Obama ponovio predsjedničku prisegu

WASHINGTON - Novi američki predsjednik Barack Obama u srijedu je, po drugi put u dva dana, "za svaki slučaj" ponovno dao predsjedničku prisegu, jer se predsjednik Vrhovnog suda John G. Roberts na inauguraciji zabunio s redoslijedom riječi prisege, koja je propisana Ustavom.



Obama je u utorak položio prisegu pred Kongresom na Capitol Hillu, pred milijunima Amerikanaca na Nacionalnoj šetnici i pred TV ekranima. U srijedu navečer to je učinio ponovno, u privatnosti Bijele kuće, pred nekoliko pomoćnika i novinara, objavili su američki mediji.


Nije bilo opasnosti od atentata na Obamu



Za grešku nije kriv Obama nego sudac



Obama na balu sa satom od 210 dolara



Više iz
rubrike
SVIJET


Razlog za ponavljanje nije samo to što je sudac Roberts pogrešno izrekao riječi prisege, već i što ih je Obama istim, pogrešnim, redoslijedom ponovio. Pravni savjetnik Bijele kuće i stručnjaci za ustavno pravo suglasili su se da je ponavljanje prisege nepotrebno. Prema Ustavu, Obama je postao predsjednik SAD-a 20. siječnja u podne, nekoliko minuta prije nego što je i dao prisegu.



"Vjerujemo da je prisega u službu učinkovito vođena i da je predsjednik jučer primjereno prisegnuo", naveo je pravni savjetnik Bijele kuće Greg Craig u priopćenju.



No zbog "viška opreza", jer se prisega navodi u Ustavu, a mijenjan je redoslijed riječi, sudac Roberts vodio je prisegu po drugi put, dodao je Craig.



U srijedu nije bilo takvih gafova. Obama je podigao desnu ruku u sobi sa zemljovidima u Bijeloj kući, ovoga puta bez Biblije, i ponovio za Robertsom riječi prisege.



"Čestitam, ponovno" rekao je vrhovni sudac, uz smijeh.

"Hvala vam, gospodine", odgovorio je Obama.



Najmanje su dva predsjednika u povijesti SAD-a ponavljala prisegu, Calvin Coolidge i Chester A. Arthur, nakon što su izraženi prigovori na njihove prve prisege.



Potpredsjednik SAD-a Joe Biden u srijedu poslijepodne se našalio na račun suca Robertsa, u TV prijenosu polaganja prisege osoblja Bijele kuće. Kada ga je Obama podsjetio da je vodio prisegu samo za jednu skupinu dužnosnika osoblja, te da to treba učiniti i za drugu, Biden je uzvratio u mikorofon: "Moje pamćenje nije tako dobro kao predsjednika Vrhovnog suda Robertsa".



Izrazom lica i dodirivanjem Bidena rukom, Obama je pokazao da njegovu dosjetku ne smatra primjerenom. (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:12