Najteži dan veleposlanika Nevena Jurice

NEW YORK - Telefon u predsjedničkom uredu Vijeća sigurnosti nije dugo zvonio u subotu poslijepodne jer su hrvatski diplomati predviđali da bi se netko od 15 diplomata mogao oglasiti i zatražiti iznenadnu sjednicu u povodu izraelskog napada na Gazu. To se i dogodilo, predsjednik Vijeća, veleposlanik Hrvatske Neven Jurica, pozvan je u ured prije nego što je mrak pao na East River.



Dočekali su ga predstavnici Konferencije islamskih zemalja. Arapi su službeno zatražili prvo konzultacije, a onda otvorenu sjednicu Vijeća.



Delikatan zadatak



Prema diplomatskim izvorima, u prvi mah nije se znalo kako se treba odgovoriti na ovaj poziv jer je riječ o delikatnom diplomatskom balansu u Vijeću što ga hrvatski diplomati moraju sačuvati. “To je  često Sizifov posao kad se zna za dijametralno suprotstavljena mišljenja kad je riječ o izraelsko-palestinskom sukobu”, rekao je za Jutarnji jedan diplomata.



- Bez obzira na Božić bili smo odmah spremni jer Vijeće je tu da razmatra sva pitanja koja su prijetnja regionalnoj stabilnosti i svjetskom miru, kaže Josip Babić, mladi ataše pri UN-u.



Mnogi su iznenađeni kako je sve u stvari u subotu išlo bez “suviše disonantnih tonova”: U 22 sata diplomati su “kao da je normalan radni dan”, a uz obveznu kravatu došli u urede Vijeća na drugom katu, zbog blagdana i vikenda zatvorene Kristalne palače naroda. Petnaestak minuta kasnije “diplomatski promet” između ureda u VS intenziviran je nakon što je rečeno da će se izaći sa zajedničkim predsjedničkim priopćenjem.



- U neku ruku predsjedničko priopćenje je najteže donijeti jer, za razliku od rezolucije koja može biti izglasovana s dvotrećinskom većinom, priopćenje treba biti prihvaćeno uz suglasnost svih članica Vijeća, objasnio je jedan diplomata koji je sudjelovao u radu Vijeća.



Vijećanje četiri i pol sata



To usuglašavanje - “tko je za što kriv”, potrajalo je u Vijeću sigurnosti u noći između  subote na nedjelju puna četiri i pol sata, računajući i “draftiranje”, sklapanje riječ po riječ predsjedničkog priopćenja. “Vratio sam se kući poslije tri ujutro. Tako je to valjda kad rat izbije za Božić”, kaže Babić. Konsenzus o izraelsko-palestinskom sukobu u Vijeću sigurnosti doista je najteže ostvariti. No, ipak se dogodio.



U ranim jutarnjim satima, vidno iscrpljen diplomatskim diskusijama “iza zatvorenih vrata”, predsjednik Vijeća sigurnosti veleposlanik Neven Jurica pred dežurnim kamerama UN-a pročitao je po nekima vrlo blago, ali diplomatski balansirano priopćenje: U tri rečenice Vijeće sigurnosti izrazilo je svoju zabrinutost - zbog povećanja nasilja u Gazi i pozvalo i Izrael i Palestince “da odmah prekinu sve vojne aktivnosti”.



Na takvu blagu izjavu koju je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izdao uoči izvanrednog zasjedanja Vijeća sigurnosti, oglasio se predsjedavatelj 63. zasjedanja Opće skupštine UN-a, Miguel D ‘Escoto.



On je sasvim otvoreno rekao da je bombardiranje Gaze od strane Izraela kao “veoma moćne države i to teritorija koji je ilegalno okupirala” - neprihvatljivo ponašanje. “Došlo je vrijeme za čvrstu akciju ako Ujedinjeni narodi ne žele biti optuženi za sudioništvo…”, rekao je D’Escoto. U spomenutom priopćenju na kraju nema ni riječi od ovakvih primjedbi.




Lončar: Nisam doživio da rat počne za blagdane

Budimir Lončar, savjetnik predsjednika Mesića za vanjsku politiku, koji se za vrijeme ove izvanredne sjednice našao u New Yorku i koji je budno pratio što se događa na East Riveru nakon još jedne eskalacije krize na Bliskom istoku, kaže da Jugoslavija koja je triput bila u Vijeću sigurnosti, nije doživjela da rat izbije u trenucima božićnih ili drugih blagdana, kad i diplomati odlaze na zasluženi odmor.



Erol Avdović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:00