Od svibnja u lokalima 20% mjesta za pušače

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.09.2008. u 13:23

ZAGREB  - Od svibnja iduće godine pušenje će biti zabranjeno na svim javnim mjestima, uključujući kafiće i restorane. Neće se smjeti pušiti ni u ostakljenim zimskim terasama, jer zakon pod “zatvorenim prostorom”  smatra prostor koji ima krov i potpuno zatvoreno više od polovice površine pripadajućih stijena.

Slikama smrti protiv pušenja

Šest mjeseci za prilagodbu
No, zakon koji je Vlada u utorak usvojila i uputila ga Saboru na usvajanje ipak dopušta ugostiteljima da urede posebnu prostoriju samo za pušenje. Po zakonu, ta prostorija ne smije zauzimati više od 20 posto površine lokala i u njoj se ne smije konzumirati jelo i piće.Premijer Ivo Sanader rekao je da vjeruje da će za to dobiti podršku svih parlamentarnih stranaka, jer, kako je rekao, već sad ima većinsku podršku javnosti. I za ovaj zakon vezani smo rokom koji nam je zadao EU- mora biti usvojen do 12. listopada.

Odmah će biti zabranjeno pušenje u krugu bolnica, škola i vrtića. Iznimka su samo pacijenti psihijatrijskih bolnica koji će i dalje moći pušiti. Ostavljen je rok od šest mjeseci restoranima i kafićima da se prilagode, odnosno urede posebne prostorije za pušenje.

Visoke kazne za prekršitelje
Za kršenje zakona predviđene su kazne od 30 do 150.000 kuna za poslodavca, a za pušače do 1000 kuna. I u drugim javnim ustanovama, tvrtkama i institucijama pušenje će biti dopušteno u samo za to namijenjenim prostorijama.  Ministar zdravstva Darko Milinović pozvao je kolege u Vladi, pušače, da barem razmisle o prestanku pušenja.


Svatko kome je liječnik propisao lijek dobit će ga, ma koliko on koštao, poručeno je iz Vlade. Vlada će preuzeti na sebe brigu o dostupnosti posebno skupih lijekova, najavili su premijer Sanader i ministar zdravstva Milinović. Za to će u idućoj godini biti osigurano 400 milijuna kuna.   (S. P.)
Vlada osigurava skupe lijekove za sve

Snježana Pavić;Goranka Jureško

Izdvajamo