Obrana generala Gotovine tvrdi: Cvrčci dokaz da snimka s Brijuna nije autentična

ZAGREB - Nakon što je Dnevnik HTV-a u utorak navečer objavio tonski zapis s brijunskog sastanka hrvatskog državnog i vojnog vrha održanog uoči Oluje, otvorila se sumnja u autentičnost snimke.



U krugovima bliskim obrani generala Gotovine uočili su jedan detalj koji bi, smatraju, mogao poljuljati vjerodostojnost snimke.

BRIJUNSKI SASTANAK U PET ODGOVORA





HTV OBJAVIO TONSKE SNIMKE TRANSKRIPTA  BRIJUNSKOG SASTANKA

GEORGE SOROS ŽELI DOKUMENTE HAAŠKOG SUDA

- Riječ je o cvrčcima. Cvrčci se čuju cijelo vrijeme na snimci u pozadini razgovora Tuđmana i generala, ali se ne čuju i na dijelu snimke kad predsjednik Tuđman govori o bacanju letaka među Srbe - kažu.



- cvrčanje je znak spolne komunikacije

- mogu cvrčati 10 sati neprekidno

- ne cvrče kada se odmaraju, kada

su u opasnosti, kad je temperatura ispod 25 stupnjeva Celzijevih

- cvrčanje ovisi od vrste do vrste



Kada cvrčci prestaju cvrčati?

Nakon pomnog preslušavanja snimke, lako se može uočiti da se u pozadini vrlo jasno čuju cvrčci budući da su prozori dvorane bili otvoreni. U jednom dijelu snimke oni se više ne čuju.



Riječ je o dijelu snimke u kojem Tuđman govori: "Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda Hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. Srbi vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd."



Upravo te Tuđmanove riječi Haaško tužiteljstvo uzima kao dokaz da je na brijunskom sastanku planirano i etničko čišćenje Srba iz tada okupiranih dijelova Hrvatske.



Činjenica što se na tom dijelu snimke ne čuju cvrčci, rečeno je danas, za obranu generala Gotovine mogla bi biti jedan od dokaza da snimka nije autentična, odnosno da je taj dio naknadno montiran.



Biologinja Vlatka Mičetić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu objasnila je da su "cvrčci specifični kukci koji imaju mogućnost cvrčati, odnosno spolno komunicirati neprestano čak deset sati".



- Mužjaci ako se umore, naprave pauzu i zatim nastave. Koliko su te stanke duge, nemoguće je znati - rekla je Mičetić.



Osim kad se odmaraju, oni prestaju "pjevati" i u slučajevima kad percipiraju neku opasnost. Kako su ljetne sunčeve zrake neophodne za cvrčka, padne li temperatura ispod 25 stupnjeva, kukac nema dovoljno energije za cvrčanje.



Dodala je da glasanje ovisi od vrste do vrste.



Odvjetnik generala Gotovine, Luka Mišetić, tvrdi da snimka s Brijuna nije autentična, što će dokazati i na Haaškom sudu
Sudeći po njenim riječima, dvojbeno je može li se autentičnost brijunske snimke dokazati na temelju cvrčaka, jer je moguće da su oni naprosto prestali cvrčati u jednom trenutku tijekom brijunskog sastanka i zbog toga se ne čuju na dijelu snimke.     

Odvjetnik generala Gotovine, Luka Mišetić, sinoć je  izjavio kako stoji pri tvrdnji da "snimka nije autentična", te će to dokazati i na sudu. Markačev odvjetnik Goran Mikuličić rekao da su tu snimku već prije dobili. No, snimka je bila novost za građane koji su napokon čuli sporne izjave Tuđmana i generala.





Na snimci se, u jednom trenutku, čuje i dječji plač. Iz izvora bliskih ljudima koji su bili na Brijunima doznali smo kako je  samo rijetkima bio omogućen pristup Brijunima.



Dakle, dijete čiji je plač snimljen moralo je biti iz obitelji Tuđman, kaže naš izvor koji smatra da bi mogla biti riječ Ani Mariji Tuđman, starijoj kćerki predsjednikova sina Stjepana koja je tada imala dvije godine.      (O. O.)

Na snimci se čuje plač Tuđmanove unučice?





ZAGREB - Bivši zamjenik glavne tužiteljice Haaškog suda Graham Blewitt u jučerašnjem razgovoru za Dnevni avaz izjavio je kako je "znao da glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte pokušava sklopiti deal s Beogradom o Miloševiću, ali da detalje nije znao".



- Ona je radila po svome. Ne samo ja, nego i mnogi visoki članovi njezina tima nismo imali uvida u to što ona radi ni u Srbiji ni u Hrvatskoj - rekao je Blewitt. Priznao je kako se s Del Ponte nije slagao s načinom na koji se vodio proces protiv Slobodana Miloševića. Blewitt je naglasio i kako se slaže s principima koje zagovara tužitelj Geoffrey Nice, oštri kritičar Del Ponte.      (T. L.)


Graham Blewitt: 'Znao sam za pokušaj nagodbe sa Srbijom'







BELIŠĆE - Tuđman nije naređivao da se istjeraju Srbi s okupiranih područja, već da se paravojne srpske formacije prisile na kapitulaciju. Haaški tribunal na čudan način dobiva transkripte i HSP je htio pokrenuti raspravu o tim transkriptima u Saboru prije dvije godine, no HDZ je odbacio naš prijedlog. Pojedini ekscesi koji su se događali ne mogu se svesti pod nazivnik ratni zločin - rekao je Anto Đapić.     (D. Novak)

Anto Đapić

Tuđman je mislio na paravojsku





Generali su bili samo vojnici



ZAGREB - Objava snimke transkripta brijunskog sastanka prilika je da se sazna da je istinit transkript za koji su neki tvrdili da je falsifikat. Nevjerojatno je da se sada od generala optuženih u Haagu očekuje da brane hrvatsku politiku, a ne sebe. Generali su samo vojnici i bili su prisutni na brijunskom sastanku, ali nisu kreirali tadašnju politiku - rekla je Vesna Pusić.  (T. Lakić)


Vesna Pusić







Nikola Jelić, Tina Radić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:28