Najbolji animirani DVD-i

Najbolji animirani DVD-i

1. BAMBI (Bambi: Platinum Edition, SAD, 1942., redatelj:  David Hand)

To je jednostavna priča o rođenju, djetinjstvu, odrastanju i sazrijevanju glavnoga junaka, jelena Bambija. Film započinje Bambijevim rođenjem i završava rođenjem njegova prvoga potomka. I to je sve. Životni ciklus započinje, ide svojim tijekom, sve do početka novoga ciklusa, poput smjene godišnjih doba. Unatoč ozbiljnosti cjeline filma, "Bambi" je  zaigrana bajka o čistom užitku življenja - jurnjave po šumi i livadi, po snijegu i ledu. Život Disneyjevih junaka nema neki drugi smisao - osim onoga najvažnijeg: življenja samog. Rađaju se bebe poput Bambija i Lupka, a na kraju filma Bambi ima lane, a Lupko pet zečića koji sinkrono lupaju šapom sa svojim tatom. Zar to nije predivno?



2. IZUMITELJ - STEAMBOY (Steamboy, Japan, 2004., redatelj:

Katsuhiro Otomo)

Katsuhiro Otomo je 10 godina stvarao viziju prošlosti - u stilu romana Julesa Vernea i Herberta Georgea Wellsa -  kraja 19. stoljeća, vrhunca industrijske revolucije zasnovane na ugljenu, parnom stroju i željezu. Tema sukoba humanosti i znanosti vodi do pravog filma katastrofe u kojem sukobljene grupacije, britanski imperij i američki vojno-industrijski stroj, dovode do totalnog razaranja Londona.

3. IZBAVITELJI (The Incredibles, SAD, 2004., redatelj: Brad Bird)

Svijet akcije - urbane jurnjave, utvrde i tuneli smiješnog malog bondovskog zlikovca, rakete, vulkani, itd. Sve to sliči stvarnom akcijskom digitalnom svijetu iz vežine holivudskih akcijskih blockbustera. No, junaci su animirani, visokostilizirani i karikirani. To je prvi Pixarov film sa stvarnim ljudima kao junacima. Moderna bajka sazdana na tradiciji stripovskih superjunaka.

4. TARZAN (Tarzan, SAD, 1999., redatelji: Chris Buck, Kevin Lima)

Disneyjev Tarzan, žestoko i briljantno karikiran, posjeduje više animalnih atributa od svih drugih filmskih Tarzana. Izmučen nepoznanicama identiteta, zajednice, obitelji i vrste kojoj pripada, Tarzan postaje simbol kolektivne podsvijesti publike, odnosno - arhetip. I to jedino u Disneyjevu filmu za djecu, više nego u bilo kojoj drugoj verziji ikad snimljenoj. Zar to nije čudesno?

5. PEPELJUGA (Cinderella, SAD, 1950., redatelji: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske)

Sklad romantičnog savršenstva Disney je uravnotežio s komedijom i animiranim gegovima te tako romantičnu bajku pretvoro u romantičnu komediju u kojoj su, umjesto ljubavnog para, smiješni epizodisti.

6. RIBA RIBI GRIZE REP (Shark Tale, SAD, 2004., redatelji: Bibo Bergeron, Vicky Jenson, Rob Letterman)

"Riba ribi grize rep" mudra je civilizacijska bajka za sve uzraste u kojoj riblji svijet zrcali onaj ljudski, i to kroz model klasičnog mafijaškog filma noira oplemenjenog začinom komedije. Motivi koji pokreću junake su univerzalno ljudski odnosno riblji, a lica nalik nama i našim bližnjima, s porivima i slabostima koje znamo kao vlastiti džep.

7. AVANTURE MALE CHIHIRO (Sen to Chihiro no kamikakushi, Japan, 2001., redatelj: Hayao Miyazaki)

Nadahnut "Alicom u zemlji čuda" i "Čarobnjakom iz Oza", Miyazaki stvara čarobnu bajku za djecu i odrasle o djevojčici Chihiro čije su roditelje duhovi pretvorili u svinje i ona ih mora spašavati te proživljavati zastrašujuže pustolovine u svijetu duhova. Film je 2003. osvojio, zasluženo, Oscara za najbolji animirani film.

8. MRAVI (Antz, SAD, 1998., redatelj: Eric Darnell i Tim Johnson)

Priča o koloniji mrava i neurotičnom (glas Woodyja Allena!) mraviću koji se opire kolektivizmu zajednice, mrzi ratove s termitima i želi upoznati ljepote svijeta, bila je podjednako zanimljiva i djeci i odraslima, a dinamična i razigrana animacija plijenila je gledatelje.

9. SHREK 2 (SAD, 2004., redatelji: Andrew Adamson, Kelly Asbury i Conrad Vernon)

Tvorci "Shreka 2" odlučili su se na spoj bračne komedije i satire o Hollywoodu, što je vrlo blagi surogat za briljantno i duhovito poigravanje svijetom bajke u prvom filmu. Ukratko, drugi je film skromniji i manje ambiciozan, no još je uvijek iznimno zabavan i, naravno, majstorski napravljen.

10. OBITELJ KREMENKO: PRVA SEZONA (The Flinstones: The Complete First Season, 1960., autori: William Hanna i Joseph Barbera)

"Obitelj Kremenko" se drži svakodnevice kao što su kupovina televizora ili odlazak prijateljima. Varljivo jednostavna reducirana animacija idealna je estetska forma njihova običnog, ne-bajkovitog života. Hanna i Barbera promovirali su obične građane iz predgrađa u junake crtića, k tome ih smjestili u zabavno kameno doba, i tako su  Fred i Wilma odnosno Barney i Betty postali ikone civilizacije kojoj je bio zabranjen ulaz u svijet animacije.



Živorad Tomić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:58