Odobreno istraživanje ljudsko-životinjskih embrija

Britanska komisija za ljudsku oplodnju i embriologiju odlučila je dozvoliti istraživanja matičnih stanica u kojima bi se koristili ljudsko-životinjski embriji.

No vijeće je upozorilo kako će o svakom pojedinačnom istraživanju donositi posebne odluke.

Ova je presuda reakcija na optužbe 45 znanstvenika, akademika i političara koji su, u pismu upućenom časopisu The Times, britansku vladu optužili da želi zabraniti ovu vrstu znanstvenih istraživanja. Stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi blokiranje rada matičnim stanicama moglo ugroziti istraživanja i liječenje bolesti poput Alzheimerove i dijabetesa.

Korištenjem embrija koji bi se dobivali od životinjskih jajnih stanica znanstvenici se nadaju da će izbjeći etičke probleme koji nastaju kada se u studijama koriste ljudski embriji. U istraživanju bi se DNK iz stanica ljudskog tkiva poput kože usađivala u životinjska jajašca, nakon što se iz njih izvuče genetski materijal. Tako bi nastajali embriji koji bi 99 posto bili ljudski, s malo životinjskih komponenti.

Matične stanice su stanice čija funkcija nije u potpunosti definirana, te se određenim podražajima mogu transformirati u različite vrste tkiva. Tako stvorena tkiva u budućnosti bi se mogla koristiti za liječenje degenerativnih bolesti u kojima dolazi do propadanja stanica mozga ili nekih drugih organa.



njd
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38