Odgovornost za likvidacije na Dravi preuzima Getoš?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.11.2006. u 18:52

OSIJEK - Glavna svjedokinja protiv Branimira Glavaša u takozvanom slučaju selotejp Gordana Getoš-Magdić mogla bi na sebe preuzeti odgovornost za likvidaciju civila na Dravi i time bitno poboljšati poziciju Branimira Glavaša.

Tu bojazan izrazio nam je njezin dojučerašnji branitelj, osječki odvjetnik Radoslav Arambašić. Naime, Getoš-Magdić je Arambašiću otkazala punomoć i angažirala zagrebačku odvjetnicu Lauru Valković.

Arambašić je obranu Getoš-Magdić temeljio na tezi da je ona samo izvršavala Glavaševe zapovijedi. Tako je Getoš Magdić, suočena s iskazima trojice suosumnjičenika, priznala da je kao Glavaševa tajnica prenosila njegove usmene i pismene zapovijedi o tome koga će se od civila oteti, odvesti na mučenje i likvidirati metkom u potiljak na Dravi.

Arambašić je smatrao da Getoš-Magdić ne treba preuzeti na sebe svu odgovornost za zločine na Dravi, već da je za nju bolje da ispriča kako je funkcionirao zapovjedni lanac, te na koji je način ona u njemu sudjelovala. Smatrao je da je može kvalitetno braniti jedino tako da otvoreno prizna da je bila posrednica u tom lancu, te da će sud valorizirati činjenicu da je tada imala svega 22 godine.

Iako još nije vidio pismeni otkaz punomoći, odvjetnik Arambašić nam je rekao da se "dogodilo ono što su priželjkivale osobe koje su od početka nad njom željele dobiti kontrolu".

- Od prvog trenutka krenuli su pritisci jer njezina obitelj nije bila sretna što je iznijela svoju obranu. Željeli su da se ne brani i da sve preuzme na sebe - rekao je Arambašić.

Podsjetimo, Gordana Getoš-Magdić uhićena je prije tri tjedna, a sud joj je, jednako kao preostaloj petorici okrivljenika, odredio prtivor. No zbog pritiska kojima je bila izložena u pritvoru već je za dva dana iz Osijeka prebačena u zatvor u Remetincu. Odvjetnik Arambašić tada je oca i supruga Gordane Getoš-Magdić optužio da na nju vrše pritisak kako bi povukla svoj iskaz i Glavaševu krivnju preuzela na sebe.

Napad i prijetnje supruga G. Getoš-Magdić, Ivice Magdića, od prije četiri dana na hodniku suda u Osijeku Arambašić smatra smišljenim činom. - Napao me da napravi jaz između mene i klijentice - zaključio je odvjetnik kojemu nije bilo neočekivano povlačenje punomoći, budući da je Magdić zbog njega završio u pritvoru.

- Navodno mi treba stići pismo Gordane Getoš-Magdić u kojem će, nadam se, objasniti zašto je odjednom promijenila mišljenje i otkazala mi punomoć - dodao je bivši Gordanin odvjetnik. Nova braniteljica G. Getoš, odvjetnica Laura Valković, poznata kao braniteljica Zorana Petrovića u procesu takozvanoj zločinačkoj organizaciji, za sada ne govori o tome koji će biti njezin koncept obrane.

Naime, unatoč tome što je Getoš-Magdić optužila Glavaša kao nalogodavca likvidacija civila u iskazu danom u policiji u prisutnosti odvjetnika, te ponovila to pred istražnim sucem, ne može se isključiti da promijeni priču. Odvjetnica Valković kaže da još nije vidjela spis, te da ne može ništa reći o tome hoće li buduća obrana njezine klijentice biti povoljna za Glavaša.U nazočnosti obojice okrivljenika, pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem iskaze su dali prijašnji pripadnik tzv. Zaštitne čete Milan Šipoš, te Nena Mesić, bivša pripadnica ZNG-a koja je bila stacionirana kod zgrade Sekretarijata narodne obrane u čijem su se dvorištu zbivali inkriminirani događaji.

Tijekom ispitivanja aktivan je bio i Branimir Glavaš koji je svjedocima postavio nekoliko pitanja. Glavaš i dalje štrajka glađu.         (Ž. P.)

Saslušana još dva svjedoka

Saslušanjem još dvoje svjedoka danas je na Županijskom sudu nastavljen istražni postupak protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira okrivljenih za ratni zločin u Osijeku 1991. godine.


Ivanka Toma;Verica Tomić

Izdvajamo