Nasipavao molić na pomorskom dobru

MALI LOŠINJ - Podružnica udruge Eko Kvarner iz Nerezina poduzela je niz akcija da se obustavi nasipanje lučice i gradnja u uvali Studenčica na predjelu Liski na otoku Lošinju.



Riječ je o pripremnim radovima za rekonstrukciju nedadašnje staje koje provodi privatni investitor Dinko Kuvač iz Malog Lošinja, a nakon prijave Eko Kvarnera, Lučka kapetanija je obustavila radove.

U Eko Kvarneru tvrde da se sve to provodi prije ishođenja građevinskih dozvola.



- Investitor je nasipao mali molić na pomorskom dobru i prokopao gromače i stare masline na kopnenom dijelu. Obavijestit ćemo građevinsku inspekciju, a ići ćemo i dalje. Tražit ćemo da reagira i Grad Mali Lošinj, a s obzirom na to da se radi o kulturnom i prirodnom dobru, obavjestit ćemo i Ministarstvo kulture - kaže Andrea Grigorina iz Eko Kvarnera.



Tražit ćemo da reagira Grad Mali Lošinj, a kako se radi o kulturnom i prirodnom dobru, obavjestit ćemo i Ministarstvo kulture, kaže Andrea Grigorina
Inače, Dinko Kuvač vlasnik je terena na kojem se nalazi staja i započeo je rekonstrukciju postojećeg objekta, za što nije potrebna građevinska dozvola. Međutim, sporno je nasipanje lučice, jer se radi o pomorskom dobru, kao i uređenju puta koji je također javna površina.



Do uvale vodi samo šumski putić, a kako molića nema, brodovi ne mogu pristati. Investitor Kuvač ogorčen je reakcijama Eko Kvarnera i tvrdi da posjeduje svu potrebnu dokumentaciju.



- Na Lošinj sam došao iz ljubavi prema otoku, mogao sam ostati živjeti u inozemstvu, gdje sam studirao. Imamo svu dokumentaciju za rekonstrukciju postojećeg objekta, a oni koji se bune nisu se potrudili ni razgovarati s nama da vide što točno radimo. Veća je šteta napravljena uvali ljudskim nemarom, nego našim radovima. O svom trošku želim očistiti i urediti pristupni put, kao i molić kako bi se moglo doći s morske strane, ne treba mi nikakva koncesija ili nešto slično.

Molić bi služio svima kojima treba, dakle kao javno dobro, a ja bih ga uredio o svome trošku, kada već to ne radi Grad Mali Lošinj koji je za to zakonski nadležan. Nekada je tu postojala lučica, no propala je isključivo zbog nemara - rekao je Dinko Kuvač, dodajući da također planira sve gromače vratiti na staro mjesto i zasaditi nove masline.





Luka Benčić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:52