PIŠE MLADEN PLEŠE

Ni Milano ni Zagreb nisu došli slučajno: Bolest je zahvatila navijače, ali i vrh nogometa

    AUTOR:
    • Mladen Pleše

  • OBJAVLJENO:
  • 22.11.2014. u 21:14

Damir Krajač / CROPIX

Samo tjedan dana nakon što huligani bacanjem baklji u Milanu nisu uspjeli isprovocirati prekid utakmice Hrvatske i Italije, to je pošlo za rukom navijačima iz Splita koji su stigli u Zagreb na utakmicu Dinama i Hajduka. Torcida je iskoristila popis od stotinjak navijača bijelih koji su na crnoj listi onih kojima je, zbog nasilničkog ponašanja i izazivanja nereda, zabranjen ulazak na Dinamov stadion, kako bi spriječila igrače Hajduka da istrče na teren u Maksimiru.

Tako je Hrvatski nogometni savez u jedva sedam dana doživio i drugu nacionalnu sramotu. Izvjesno je da se i u Milanu i u Zagrebu radilo o provokacijama koje nisu bile spontane te da je unaprijed razrađen scenarij prekida utakmice ili napuštanja terena.

No, kada se takvim ispadima pribroje permanentni divljački sukobi navijača na tribinama i ulicama, sramotno i uvredljivo navijanje, skandali s namještanjem rezultata, potplaćivanjem sudaca i bezobzirnim klanovskim obračunima unutar Saveza, onda nije teško dijagnozirati koliko je uznapredovala bolest unutar nogometne organizacije.

A to se fatalno oboljenje ne može liječiti konzervativnim metodama već samo radikalnim operativnim zahvatima kojima će se ukloniti bolesno tkivo kako među navijačima, tako i među onima koji vladaju klubovima i nogometnom organizacijom.

Izdvajamo