Obitelji poginulih još čekaju protokol komemoracije

ŠIBENIK - Premda je do tužne godišnjice stradanja dvanaestorice šibenskih, vodičkih i tišnjanskih vatrogasaca na otoku Kornatu preostalo još nekoliko dana, na adrese jedinica lokalne samouoprave još nije stigao očekivani službeni protokol Vladina ureda, kao ni Ureda predsjednika Mesića o obilježavanju najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva.



Štoviše, u Vladi još ne mogu sa sigurnošću potvrditi hoće li premijer doći na obilježavanje godinu dana kornatske tragedije. Čekaju da se Sanader vrati s godišnjega kako bi sam odlučio hoće li 30. kolovoza biti u šibenskoj županiji ili inozemstvu jer u isto vrijeme ima neke međunarodne obveze.



Vodička Torcida postavila je danas spomen-obilježje poginulim vatrogascima
- Premijer će najvjerojatnije doći na obilježavanje kornatske tragedije, no ako ne dođe on, sigurno će biti netko drugi u ime Vlade - objasnio je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun. Premda ni iz Ureda predsjednika Mesića još nisu poslali odgovor na protokol koji su predložile lokalne vlasti, na Pantovčaku tvrde kako će šef države sigurno biti na obilježavanju tragedije. Isto je, kako doznajemo u Šibensko-kninskoj županiji, i njima usmeno poručeno.



Nositelji obilježavaja kornatske tragedije trebali bi biti Šibensko-kninska županija te Šibenik i Vodice, kao i općina Tisno.



Prema prijedlogu s nedavnog sastanka čelnika tih jedinica lokalne samoprave, u jutarnjim satima 30. kolovoza, na dan tragedije, u Šibenskom kazalištu održat će se komemorativni skup na kojemu će obiteljima vatrogasaca biti uručena posmrtna odlikovanja prema odluci predsjednika Mesića od prije dva mjeseca. Tijekom dana posjetit će mjesto stradavanja iznad uvale Šipnate te položiti vijence i zapaliti svijeće, a misa zadušnica služit će se u crkvici Gospe od Tarca u istoimenoj kornatskoj uvali.





Ante Talijaš/EPEHA, Suzana Barilar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:41