HRABRA ODLUKA

'NAŠA DELANEY JE PRAVI ZGODITAK NA LUTRIJI!' Surogat majka odbila pobaciti i zadržala djevojčicu s Downovim sindromom

 Foto: Facebook

Andrea Ott-Dahl rekla je kako je bila i više nego sretna da bude surogat majka svojim prijateljicama koje su željele imati dijete ali ni jedna od njih nije mogla zatrudnjeti. No Andrea i njezina supruga Keston, nisu ni slutile da će im ta odluka zauvijek promijeniti život.

Andrea, koja otprije već ima petoro djece, zatrudnjela je krajem 2012. godine, te također bila i donor jajašca. U siječnju 2013. kad je bila trudna dva mjeseca, liječnici su ženama priopćili strašnu vijest. Beba, koju su već nazvali Delaney, bit će rođena s Downovim sindromom. Štoviše, rekli su i da se bebi na vratu formira neka izraslina koja će samo bujati i rasti, te da možda i neće preživjeti do rođenja, a ako se i rodi bit će teško deformirana.

Toliko su uplašili dvije mame, da su poželjele prekinuti trudnoću. Čak su prijetile i tužbom da se trudnoća svakako mora prekinuti. No Andrea i Keston već su zavoljele bebu i odučile da se beba rodi. Počele su se informirati o tome kako je imati dijete s Downovim sindromom.

'Andrea i ja smo satima gledale videa, čitale knjige… Vidjeli smo djecu s Downovim sindromom kako odrastaju u mlade ljude, završavaju škole, zapošljavaju se, vjenčaju i imaju obitelj. Sve što rade i ostali ljudi.'

I Michelle Whitte, predsjednica Globalne zaklade za sindrom Down, rekla je kako se ljude s Downom i dalje često stigmatizira. Međutim, i djeca s Downom mogu izrasti u funkcionalne ljude i živjeti normalne živote. Jedan od takvih primjera je Jamie Brewer, uspješna glumica, koja je igrala u tri sezone popularne serije American Horror Story. Madeline Stewart iz Australije, pak, radi kao model unatoč sindromu Down.

2. srpnja 2013. rodila se mala Delaney Skye.

Osim problema sa srcem radi kojeg je odmah podvrgnuta operaciji, malena nije imala drugih zdravstvenih problema. Sada su joj dvije godine i vesela je i draga djevojčica.

'Tipična je dvogodišnjakinja. Nestašna je i radi nered po stanu. Jako voli ples, sve stvari s likom Elma i svoju braću i sestre', kažu Andrea i Keston. Unatoč sindromu Down, rano je progovorila i već slaže rečenice od po pet riječi.

Andrea i Keston Delaneyin život i postignuća bilježe na društvenim mrežama. Nastoje ohrabriti roditelje da se ne boje sindroma Down i ne razmišljaju o pobačaju samo zbog toga.

'Down je samo etiketa, a društvo voli lijepiti etikete. No mi smo s našom Delaney dobili pravi zgoditak na lutriji!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:39