Nadbiskupija u Los Angelesu mora prodati imovinu

LOS ANGELES - Kardinal Roger Mahony izjavio je danas da će losangeleska nadbiskupija, najveća u Americi, morati prodati svoju središnju administrativnu zgradu kako bi prikupila novac za plaćanje nagodbi vezanih uz velik broji tužbi za seksualno zlostavljanje svećenika.



Zgradu je nadbiskupija dobila na dar 1995. godine i tada je njezina vrijednost bila procijenjena na 18 milijuna dolara.



Prema priopćenju, posebna radna skupina nadbiskupije utvrdila je još 50 drugih dijelova imovine bez kojih crkva može, koje će također biti prodane da bi se prikupila sredstva. Riječ je o imovini koju ne koriste župe, tako da nijedna župa ili škola neće biti zatvorena.



Kardinal Mahony u priopćenju nije specificirao u kojem će razdoblju rješavati nagodbe, ali je izjavio da se nada da će to biti u "skoroj budućnosti". U prosincu je nadbiskupija platila 60 milijuna dolara u nagodbi za 46 slučajeva seksualnog zlostavljanja iz razdoblja kada nije postojalo osiguranje.



Pred nadbiskupijom, koja broji oko 4,3 milijuna katolika, stoji suočavanje s još oko 500 tužbi oko kojih parničenje traje već više od četiri godine. Prema procjenama odvjetnika i promatrača, nadbiskupija u Los Angelesu morat će osigurati do milijarde dolara kako bi sve te slučajeve riješila nagodbama. Istodobno, sedam velikih osiguravajućih kuća pregovara s nadbiskpijom oko mogućeg namirenja dijela troškova.



Odvjetnici žrtava izjavili su da smatraju da je ovaj potez nadbiskupije "jeftin pokušaj privlačenja simpatija javnosti prije početka sudskih procesa" kako bi se žrtve prisililo da pristanu na nagodbe koje im nudi Crkva.




AP;Ž. Trkanjec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:45