Obljetnica krvavog Uskrsa 1991.: Posljednje riječi su mu bile: 'Tata, tata'

ZAGREB - Nakon što su u ožujku 1991. Predsjedništvo SFRJ i Štab Vrhovne komande OS SFRJ najavili uvođenje izvanrednog stanja i rušenje vodstva RH, nastavljene su provikacije i propaganda o tobožnjoj ugroženosti Srba.



U kontekstu toga srpski pobunjenici tada najavljuju "miting istine" na Plitvicama i pripajanje područja NP-a Plitivička jezera općini Titova Korenica, odnosno SAO Krajini. Uslijedile su provokacije u mjestima oko Plitvičkih jezera, a 28. ožujka Mile Martić šalje policajce iz Knina da spriječe prosvjednike koji su bili protiv pripajanja Plitvica općini Titova Korenica. Na ulazima u nacionalni park na jarbolima su izvješene srpske i jugoslavenske zastave.



POČAST I MISA U RODNOM ARŽANU JOSIPA JOVIĆA



Josip Jović,

prva žrtva Domovinskog rata

Petar Bajan, stožerni brigadir, invalid Domovinskog rata i predsjednik udruge Tigar '90./'91. Rakitje

Josip Lucić, general pukovnik, načelnik Glavnog stožera OS-a RH

Ljubo Ćesić Rojs,  general bojnik u mirovini

Slavko Butorac, general bojnik u mirovini

Marko Lukić, general bojnik u mirovini, poduzetnik 

Tomo Medved, aktivni brigadir HV-a

Joško Morić, potpredsjednik DC-a

Željko Kekić, bivši zaposlenik SZUP-a, danas poduzetnik, vlasnik radiopostaje Mrežnica u Dugoj Resi

Anto Jurendić, predsjednik braniteljske udruge Uzdanica

Goran Hadžić, bivši predsjednik 'SAO Krajine Istočna Slavonija i zapadni Srijem', haaški optuženik u bijegu

Mile Martić, bivši predsjednik SAO Krajine i haaški optuženik

TKO JE TKO





















































Sljedeći dan, 29. ožujka, "milicajci" iz Knina zauzimaju upravne zgrade NP-a Plitvice. Tako je Izvršno vijeće Titova Korenica preuzelo nacionalni park.



Poslije takvih alarmantnih vijesti predsjednik Tuđman je donio odluku o uvođenju ustavnopravnog poretka na području Nacionalnog parka, a ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac poziva suradnike na hitne konzultacije u Zagreb.



Akciju su, pod zapovjedništvom MUP-a RH, vodili Josip Lucić, zapovjednik specijalaca iz Rakitja (kasnije "Tigrovi"), i Marko Lukić, pomoćnik ministra za specijalne jedinice i zapovjednik specijalaca iz Lučkog, kojem je zamjenik bio Joško Morić.  



Specijalci zauzeli mostobran



Zapovjedništvo za vođenje akcije bilo je smješteno u karlovačkoj policijskoj postaji, a načelnik te PU bio je  Ivan Štajduhar.



Najprije su specijalci iz Lučkoga, njih dvadesetak, koje je vodio Slavko Butorac, zauzeli mostobran i autobusno ugibalište gdje su "martićevci" držali položaje. Budući da je bila gusta magla, kolona postrojbi MUP-ovih specijalaca se kretala sporo.



Prema riječima Petra Bajana, suborca Josipa Jovića, bitka za Plitvice počela je između 6 i 7 sati. - Na čelu kolone Anto Jurendić je vozio borbeno oklopno vozilo. U tom vozilu bili su specijalci MUP-a iz Lučkoga. Mi iz jedinice za posebne zadaće MUP-a iz Rakitja (jezgra 'Tigrova', op. a.) bili smo iza njih stotinjak metara u autobusu koji je vozio Rojs.



Kad je borbeno oklopno vozilo zastalo ispred barikade, srušenih stabala, martićevci su zapucali na nas iz svih sredstava. Sreća što se Rojs nije uspaničio i što je otvorio vrata, pa smo počeli iskakati u punoj borbenoj opremi. Tada je i onaj tromblon pogodio autobus.



