Očekivani pad popularnosti HDZ-a i premijera

    AUTOR:
    • Davor Butković

  • OBJAVLJENO:
  • 25.09.2008. u 06:30

Veliko istraživanje javnog mišljenja, što su ga jučer objavili Globus i Slobodna Dalmacija, preokrenulo je dosadašnji trend postizbornih anketa.

Naime, u gotovo svim anketama provedenim otkako je Ivo Sanader obnovio svoj premijerski mandat, HDZ i SDP dobivali su podjednak broj glasova, s blagom prednošću (jedan do dva posto) za Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Prema anketi koju je za Globus i Slobodnu, na uzorku od 2000 ispitanika, provela slovenska agencija Mediana, SDP sada vodi s osam posto razlike pred HDZ-om!

Razočarani birači

Još je znakovitije da Zoran Milanović, usprkos tomu što je javno rekao da se ne želi natjecati za dužnost predsjednika Republike, u predsjedničkoj utrci stoji bolje od Ive Sanadera, čija se predsjednička kandidatura ne čini posve nemogućom.

U posljednjih je mjesec ili dva (Medianina se anketa odvijala sredinom rujna) došlo do velikog pomaka raspoloženja hrvatske javnosti prema glavnim strankama i njihovim liderima.

SDP i Milanović su, očito, u velikom usponu, a HDZ i Sanader u značajnom padu. Uza sve očekivane razloge za takvo trenutačno raspoloženje građana, poput ekonomske krize i prirodnog zasićenja HDZ-om, koje stalno raste, dva su glavna uzroka za loše rejtinge Hrvatske demokratske zajednice i Ive Sanadera.

Globusovo istraživanje transparentno otkriva ta dva strateška uzroka. Prvo, čak 86 posto od 2003 ispitanika identificirali su korupciju kao jedan od glavnih problema u zemlji.

Dakle, golema, apsolutna većina hrvatskih građana smatra da je naše društvo duboko korumpirano, za što se, prirodno, najviše okrivljuje vlast.

Ovdje moramo spomenuti da je dr. Sanader, kada je riječ o HDZ-u, zatvorio puni krug i očito se vratio kompromitirajućem imidžu stranke koju je 2000. bio počeo reformirati.

Drugo, prema Globusovu istraživanju, čak 70 posto građana ima nepovoljno mišljenje o sadašnjoj vladi.

S tako se lošim rejtingom u demokratskoj Europi trenutačno vjerojatno, može pohvaliti još jedino nesretni Gordon Brown, najnepopularniji britanski premijer od Drugog svjetskog rata do danas.

Ovdje treba biti pošten i reći da Ivo Sanader nije zaslužio toliko loše ocjene: niz njegovih državničkih poteza s vremenom će govoriti u Sanaderovu korist.

No, birači su previše razočarani stanjem u zemlji da bi to valorizirali.

Lokalni izbori

Isto tako, SDP zasad nema razloga za euforiju. Prije više od godinu dana SDP je u anketama bilježio još veću prednost pred HDZ-om, pa je svejedno izgubio na parlamentarnim izborima.

Glavni je problem HDZ-a što trenutačno nema ni instrumente ni retoriku, kojom bi mogao promijeniti sadašnje raspoloženje građana.HDZ se danas, ponovno, doima kao stranka koja personificira ili barem tolerira korupciju, i koja ne nudi učinkovita rješenja za aktualne društvene probleme.

Ako se HDZ i Sanader sadržajno i simbolički bitno ne promijene, već bi lokalni izbori mogli najaviti dugoročni pad Hrvatske demokratske zajednice, baš kao što su lokalni izbori 2001. godine najavili njen povratak na vlast.


Davor Butković

Izdvajamo