Nova Gradiška: Toše Proeski poginuo u sudaru

NOVA GRADIŠKA - Todor Toše Proeski (26), velika makedonska glazbena zvijezda, izgubio je život u teškoj prometnoj nesreći koja se danas u 6.25 sati dogodila na autocesti Zagreb- Lipovac kod Nove Gradiške.



FOTOGALERIJA: Toše Proeski



Poznati glazbenik sa svojom menadžericom Ljiljanom Petrović (49) i vozačem Georgijem Georgijevskim (32) krenuo je u noći iz Skoplja za Zagreb. Vozeći se autocestom vozač Georgijevski je kod Nove Gradiške, prema riječima istražnog suca Stjepana Pranjića,  zbog nepridržavanja razmaka, prednjim desnim dijelom osobnog automobila VW Touareg skopskih registracijskih oznaka SK 485 RK udario u zadnji lijevi dio automobila kojim je upravljao Beograđanin Slaviša Kuzmanović. Od siline udarca automobil u kojem se na mjestu suvozača nalazio Toše Proeski zaokrenuo se i udario u zaštitnu ogradu. Poginulog pjevača iz automobila su izvukli tek uz pomoć vatrogasaca. 



Daljnja vještačenja utvrdit će točan uzrok nesreće, ali je najvjerojatnije riječ o spletu nesretnih okolnosti: brzine, umora i nepridržavanja razmaka.  (A. P.)





Vijest o tragičnoj pogibiji Toše Proeskog danas ujutro obišla je cijeli svijet. Mladi makedonski glazbenik u Hrvatskoj je bio jedan od najslušanijih i najizvođenijih pjevača, te je u posljednje dvije godine, otkada je počeo suradnju s izdavačkom kućom Hit records, prodao preko nevjjerojatnih 40.000 albuma.

40 pjesama na hrvatskom jeziku snimio je Toše Proeski

Odlazak teen idola

40 000 prodanih albuma na hrvatskom tržištu u posljednje dvije godine 

O njegovoj smrti danas su izvijestile sve svjetske agencije, a Reuters ga je nazvao najvećom pop-zvijezdom Balkana. Daily Telegraph podsjetio je da je mladić već u svojoj dvadeset i četvrtoj godini postao UNICEFOV ambasador dobre volje, a njegova pjesma "This world", snimljena 2004. godine, postala je UNICEF-ova himna.



U Makedoniji je vlada odlučila sutrašnji dan proglasiti Danom žalosti, a članovi vlade ponudili su i pomoć u organizaciji pogrebne ceremonije.



Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. godine u Kruševu, u skromnoj radničkoj obitelji. Njegovi roditelji Dominika i Nikola već su u najranijoj dobi primijetili njegov talent te su ga odmalena usmjeravali prema karijeri glazbenika. Glazbeno obrazovanje dobio je u muzičkoj školi te na skopskoj Muzičkoj akademiji, a do diplome su mu nedostajala još samo dva ispita.



Planirao ih je riješiti na proljeće, a silno se veselio diplomskom radu, odnosno cjelovečernjem klasičnom koncertu. Kao već ustoličeni idol makedonskih tinejdžera, pod vodstvom svoje menadžerice Ljiljane Petrović (koju je u šali zvao drugom mamom), 2000. godine krenuo je u glazbeno osvajanje bivše Jugoslavije i susjednih zemalja. Kako je pjevati počeo u tinejdžerskoj dobi, obožavatelji su ga na pozornici zasipali plišanim igračkama, a u svom stanu u Kruševu imao je posebnu sobu u kojoj je čuvao sve te drage suvenire. Inače, njegova rodna kuća, zahvaljujući njegovoj popularnosti, prije nekoliko godina postala je turistička atrakcija. Unatoč slavi, Toše Proeski nastavio je s glazbenim usavršavanjem, a pjevačkim finesama podučavao ga je William Rey u New Yorku, čiju je glazbenu školu pjevanja svojedobno prošao i slavni tenor Luciano Pavarotti.

Iste, 2003. godine Toše dobiva Humanitarnu nagradu majke Tereze za brojne dobrotvorne nastupe koje je odradio u svojoj blistavoj i kratkoj glazbenoj karijeri. Na hrvatsko tržište probio se 2004. godine zahvaljujući suradnji s Tonyjem Cetinskim, koji ga je pozvao ga da mu gostuje na turneji. Unatoč svim tim priznanjima, 26-godišnji pjevač uvijek je naglašavao da on postoji zbog publike, a kritike mu nisu bile presudne. (Klara Rožman)













1981. - 25. siječnja Teodor Toše Proseki rođen je u gradu Prilepu u Makedoniji



1996. - započinje njegova profesionalna karijera, a iste se godine pojavio u prvoj sceni holivudskog hita "Mirotvorac" s njegovom najdražom glumicom Nicole Kidman



1999. - izdaje debitantski album "Negdje u noći", a godinu kasnije  "Sinot Božji"



2001. - u beogradskom Sava Centru po prvi puta je rasprodao koncert



- započinje suradnju s Ljiljanom Petrović te rad na trećem albumu "Ako me pogledaš u oči" koji snima u Ateni, Grčka



2003. - postaje Unicefov ambasador dobre volje za Makedoniju, te nosilac Statue Marije Tereze, makedonskog priznanja za humanitarni rad



- kolekciju od 600 plišanih medvjedića darovao je Domu za nezbrinutu djecu u Skopju



- pobjeđuje na nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije



2004. i 2005. objavljuje albume "Dan za nas" i "Pratim te"



2006. - pjesma "Srce nije kamen" (tekst Antonija Šola) proglašena najemitiranijom pjesmom hrvatskog radijskog etera



- u Makedoniji izlazi strip "Super Toše", čime Proeski postaje njihov superjunak koji se bori protiv piratstva



2007. - s Antonijom Šolom snima hit "Volim osmijeh tvoj" za kampanju koja djecu podučava da treba redovito prati zube



- 5. listopada održao je posljednji veliki koncert u Skoplju na gradskom stadionu



- osvojio Grand Prix 11. Hrvatskog radijskog festivala na Hvaru  (L. V.)

Teodor Toše Proseki 1981. - 2007.







Slaviša Kuzmanović (49), vozač kamiona: - Iza sebe sam ugledao jaka svjetla, osjetio snažan udarac i prasak lima. Stao sam i dotrčao do vozila i čuo ženu koja je vikala "Izvadite Tošu!".  (D. M.)
Žena je vikala: Izvadite Tošu!





NOVA GRADIŠKA - Pogibija Toše Proeskog duboko je potresla i djelatnike novogradiške Opće bolnice koji su redovnu svetu misu u bolničkoj kapelici Uznesenja Svetog Križa posvetili upravo tragično preminulom pjevaču. Misi zadušnici, koju je služio velečasni Luka Slobođanac, bili su nazočni i Tošini prijatelji iz Hrvatske: Miro Buljan, Nenad Ninčević i Antonija Šola. Menadžerica Ljiljana Petrović potpuno je shrvana napustila svetu misu. Naime, zbog bliskog kontakta s pjevačem, završila je na sedativima.   (A. Primorac)
Sveta misa u bolničkoj kapelici



Željko Mužević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:05