Naplatili 2 milijuna kuna za posao od 630.000 kuna

ZAGREB - Grad Zagreb platio je 2,093 milijuna kuna, odnosno 4152 eura po četvornome metru, bez PDV-a, obnovu drvene konstrukcije paviljona u Parku Vladimira Nazora. Riječ je o oktogonu veličine 70-ak četvornih metara koji čini ograda, osam stupova visokih devet metara i drvena krovna konstrukcija.



Radio podizvođač



No, posao je, u stvari, vrijedan oko 630 tisuća kuna.



Na natječaju za obnovu drvenog paviljona posao je dobila Tigra koja je nedavno na Črnomercu sagradila ZET-ovu kućicu za 5009 eura po kvadratu. Vlasnik Tigre je Milan Penava čija je obitelj kumstvenim vezama povezana s gradonačelnikovom obitelji. U posljednje tri godine Tigra je od Grada Zagreba i Holdinga dobila poslove u vrijednosti 75 milijuna kuna.



Međutim, Tigra nije obnovila paviljon, već je, kako nam je rekao izvor blizak naručitelju posla koji je zatražio anonimnost, to za nju napravio podizvođač, tvrtka Vigraf, koja je svoj rad naplatila Tigri 630 tisuća kuna. Iz toga proizlazi da je Tigra, osvojivši natječaj, zaradila kompletnu razliku u cijeni od 1,463 milijuna kuna! Dodatnu potvrdu za tvrdnju o unosnom poslu pronašli smo u tekstu objavljenom u Jutarnjem listu prije nekoliko mjeseci kada nam je predočeno da je obnova paviljona stajala oko pola milijuna kuna.



Kvadrat za 4365 kuna



5009 eura za četvorni metar stakleno-aluminijskog objekta ZET-a na Črnomercu platio je Grad tvrtki

Budući da je podizvođač, tvrtka Vigraf, izvela sve radove, Tigri je preostalo baviti se krpanjem oštećenja niskog betonskog temelja, grabljanjem okoliša i bojanjem paviljona. Taj posao se procjenjuje na desetak tisuća kuna.



Posao na obnovi paviljona započeo je procjenom gradskih stručnjaka koji su ocijenili da bi obnova drvenog objekta smjela stajati maksimalno 2,2 milijuna kuna, odnosno 4365 eura po kvadratu. Nakon toga je gradski ured za izgradnju u ožujku prošle godine objavio natječaj u Narodnim novinama. Na isti je način počeo posao i ZET-ove kućice na Črnomercu.  Nakon prvog, neuspješnog natječaja na kojem se pojavila samo tvrtka Hedom, na drugom natječaju su se pojavile samo Tigra i Ing-Grad. Hedom se nije kandidirao na ponovljenom natječaju.



  Bili su najjeftiniji



Ovu je informaciju potvrdio zagrebački ured za izgradnju u svom dopisu. No, u odgovoru je navedeno i kako je Tigra dala zajedničku ponudu sa zagrebačkom tvrtkom REZ, čiji vlasnik je poznati kamenoklesar Tadija Barbarić. On nam je pak u telefonskom razgovoru rekao kako njegova tvrtka nije ni na koji način sudjelovala u obnovi drvenog paviljona niti je njemu poznat taj posao.



3500 eura za četvorni metar luksuznog aerodroma na Plesu, procijenio je arhitekt Kincl buduću gradnju vrijednu 240 milijuna eura

Vlasnici tvrtke Ing-Grad su ponudili 2,4 milijuna kuna, pa je kriterijem najjeftinije ponude izabrana Penavina tvrtka.



Stručni nadzor radova radila je tvrtka B.I. biro, koja je i napravila projekt za obnovu paviljona. Prema podacima gradskog ureda za izgradnju, izrada projekta i stručni nadzor su stajali 45 tisuća kuna.



Podizvođač radova je bila tvrtka Vigraf, no njezini vlasnici nisu htjeli razgovarati o poslu s Tigrom, već su nas uputili na Grad Zagreb. Provjeravajući informacije, direktor B.I. biroa Boško Divjak zamolio je da nazovemo kasnije. U drugom je razgovoru odlučio ne pričati o projektu.



To je stabilna građevina



- Tajnica Bože Merlina, zamjenika pročelnika ureda za izgradnju, rekla nam je da ne možemo o paviljonu razgovarati s novinarima - rekao je Divjak. Vlasnik Tigre Milan Penava nije želio razgovarati, već je izrazio  razočaranje napisima o ZET-ovoj kućici na Črnomercu.



- Zašto toliko zločesto pišete? Objekt na Črnomercu uopće nije kiosk, već stabilna građevina - rekao je.





Prvi zahtjev za njegovu obnovu podnesen je 1897. godine, kada je to zatraženo od Poglavarstva slobodnog kraljevskog grada.

Kulturno dobro stiglo iz BiH u 19. stoljeću

Paviljon je star više od stotinu godina, zaveden je u Registru kulturnih dobara RH, a u Zagreb je u 19. stoljeću dovezen iz Bosne i Hercegovine.



Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:24