'Na životu me održala podrška obitelji stradalih'

ŠIBENIK - Paško Petrina, 20-godišnji sezonski zaposlenik Nacionalnog parka Kornati koji je 30. kolovoza priveden na kriminalističku obradu i potom nakon dva dana policijskog ispitivanja prepraćen istražnom sucu u Šibeniku pod sumnjom da je odbačenim opuškom cigarete prouzročio veliki požar na otoku Kornatu koji se pretvorio u najveću katastrofu hrvatskog vatrogastva, pušten je u petak da se brani sa slobode.



Prema riječima branitelja Branka Baice, čiji je odvjetnički tim preuzeo obranu osumnjičenog Petrine, Državno odvjetništvo zauzelo je stav da se radi o kaznenom djelu izazivanja požara počinjenom iz nehaja, pa je takvu optužnicu podiglo pred Općinskim sudom u Šibeniku.



- Odlučujući po navedenoj optužnici, izvanraspravno vijeće Općinskog suda zauzelo je stav da ne postoje daljnji razlozi za produljenje pritvora Pašku Petrini, te mu je ukinulo pritvor i pustilo ga na slobodu, čime cijeli postupak ide u redovnu proceduru - rekao je odvjetnik
Odlučujući po navedenoj optužnici, izvanraspravno vijeće Općinskog suda zauzelo je stav da ne postoje daljnji razlozi za produljenje pritvora Pašku Petrini, te mu je ukinulo pritvor i pustilo ga na slobodu, čime cijeli postupak ide u redovnu proceduru



Odvjetnik Baica

Baica. Jutro nakon noći prospavane na slobodi Paško Petrina dočekao nas je u obiteljskoj kući u šibenskom naselju Ražine, uz jasnu i opravdanu zamolbu da ga ne pitamo detalje dok je slučaj pred pravosudnim tijelima. Djelovao je iscrpljeno, umorno i, premda na slobodi, nije krio tugu za stradalim vatrogascima, pri čemu su mu tijekom razgovora u nekoliko navrata niz obraze padale suze.



- Očito je da sam naučio funkcionirati bez sna usprkos svim sedativima koje sam uzimao - počeo je razgovor Petrina. - Najprije sam zahvalan isključivo Jutarnjem listu koji se u praćenju cijele kornatske tragedije i mome pribijanju na križ jedini ponio profesionalno i korektno. Evo - rekao je i pritom uključio teletekst jedne od TV kuća te pojasnio:



- Još jutros su me na vijestima eksplicitno navodili kao krivca. Sada su to prepravili i navode me kao osumnjičenika, a takva je situacija trajala danima među 11 kolega iz pritvoreničke ćelije i u cijeloj Hrvatskoj. Ako netko ne zna, u pritvoru smo redovito pratili televizijski program i udarnu temu o kornatskoj tragediji pa možete zamisliti kako sam se osjećao. Znaš da si nevin, a javnosti se sugerira da si kriv. Takva situacija je danonoćni užas, strava i nemir u kojemu nema mjesta za jelo, spavanje ili bilo što normalno.



Toliko si nemoćan i jadan da je to neopisivo. U tom mraku su mi svi iskazivali iskrenu podršku, od kolega u ćeliji do stražarskog osoblja, koje, s obzirom na iskustvo, vrlo lako razlikuje nevine od poštenih. I ono najvažnije, strahovitu odluku da ustrajem dobio sam nakon vijesti u kojoj me roditelji i rodbina stradalih vatrogasaca ne smatraju krivcem. To je bilo presudno i samo me je ta vijest držala da se ne zaletim, zabijem glavom u zid i skončam. Hvala im na tome i vjerojatno sam prvi do njih koji može shvatiti dubinu njihove boli i očaja - rekao je Paško Petrina i pokrio uplakano lice.





Šibenik je jučer slavio Dan grada, no zbog kornatske tragedije i pogibije 12 vatrogasaca nije održana svečana sjednica Gradskog vijeća, niti su dodijeljene nagrade i priznanja Grada Šibenika zaslužnim građanima.



Otkazane su i sve kulturne i zabavne manifestacije, a Dan grada Šibenika obilježen je samo crkvenom procesijom gradskim ulicama te svečanom koncelebriranom misom posvećenom stradalim vatrogascima iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk u svojoj je propovijedi pozvao mlade obitelji da rađaju djecu jer je to, kako je rekao, najljepši način da podignu spomenik u znak sjećanja na preminule vatrogasce.     (
H)

Dan grada Šibenika: misa umjesto proslave





Iz dobro obaviještenih pravosudnih izvora doznali smo kako je za puštanje Petrine na slobodu odlučujuće bilo mišljenje vještaka Centra za kriminalističko vještačenje. Naime, prema njihovu mišljenju i naknadno prispjelim ostalim vještačenjima vezanima uz požar, te dostavljeni zapisnik koji se odnosi na vještačenje izuzetih kutija cigareta i opušaka, kao i otiscima prstiju na jednoj od kutija cigareta pronađenih u objektu, nije ustanovljeno da se radi o otisku Paške Petrine. Jednako tako, provedenom DNA analizom na 17 izuzetih opušaka, prema mišljennu vještaka, niti jedan trag se ne podudara s DNA profilom Paške Petrine.
Na opušcima nema Petrinina DNA





Željko Huljev
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:30