Ne postoje dvije iste snježne pahuljice

SACRAMENTO - Američki znanstvenik Kenneth Libbrecht nakon više godina proučavanja dokazao je da niti jedna jedina pahulja koja padne s neba nema isti oblik.



Fizičar Libbrecht iz kalifornijskog Instituta za tehnologiju godinama je proučavao oblike pahuljica, rast kristala i njihovu formaciju te ih fotografirao. Dužnosnici američkih pošta toliko su se oduševili fotografijama pahulja da će ih od listopada izdavati na markama.



Pahuljice imaju sedam osnovnih oblika. Hladni uvjeti stvaraju kristale u pahuljama, koji imaju više ravnih ploha. Najsimetričnije pahulje stvaraju se tijekom hladnog vremena kad ne puše vjetar. Ako je toplije, kristali se lijepe jedan za drugi i pahuljice nisu toliko simetrične. Pri većim količinama vlage u zraku, pahuljice se više granaju u širinu. Kad počinju padati s tisuća metara visine, samo su prašina koja prolazi kroz oblake. Skupljajući molekule vode, procvjetaju u forme kristala i imaju bezbroj oblika zbog neprestanog mijenjanja uvjeta u atmosferi.



- Pokušavam razumjeti dinamiku rasta kristala sve do razine molekula. To je vrlo kompliciran problem, a led je osobito zanimljiv za proučavanje - rekao je Libbrecht.



Pahulje nisu ništa više od leda, ali su njihovi oblici zapanjujući. Kristal leda zove se snježni kristal, a nekoliko snježnih kristala koji se drže zajedno, tvore pahulju. Bezbroj je načina na koji se oni drže.



N. I. Fišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:23