Novi lovac dolazi iz Rusije ili Švedske

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.09.2007. u 21:01

ZAGREB - Među avionima JAS 39, F16, MiG29, Mirage F1 i Mirage 2000 hrvatska bi Vlada trebala sljedeće godine izabrati novi lovac za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Premijer Sanader nedavno je nakon sastanka sa švedskim premijerom najavio da će odluka o najskupljoj vojnoj kupnji u povijesti države biti donesena 2008. godine.

Prema neslužbenim informacijama, u Ratnom se zrakoplovstvu ubrzano izrađuje taktička studija o borbenom zrakoplovu. Na osnovu nje MORH će od proizvođača zatražiti ponudu o navedenim avionima. Hrvatska planira nabaviti 12 zrakoplova novog tipa koji bi služili za nadzor zračnog prostora.

Novi bi avioni u sastav HRZ-a trebali stići do 2011., kada sadašnje MiG-ove zbog tehničkih razloga treba zauvijek spustiti na zemlju. Informativni bi upiti, prema najavama, trebali biti poslani švedskoj tvrtki Gripen, ruskoj Mikoja-Gurevič, američkoj Lockheed Martin te francuskoj Dassult.

Predstavnici tih tvrki već su održali prezentacije u MORH-u, a najveće zanimanje za prodaju aviona Hrvatskoj zasad pokazuju Šveđani i Rusi. Zastupnici tvrtke Gripen otvorili su ured u Zagrebu i njihovi predstavnici te oni iz švedske ambasade u Hrvatskoj neprestano lobiraju za svoj zrakoplov.

U njihovoj su neformalnoj ponudi sve opcije otvorene - prodaja novog ili rabljenog aviona na kredit ili putem leasinga. Ako se Hrvatska odluči za kupnju zrakoplova JAS 39, Šveđani će joj pokloniti četiri izvanobalna broda klase Geteborg. Za Hrvatsku su iznimno zainteresirani i Rusi.

Na nedavnoj međunarodnoj avioizložbi u Moskvi hrvatskoj su delegaciji, predvođenoj zapovjednikom HRZ-a generalom Vladom Bagarićem, predstavnici tvrtke Mikoja-Gurevič otvoreno rekli da će se javiti na natječaj i Hrvatskoj ponuditi najnoviju verziju aviona MiG 292M. No, prema nekim procjenama, taj je tip zrakoplova presnažan za zadaće koje bi obavljao u Hrvatskoj.


Rusi nude najnovije lovce i regionalni centar za remont


Lockhead Martin besplatno nudi polovne lovce kojima treba skupa nadogradnja

Francuzi također nude besplatne, starije lovce

MIG 29
F16
MIRAGE 2000

Osim toga, Rusi su zainteresirani da u Zrakoplovno-tehničkom zavodu organiziraju regionalni centar za remont i modernizaciju vojnih helikoptera. Francuski Dassault, prema našim informacija, Hrvatskoj potpuno besplatno nudi starije verzije Miraga tipa F1 ili 2000. No, Hrvatska je u tom slučaju dužna platiti tehničku nadogradnju aviona modernom tehnologijom.

Iako takva ponuda zvuči primamljivo, tehnička je nadogradnja iznimno skupa, a vijek takvog zrakoplova relativno kratak. Iako ih se posljednjih godina smatralo najozbiljnijim kandidatima za opremanje HRZ-a novim tipom aviona, Amerikanci su, prema našim informacijama, slabo zainteresirani za taj posao.

U Lockheed Martinu su bili nemalo iznenađeni informacijom da Hrvatska želi kupovati zrakoplove jer su procijenili da je to za našu zemlju preskupo i kako je bolje da nam nebom patrolira neka od članica NATO-a. Ako se odluči za američki proizvod, RH bi uzela polovni F16. Postoje scenariji da ih SAD pokloni, a Hrvatska plati nadogradnju ili da ih kupe od Belgije ili Nizozemske.

Nove piste, hangari i školovanje

Kad se govori o nabavci novog borbenog zrakoplova u cijenu ukupnog projekta treba uračunati i logisitičke troškove. U to ulaze troškovi prilagođavanja hangara i pista, osposobljavanja tehničkog osoblja, pilota itd. Koja je cijena nabavke aviona zasada je nepoznato. Procjenjuje se da bi kupovina polovnog aviona stajala oko 10 milijuna dolara po komadu čemu treba dodati cijenu tehničke nadogradnje, dok je procjena da bi 12 novih JAS 39 stajalo oko 700 milijuna eura.

Krešimir Žabec

Izdvajamo