KOMENTAR

Nedopustivo je da je 45 posto mladih u Hrvatskoj nezaposleno

Hrvatska će razraditi aktivne mjere politike tržišta rada za mlade od 15 do 29 godina, usmjerene na stjecanje prvog radnog iskustva, povratak u školu i potporu poduzetnicima
 Darko Tomas / CROPIX

Kad sam prije otprilike sto dana preuzela dužnost, postalo mi je posve jasno da će moj najhitniji zadatak biti rješavanje problema nezaposlenosti mladih. Više od pet milijuna mladih Europljana danas je nezaposleno. To je otprilike petina mladih u Europi. Nezaposlenost mladih u nekim je europskim zemljama dosegnula 50 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mladih u rujnu prošle godine bila 45,5 posto. To je neprihvatljivo.

Mogli bismo iznevjeriti cijelu generaciju u nekim državama članicama. To bi bilo ne samo neodgovorno prema našim mladima, nego bi u budućnosti dovelo do dugoročnih negativnih gospodarskih i socijalnih učinaka. Svjesni smo da je dobro obučena i obrazovana radna snaga najveći adut europskih gospodarstava koja nastoje opstati u sve konkurentnijem globalnom gospodarskom okruženju. Stoga imamo jasan cilj: naši mladi trebaju posao.

Nažalost, taj izazov nije nov. Države članice i Europska unija već neko vrijeme pokušavaju zajedno riješiti taj problem. Prije dvije godine Komisija je pokrenula Jamstvo za mlade. U sklopu Jamstva za mlade države članice mladima do 25 godina trebale bi u razdoblju od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla osigurati kvalitetno zaposlenje, naukovanje ili nastavak školovanja kako bi im se omogućilo zaposlenje u budućnosti. Hrvatska će prije svega razraditi aktivne mjere politike tržišta rada za mlade od 15 do 29 godina, usmjerene na stjecanje prvog radnog iskustva, povratak u školu i potporu poduzetnicima.

Cilj nam je mladima već tijekom školovanja osigurati potporu u procesu uključivanja na tržište rada. Želimo kao prioritet označiti i kvalitetu zaposlenja i obuke. Države članice složile su se s tim te su proteklih godina prionule na izradu planova i reformi za ostvarenje tih ciljeva. Kao dopunu sredstava iz državnih proračuna, Europska unija stavila je na raspolaganje sredstva iz EU fondova za potporu državama članicama u provedbi tih politika i projekata, osobito u sklopu Europskog socijalnog fonda i tzv. Inicijative za zapošljavanje mladih.

Inicijativa za zapošljavanje mladih raspolaže s ukupno 6,4 milijarde eura namijenjenih osiguravanju potpore najugroženijima: mladima koji nisu zaposleni, ne školuju se i ne osposobljavaju. Inicijativa osigurava pomoć za najpogođenija područja u 20 država članica. To u praksi znači da se mlada osoba može prijaviti na Zavod za zapošljavanje, nakon čega bi joj gotovo odmah na raspolaganju trebao biti niz mjera za zapošljavanje, osposobljavanje ili savjetovanje, ovisno o obrazovanju i potrebama.

Međutim, gotovo dvije godine nakon donošenja Inicijative za zapošljavanje mladih rezultati postignuti u državama članicama nisu ispunili očekivanja. Države članice susreću se s teškoćama pri osiguravanju potrebnih plaćanja za pokretanje financiranja aktivnosti i mjera. Vlade moraju osigurati sredstva za pretfinanciranje projekata iz državnih proračuna koja se poslije nadoknađuju iz sredstava EU. To je velik problem u državama članicama s najvišim razinama nezaposlenosti mladih jer su to države koje su suočene s većim proračunskim ograničenjima.

Uvjerena sam da se Inicijativom za zapošljavanje mladih može pridonijeti rješavanju ovog problema, ali mladi na terenu nakon dvije godine još nisu primili novac ili ga nisu primili dovoljno. Želim da ova Inicijativa počne davati rezultate. Mladi više ne mogu čekati. Zato je moj prvi veći zakonski prijedlog kao povjerenice da se za milijardu eura povisi iznos namijenjen pretfinanciranju programa i aktivnostima za promicanje zapošljavanja mladih.

Time će se osigurati potrebna sredstva, namijenjena državama članicama za hitno pokretanje mjera za otvaranje radnih mjesta te provedbu programa naukovanja, osposobljavanja, školovanja itd. Tim bi se novcem moglo izravno pomoći do 650.000 mladih kojima je ta pomoć hitno potrebna. Ako Vijeće i Parlament podrže ovu mjeru, taj će se novac uskoro staviti na raspolaganje.

Naravno, Europska komisija može samo pokrenuti inicijativu i što je više moguće olakšati provedbu konkretnih mjera.

Države članice moraju osmisliti projekte i reforme. Zbog toga pozivam države članice da što prije iskoriste taj novac za konkretne projekte. Zajedno možemo uspjeti. Zajedno možemo zaposliti mlade. Zajedno možemo mladima u Europi pružiti prilike koje zaslužuju.

*autorica je povjerenica Europske komisije za zapošljavanje i socijalna pitanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:46