Najveći dužnici HAC, HEP i Agrokor

ZAGREB - Inozemni dug RH potkraj studenoga prošle godine dosegnuo je rekordnih 38,33 milijarde eura, što je čak 92,8 posto procijenjenog bruto nacionalnog dohotka.



Podsjetimo, da po standardima Svjetske banke Hrvatska po ovom udijelu inozemnog duga u BDP-u spada u red visoko zaduženih zemalja zajedno sa Slovenijom, Bugarskom i baltičkim zemljama.



Ubrzani rast zaduženja



Gotovo 45 posto ukupnog inozemnog duga, ili čak 17 milijardi eura, otpada na dug poduzeća, oko 25 posto, ili 9,5 milijardi eura, na zaduženja banaka, a nešto manje od 19 posto, ili sedam milijardi eura, na dug države. Preostali dug od 4,7 milijardi eura je temeljem izravnih ulaganja.





U zadnjih 10 godina inozemni dug  tvrtki povećan je za čak 5,5 puta
Dug tvrtki:

U posljednjih 10 godina dug tvrtki povećan je gotovo 5,5 puta, s početnih 3,15 milijardi eura. Dug ubrzano raste od jeseni 2002. I banke su u zadnjih 10 godina povećale svoj dug 4,3 puta, s početnih 2,19 milijardi eura. Zaduženje države u istom je razdoblju udvostručeno, s početnih 3,34 milijarde eura, pa tako ispada da je Vlada zaduživanje ipak držala pod kontrolom. 



U kriznoj godini Hrvatskoj na naplatu stiže 8,19 milijardi eura glavnice i 1,22 milijarde eura kamata, što je najveći iznos otplate od samostalnosti zemlje. Oko 3,57 milijardi otplate glavnice ove godine otpada na dug poduzeća, 2,28 milijardi na dug banaka, a 1,23 milijarde na dug države.



Lista dužnika tajna



Lista dužnika je poslovna i bankovna tajna. Istodobno, bilance poslovanja tvrtki za iduću godinu još nisu objavljene pa je teško dobiti stvarnu sliku stanja. Tvrtke u bilancama obično sve obveze vode zbirno, bez odvajanja kreditnih obveza u zemlji i inozemstvu.





Probleme s otplatom ove će godine imati tvrtke u domaćem vlasništvu
Reprogram:

No, prema ocjeni ekonomista i samog ministra financija Ivana Šukera, problema s otplatom ili reprogramom svojih dugova mogla bi u ovoj godini imati oko trećina tvrtki. Iza leđa zaduženja jedne trećine njih, a riječ je ujedno o najvećim dugovima tvrtki u državnom vlasništvu i javnih poduzeća, morat će stati država. Tako se, saznajemo, stvarna otplata dugova države, uključujući i garancije i jamstva za ova zaduženja tvrtki, penje čak do tri milijarde eura. Probleme s otplatom dugova ne bi smjela u ovoj godini imati trećina tvrtki koje se nalaze u inozemnom vlasništvu iako i njihov rejting zbog financijske krize pada pa će ih reprogram stajati više nego što su planirale.



Prema listi ukupnih kratkoročnih i dugoročnih dugova tvrtki, a prema bilancama za 2007. godinu, najzaduženije tvrtke u Hrvatskoj su HAC, HEP, Agrokor i Zagrebački holding.



Temeljem bilanci nije bilo moguće jasno izdvojiti zaduženja i druge obveze tvrtki u inozemstvu i u zemlji.



Zdeslav Šantić, glavni ekonomski analitičar RBA, naglašava da će teško i skupo refinanciranje dugova poduzeća utjecati na njihove poslovne rezultate u idućoj godini. Tvrtke, veliki dužnici tako bi se mogle već iduće godine naći u gubicima. Problema naće imati jedino poduzeća koja su integrirana u multinacionalne kompanije, smatra Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke.





J. Šević, A. Milovan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:46