Nova hrvatska proza rađa se na blogu

U samo nekoliko tjedana četvero je domaćih blogera objavilo knjige pod okriljem različitih izdavačkih kuća. Prvo dvoje, Zrinka Pavlić (Jesenski&Turk ) i Igor Kokoruš Lebowski (Algoritam), svoje su prvijence predstavili na ovogodišnjem Interliberu, a druga dvojica, Damir Rukavina (Naklada Ljevak) i Damir Markulj (Vuković&Runjić ) pred nekoliko su dana predstavili svoje zbirke kratkih priča. Možemo li, dakle, već sada govoriti o novom trendu u domaćim izdavačkim vodama?



Blogerski zapisi izdavali su se i prije kad je bila riječ o poznatim osobama ili već afirmiranim piscima pa je tako svoja svakodnevna opažanja, npr., ukoričila Danijela Dvornik (Profil), a uskoro će u AGM-u i Vlado Bulić (na blogu Denis Lalić), no nikad se dosad nije dogodilo da četvero potpunih anonimaca zakorači na književnu scenu upravo putem svojih blogova.



Snježana Delalić, urednica je naklade Jesenski&Turk, koja je uredila i objavila knjigu "Svijet&Praktična žena" Zrinke Pavlić.



- To je zgodna koincidencija blogerskog booma u tiskanom izdavaštvu i zanimljivost tih autora i uredničkih odabira. Vjerojatno će se proširiti i na druge urednike i izdavače pa će, ako već nije, nastati trend - kaže Delalić.



Autorica knjige Zrinka Pavlić (zrinskopismo.blog.hr)  osim što "piše otkako zna za sebe", kaže da joj je pisanje posao, hobi, zabava i potreba. Ubrzo nakon što je počela pisati na blogu, prepoznala ju je Silvana Menđušić koja joj je objavljivala tekstove u Cosmopolitanu. Na te je tekstove naišla Snježana Delalić te ponudila Zrinki suradnju.



Neven Antičević, Algoritmov suvlasnik i urednik koji je uredio i objavio knjigu "Muškarci su iz birtije, žene su s placa" Igora Kokoruša Lebowskog (leb.mojblog.hr), ne smatra da se radi o trendu.



- Mislim da smo svi mi urednici dovoljno informatički pismeni da nam surfanje bude sastavni dio posla. Do Lebowskog sam, dakle, došao čitajući njegov blog, kaže Antičević.



Igor Kokoruš vidi blog kao neku vrst prečice do objavljivanja knjige.



- U hrvatskom izdavaštvu sve se radi preko veze, nekom je veza tata, nekom utjecajni ljubavnik, meni je veza blog - objašnjava Lebowski.



Milana Vuković Runjić čija izdavačka kuća  "inače ne objavljuje domaće autore", no bila je oduševljena humoreskama Damira Markulja (noisyd.blog.hr)  i odlučila je objaviti zbirku.



- Nisam čitala blogove i na njima tražila mlade pisce, no situacija će se sad promijeniti. Markulj mi je sam poslao rukopis, nisam znala za njegov blog, no odmah sam išla vidjeti o čemu je riječ i ugodno se iznenadila reakcijom publike  - kaže Milana. Blog smatra potencijalno dobrim rasadištem novih pisaca kojima on može poslužiti kao poligon za vježbu.



Damir Markulj misli da je, unatoč blogu, najbolji način za izdavanje knjige poslati tekst direktno izdavaču.



- Nakon što sam priče objavljivao najprije kao kolumne u sada ugašenom Exclusive magazinu konačno sam rukopis poslao Milani Vuković Runjić koja ga je odlučila objaviti - objašnjava Markulj.



Edo Popović, pisac i urednik Biblioteke 21 Naklade Ljevak, koji je uredio i izdao knjigu "Budha u supermarketu" autora  Damira Rukavine (Porto.blog.hr) nije siguran radi li se o trendu ili slučajnosti.



- Nemam pojma je li riječ o trendu ili slučajnosti. Ako je trend - ponovit će se, ako je slučajnost - malo je vjerojatno da će ponoviti - tvrdi Popović.



- Proces pronalaženja izdavača do sada se odvijao preko književnih časopisa, no svi koji su kroz njega prošli znaju koliko je dug, mukotrpan i neizvjestan. Mislim da smo ovako stvorili svojevrsnu sinergiju, a vrijeme će pokazati jesmo li bili u pravu - govori autor Damir  Rukavina.



Blogeri se predstavljaju

Ukroćeni blogeri: Zrinka Pavlić, Igor Kokoruš, Damir Markulj i Dario Rukavina nastupit će u ponedjeljak, 27. studenog, u 19.30 sati "live on stage" u restaurant & lounge baru People's u Hektorovićevoj 2 u zagrebu. U tome će im pomoći Kruno Lokotar i Silvana Menđušić, uz produkcijsku podršku nakladničkih kuća Algoritam, Jesenski i Turk, Naklada Ljevak i Vuković & Runjić, koje su uspjele "motivirati" blogere da zaslon kompjutera zamijene dobrim, starim papirom.



Nebojša Grbačić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:52