Neviđenu ljepotu podzemlja Zagore žele zatrpati otpadom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.10.2007. u 16:35

UNEŠIĆ - Šibenski planinari, speleolozi i pripadnici Gorske službe spašavanja Joso Gracin i Mate Protega bili su voditelji pothvata u kojemu su sudjelovali članovi Speleološkog odjela HPK Sv. Mihovil iz Šibenika i trojica prvih speleologa Drniša Mladen Majetić, Tomislav Jerković i Ante Vukičevič, članovi HPK Promina iz Drniša.

Oni su nastavili sustavna istraživanja više od 300 speleoloških objekata na području Lećevice tijekom kojih su se spustili u najdublju jamu Dalmatinske zagore, 210 metara duboku Golubinku u Kolaševim njivama kod Kladnjice, te 178 metara duboku jamu pod Barišinovcem nedaleko od Čvrljeva. Obje jame, s još stotinjak neistraženih, nalaze se na području budućeg regionalnog centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije.

Šibenski i drniški speleolozi vratili su se s ekspedicije puni dojmova, zatečeni iznimnom ljepotom i raskoši kamenih nakita tih jama. Jama Golubinka u Kolaševim dugim njivama na dnu krije dvoranu veličine nogometnog stadiona, koja ljepotom stalaktita i i stalagnita može konkurirati bilo kojoj jami ili pećini u svijetu.

Tu su jamu prije nekoliko godina otkrili splitski speleolozi, no sada su došli do novih spoznaja o njezinim dimenzijama, snažnim vodenim tokovima koji kroz nju prolaze i pravom blagu milenijima stvaranog kamenog nakita. Ljepotom i atraktivnošću za Golubinkom nimalo ne zaostaje 178 metara duboka jama pod Barišinovcem nedaleko od Čvrljeva.

Spuštanje u te jame bio je težak i zahtjevan pothvat, ali fotografije njihovih ljepota opravdale su sav trud te dale povod za preispitivanje namjere da taj dio Zagore i Lećevice, čije pdzemlje nalikuje siru ementaleru, bude zatrpan smećem.


Stanko Ferić

Izdvajamo