Odbačen HSP-ov zakon o privatizaciji

ZAGREB - I današnja, tko zna koja u nizu saborska rasprava o pretvorbi i privatizaciji završila je u skladu s već mitskom porukom Ljube Ćesića Rojsa: "Tko je jamio, jamio je".



Većina zastupničkih klubova nije podržala utopijski prijedlog HSP-a da se privatizacijski proces proglasi ništavnim u 95 posto tvrtki u kojima je revizija utvrdila nepravilnosti te da se oduzme nezakonito stečena imovina.



I slijeva i zdesna pravašima su stizale poruke da je riječ o predizbornom triku, kako se više ne može bog zna što učiniti na kažnjavanju pretvorbeno-privatizacijske pljačke te da je Sabor već donio niz zaključaka, odluka i zakonskih izmjena s istom namjerom. HSP-ovci, koji su potporu dobili jedino iz redova HSS-a i SDSS-a.



- To vam je kao kada, u dobroj vjeri, kupiti auto za koji se kasnije utvrdi da je ukraden. Doći će policija i uzeti vam ga. Isto tako, može se oduzeti imovina ukradena u privatizaciji - objašnjavao je Pero Kovačević. IDS-ovac Damir Kajin rekao je kako nije realno očekivati da se deset godina nakon privatizacijske pljačke krivci privedu pravdi jer za to "nema saveznika, ni u medijima, ni u sudstvu, ni u reviziji, ni u politici".



Objašnjavajući kako nikada nije bilo prave političke volje da se obračuna s privatizacijskim kriminalom, Branimir Glavaš ispričao je kako su još 1997. godine vrh HDZ-a, pa i predsjednik Tuđman namjeravali reagirati na nepravilnosti u privatizaciji, ali su se sudarili s protivljenjem u vlastitim redovima.



- Čuo sam poslije da su Tuđmana ucjenjivali iz vlade da će, ako dirne u ovo, podnijeti ostavke i srušiti vladu - rekao je Glavaš i dodao kako su se uvijek "sitnim ribama skidale glave, a krupnima šeširi".



Zbog te svoje izjave Glavaš je ušao u sukob s Branimirm Paseckim, koji ga je prozvao lažljivcem jer "Tuđman nikada nije bio kukavica i kolebljivac". - Nemaš blage veze o onome o čemu govoriš. Ti si običan ishlapjeli starac - odvratio mu je Glavaš i zaradio opomenu. 

Nataša Božić;Tina Lakić;Veronika Rešković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:00