SLUČAJ BJELOVARSKOG MAŠKARINA

Nogu Ivana Koščevića odnijela MRSA

MRSA je uglavnom otporna na antibiotike kojima se najčešće liječe bakterijske bolesti, ali ni oni specifični poput vankomicina ne poluče uvijek uspjeh

Premda se MRSA još naziva i zlatni stafilokok, oni koji su imali nesreću susresti se s tom opasnom bakterijom sigurno se ne bi složiti s tim nazivom. Riječ je o jednoj od najopasnijih bakterija koja dok živi samo na našoj koži teško može učiniti veću štetu. No liječnici se i nakon uspješnih operacija najviše boje upravo MRSA-e koju je nakon operacije otvorenog preloma noge dobio i Ivan Koščević. Na žalost, ni višegodišnje liječenje nije uspjelo pa je na kraju nesretan čovjek izgubio nogu. MRSA je uglavnom otporna na antibiotike kojima se najčešće liječe bakterijske bolesti, ali ni oni specifični poput vankomicina ne poluče uvijek uspjeh.

Sigurno je da je razvoju MRSA-e pogodovala i činjenica da je operacija učinjena tek nakon nekoliko dana pa su se u međuvremenu mogle namnožiti bak- terije osobito ako pacijent nije preventivno dobivao antibiotike. Potom mu je ugrađena pločica umjesto da mu se stavi vanjski fiksator kojim se najčešće zbrinjavaju stari prijelomi. Uz to, liječnici u Bjelovaru kažu kako je pacijent imao i druge bolesti. Ako je riječ o bolesti koja narušava imunitet, to je moglo dodatno umanjiti dobar tijek liječenja. Naime, stafilokokne infekcije najčešće se razvijaju kod osoba koje imaju loš imunitet ili, primjerice, kod onih s povišenim šećerom u krvi. U slučaju infekcije stafilokoki stvore džepove ispunje- ne gnojem, a bakterije mogu putovati preko krvi cijelim tijelom i izazvati infekcije raznih organa.

Vrlo su osjetljive kosti (osteomijelitis) što se očito dogodilo i nesretnom Bjelovarčaninu. Iznad zaražene kosti dolazi do crvenila tkiva i oteknuća, a u okolnim zglobovima nakuplja se voda. Dakako, uz to su prisutni jaki bolovi o čemu svjedoči i Ivan Koščević. Nerijetko je upravo odstranjenje nekog organa na kraju jedini lijek odnosno način da se pacijent riješi MRSA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:42