U tom puškaranju imali smo šest ranjenih, uglavnom u autobusu... Brzo smo se pribrali i uzvratili paljbu, a Josip Lucić, koji nam je bio zapovjednik, zavikao je: 'Naprijed!' - prisjeća se Bajan.



Sporo zbog dubokog snijega



- Razvili smo se u strijelce, ali smo sporo napredovali zbog dubokoga snijega. Do pošte smo izbili za oko dva i pol sata. Martićevi policajci su se izvlačili iz hotela Plitvice (bivši hotel Bellevue, op. a.), gdje su bili smješteni. Budući da je operacija bila gotova oko 11 sati, malo smo se šalili, a Jović je otišao prema pošti.



Pokraj pošte bilo je mitraljesko gnijezdo koje je martićevcima štitilo odstupnicu. Tog mitraljesca, na žalost, nismo prije locirali. Kad je na Jovića zapucano, on je zalegao. Pogođen je dok je padao na zemlju, baš u dio tijela koji nije zaštićen pancirkom - prisjeća se Bajan. 



Jovićev suborac Miljenko Kožul novinarki Sonji Hodak prije nekoliko je godina ovako ispričao taj događaj.



- Vidio sam ga iza stabla kako pada. Dotrčao sam do njega i pitao što mu je. Samo je odgovorio: 'Ništa'. Ležao je duboko u snijegu, strgao sam svoju pancirku i masku, prihvatio ga, ali već se počeo gubiti.



Posljednje riječi su mu bile: 'Tata, tata'. Bio je strašno blijed i već su dotrčali Ivan Ljubić, Predrag Petrović, Vinko Ravić i Darko Fistrić. Nakon pružanja prve pomoći dr. Husar je tražio helikopter. Tu se našao i Željko Kekić, čovjek od posebnog povjerenja ministra Boljkovca.



- Jović se sav tresao. Dok su se dečki borili za njegov život, motorolom sam zvao Morića u Karlovac i tražio helikopter... Kad sam za koji trenutak iznad nas vidio helikopter, ostao sam u šoku, bio je to vojni helikopter MI8. Nazovem Morića i kažem da iznad nas lebdi vojni helikopter. U eteru je nastao muk...



Nakon tri minute, koje su trajale cijelu vječnost, Morić se javlja i govori neka ništa ne poduzimamo. Helikopter se spustio na tlo, iz njega je izišao neki major i rekao da su došli pružiti pomoć ranjenima, bez obzira s koje su strane. Kažem da imamo ranjenika... Na žalost, Jović je već bio mrtav - priča Željko Kekić.



- Kasnije smo doznali da je Boljkovac s Antunom Tusom, koji je tada još bio u Beogradu, dogovorio da pošalje jedan helikopter za prijevoz ranjenika. Vojni helikopter je tu stajao još sat i pol pa otišao dalje - govori Kekić.



Uskrs 1991. nazvan je "krvavim" zbog ranjenih i mrtvih na Plitvicama. U okršaju na Plitvicama snage MUP-a RH zarobile su 12 srpskih pobunjenika, a među njima su bili Goran Hadžić i Boro Savić, koji će postati vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji. Nakon očevida pripadnika MUP-a RH na Plitvicama su se rasporedile tenkovske postrojbe JNA koje su se pravile da "razdvajaju zaraćene strane".



Specijalce MUP-a RH na Plitvicama su zamijenili pripadnici temeljne policije PU Gospić, uspostavljena je policijska postaja, a sve je nadgledala JNA. Takvo stanje je trajalo neko vrijeme dok se hrvatska policija, uslijed agresije, nije povukla s Plitvica.



Akcija je bila provaljena

Dan poslije "krvavog Uskrsa" u Plaškom je, zajedno s nekolicinom pobunjenih Srba, zarobljen i Momir Lazić, "novinar" iz Karlovca, koji je nosio motorolu s ukucanom frekvencijom na kojoj su hrvatski specijalci održavali vezu tijekom akcije. Motorola je oduzeta kao dokazni materijal, međutim, ubrzo je tajanstveno "nestala" iz PU Karlovac, ispričao je Željko Kekić.

Turisti

Oko 400 turista, uglavnom iz Italije, bilo je u šoku doznavši što se sve događa. Srbi su ih koristili kao živi štit te hrvatske snage nisu smjele na pobunjenike udariti svom žestinom. 



Ivica Radoš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:00