviti. Ovom akcijom, koja obuhvaća 50 objekata, nećemo riješiti sve te će biti još nekih kasnije.



Do sada nismo rušili socijalnim slučajevima, onima koji je to jedini krov nad glavom i u 94 posto primjera radi se o čistim vikendicama - izjavila je Marina Matulović-Dropulić. Ministrica je dodala da je u Zagrebu u tijeku uklanjanje manjih bespravnih građevina, primjerice nelegalnih zidova između susjednih kuća.

K. Sutlić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:02